Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 173 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Falafelit onnistuvat käyttövalmiista säilykekikherneistä, mutta paras rouhea rakenne pyöryköihin tulee, kun ne tekee kuivatuista kikherneistä. Liota niitä yön yli, älä keitä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 30 kpl
Valmistusaika
45 min + liottaminen 9 t + turvottaminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ne aidot falafelit

Ainekset

5
dl
kuivattuja kikherneitä
1
salottisipuli
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1/2
ruukkua
minttua
1
tl
suolaa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1/4
tl
cayennepippuria
1/4
tl
kardemummaa
1
rkl
kikhernejauhoja
Lisäksi
5
dl
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kikherneet siivilässä. Laita ne kulhoon runsaaseen kylmään veteen ja liota jääkaapissa 8 tuntia. Huuhtele lionneet kikherneet hyvin ja anna kuivua siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna lehtipersiljasta 1 rkl tahinikastiketta varten ja laita sivuun odottamaan. Mittaa falafelien ainekset kikhernejauhoa lukuun ottamatta teho- tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta. Lisää kikhernejauho taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi.
  3. Muotoile taikinasta tasakokoisia pyöreitä tai soikeita pyöryköitä.
  4. Kuumenna auringonkukkaöljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Mittaa öljyn lämpötila paistolämpömittarilla (170 °C) tai laske yksi falafel-pyörykkä öljyyn: kun pyörykkä kelluu, öljy on tarpeeksi kuumaa. Uppopaista falafelit kullanruskeiksi ja nosta ne talouspaperin päälle.
  5. Tarjoa falafelit tahinikastikkeen kera.
  6. Tahinikastike: Sekoita 1 dl tahinia, hienonnettu valkosipulinkynsi, ripaus suolaa ja 1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa. Lisää 1 dl lämmintä vettä ja 1 sitruunan mehu.

Vinkki Tee kaksinkertainen annos ja laita puolet taikinasta pakastimeen. Siivilöi öljy jäähtyneenä ja käytä uudelleen.

Kommentit (10)

Vierailija

Onko ohje ihan turvallinen kun kikherneitä ei keitetä ollenkaan?

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei

Kiitos kysymyksestä, jota varmaan moni muukin on pohtinut.  Ohje on turvallinen. Pavut pitäisi keittää ennen käyttöä, mutta kikherneitä ei välttämättä. Jo liotus tekee niistä helpommin sulavia. Toivottavasti innostut kokeilemaan ohjetta!

Bunny
Seuraa 
Liittynyt30.8.2017

Nehän uppopaistetaan, ei ne raakoina syödä...

Vierailija

Oli kyllä maailman huonoin ohje.

Hukkasin oman reseptin ja tämä poikkeaa siitä jonkin verran.

Uppopaistaessa koko pulla liukeni öljyyn. 

Vierailija

Todellakin, aloin lukea kommentteja vasta ekat pullat "paistettuani". Ne liukenivat öljyyn, joten loput laitoin uuniin, jottei koko taikina mene hukkaan. Falafeleja olen ennenkin tehnyt, mutta koskaan ei ole käynyt näin.

woosie

OLen kerran tehnyt tämän respetin mukaan ja pyöryköistä tuli vallan mainioita -  ehkä vähän liian kuivia.  Taisin puristaa liikaa nestettä pyöryköistä tekovaiheessa . Seuraavalla kerralla jätän vähän märemmiksi. En ihmettele, jos osalla pyörykät levisivät, koska taikina on  aika löysää.  

Hanmanni

Ihmettelen noita liukenevia pullia tai nesteitä, joita pullista puristetaan. Omistani tuli sinänsä maukkaita melkein liiankin tiiviitä. Mutta se olisi ohjeessa pitänyt mainita, että raakojen kik-herneiden jauhaminen on melkein mahdotonta ainakin tavallisilla laitteilla. Järki meinasi lähteä, ja sähkösurvin on nyt entinen. Siksi en enää tee tällä reseptillä, vaikka maku olikin hyvä.

Vierailija

Ei tämä taikina pysy kasassa mitenkään. En tahtonut saada edes pulliksi pyöritettyä. Irtonaista murua tuli vain taikinasta.

Maaka

Mulla tuli koostumukseltaan hyvä taikina, pysyi tosi hyvin pyörykät kasassa, mutta myös mulla hajosi sauvasekotin.

Vierailija

Massan pitäisi sen verran vetelää, että käsin muotoilu on hankalaa. Lisään itse vettä ja ruokasoodaa massaan. Olen itse tehnyt näitä kahden lusikan avulla. Ensimmäiset usein hajoaa, mutta seuraavat pysyvät kasassa. Lihamylly on hyvä liotettujen kikherneiden jauhamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.