Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2221 reseptiä.
Linkitetty 158 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Falafelit onnistuvat käyttövalmiista säilykekikherneistä, mutta paras rouhea rakenne pyöryköihin tulee, kun ne tekee kuivatuista kikherneistä. Liota niitä yön yli, älä keitä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 30 kpl
Valmistusaika
45 min + liottaminen 9 t + turvottaminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ne aidot falafelit

Ainekset

5
dl
kuivattuja kikherneitä
1
salottisipuli
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1/2
ruukkua
minttua
1
tl
suolaa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1/4
tl
cayennepippuria
1/4
tl
kardemummaa
1
rkl
kikhernejauhoja
Lisäksi
5
dl
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kikherneet siivilässä. Laita ne kulhoon runsaaseen kylmään veteen ja liota jääkaapissa 8 tuntia. Huuhtele lionneet kikherneet hyvin ja anna kuivua siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna lehtipersiljasta 1 rkl tahinikastiketta varten ja laita sivuun odottamaan. Mittaa falafelien ainekset kikhernejauhoa lukuun ottamatta teho- tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta. Lisää kikhernejauho taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi.
  3. Muotoile taikinasta tasakokoisia pyöreitä tai soikeita pyöryköitä.
  4. Kuumenna auringonkukkaöljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Mittaa öljyn lämpötila paistolämpömittarilla (170 °C) tai laske yksi falafel-pyörykkä öljyyn: kun pyörykkä kelluu, öljy on tarpeeksi kuumaa. Uppopaista falafelit kullanruskeiksi ja nosta ne talouspaperin päälle.
  5. Tarjoa falafelit tahinikastikkeen kera.
  6. Tahinikastike: Sekoita 1 dl tahinia, hienonnettu valkosipulinkynsi, ripaus suolaa ja 1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa. Lisää 1 dl lämmintä vettä ja 1 sitruunan mehu.

Vinkki Tee kaksinkertainen annos ja laita puolet taikinasta pakastimeen. Siivilöi öljy jäähtyneenä ja käytä uudelleen.

Kommentit (10)

Vierailija

Onko ohje ihan turvallinen kun kikherneitä ei keitetä ollenkaan?

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei

Kiitos kysymyksestä, jota varmaan moni muukin on pohtinut.  Ohje on turvallinen. Pavut pitäisi keittää ennen käyttöä, mutta kikherneitä ei välttämättä. Jo liotus tekee niistä helpommin sulavia. Toivottavasti innostut kokeilemaan ohjetta!

Bunny
Seuraa 
Liittynyt30.8.2017

Nehän uppopaistetaan, ei ne raakoina syödä...

Vierailija

Oli kyllä maailman huonoin ohje.

Hukkasin oman reseptin ja tämä poikkeaa siitä jonkin verran.

Uppopaistaessa koko pulla liukeni öljyyn. 

Vierailija

Todellakin, aloin lukea kommentteja vasta ekat pullat "paistettuani". Ne liukenivat öljyyn, joten loput laitoin uuniin, jottei koko taikina mene hukkaan. Falafeleja olen ennenkin tehnyt, mutta koskaan ei ole käynyt näin.

woosie

OLen kerran tehnyt tämän respetin mukaan ja pyöryköistä tuli vallan mainioita -  ehkä vähän liian kuivia.  Taisin puristaa liikaa nestettä pyöryköistä tekovaiheessa . Seuraavalla kerralla jätän vähän märemmiksi. En ihmettele, jos osalla pyörykät levisivät, koska taikina on  aika löysää.  

Hanmanni

Ihmettelen noita liukenevia pullia tai nesteitä, joita pullista puristetaan. Omistani tuli sinänsä maukkaita melkein liiankin tiiviitä. Mutta se olisi ohjeessa pitänyt mainita, että raakojen kik-herneiden jauhaminen on melkein mahdotonta ainakin tavallisilla laitteilla. Järki meinasi lähteä, ja sähkösurvin on nyt entinen. Siksi en enää tee tällä reseptillä, vaikka maku olikin hyvä.

Vierailija

Ei tämä taikina pysy kasassa mitenkään. En tahtonut saada edes pulliksi pyöritettyä. Irtonaista murua tuli vain taikinasta.

Maaka

Mulla tuli koostumukseltaan hyvä taikina, pysyi tosi hyvin pyörykät kasassa, mutta myös mulla hajosi sauvasekotin.

Vierailija

Massan pitäisi sen verran vetelää, että käsin muotoilu on hankalaa. Lisään itse vettä ja ruokasoodaa massaan. Olen itse tehnyt näitä kahden lusikan avulla. Ensimmäiset usein hajoaa, mutta seuraavat pysyvät kasassa. Lihamylly on hyvä liotettujen kikherneiden jauhamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1142 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Majoneesimainen cashewkastike antaa vegaaniseen perunasalaattiin ihanan täyteläisen maun. Soosi sopii sellaisenaankin vegemakkaroiden lisukkeeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen perunasalaatti

Ainekset

500
g
uusia perunoita
1
punainen paprika
1
ps
retiisejä
1
punasipuli
2
sellerin vartta
¼
ruukkua
persiljaa
Cashewkastike
2
dl
cashewpähkinöitä
2
valkosipulinkynttä
¾
dl
vettä
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
1
rkl
sinappia
4
tl
hunajaa
1
rkl
kuivattua tai 2 rkl tuoretta tilliä
½
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita cashewpähkinät kuumaan veteen pehmenemään tunniksi. Valuta.
  2. Harjaa ja keitä perunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä ja puolita pienimmät ja leikkaa suurimmat neljään osaan. Paloittele paprika ja retiisit. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna selleri ja persilja.
  3. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Lisää vettä ja suolaa.
  4. Kääntele kastike perunoiden ja kasvisten joukkoon. Tarjoa grillatun kasvismakkaran kanssa kylmänä tai huoneenlämpöisenä .
Me Naiset on lisännyt 1142 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Vegaaninen kinuski-marjatäytekakku on loistava vaihtoehto kesän juhliin. Leivo kakkupohja valmiiksi, keitä kinuski ja vaahdota täyte, mutta täytä juuri ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kinuski-marjatäytekakku

Ainekset

Kakkupohja
7
dl
vehnäjauhoja
4
dl
sokeria
1
rkl
leivinjauhetta
200
g
vegaanista margariinia
3
banaania
4
dl
vichyä tai mehua
Vegaaninen kinuski
dl
kaurakermaa
dl
fariinisokeria
Soijakermatäyte
2
prk
soijavispiä
1
dl
tomusokeria
1
sitruuna
Lisäksi
2
banaania
1
l
mansikoita

Työvaiheet

  1. Tee ensin kakkupohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit haarukalla. Sulata margariini. Sekoita kuivien aineiden joukkoon banaani, rasva ja lopuksi vichy varovasti sekoittaen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kumoa taikina pellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  2. Tee kinuski. Mittaa pieneen kattilaan sokeri ja kaurakerma. Keitä noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta, kunnes seos alkaa saostua. Testaa, onko kinuski valmista tiputtamalla pieni tippa kylmään veteen. Jos pisara pysyy kasassa, kinuski on valmista.
  3. Vatkaa kylmä soijavispi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja raasta noin puolet sitruunan kuoresta. Siivuta banaanit ja 2⁄3 mansikoista.
  4. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Nosta ensimmäinen kerros tarjoilulautaselle. Levitä päälle kinuski. Levitä banaani- ja mansikkasiivuja. Levitä kermavaahtoa. Nosta toinen kakkupohja päälle ja täytä se samaan tapaan. Lopuksi koristele ylin kerros soijavaahdolla, mansikoilla ja sitruunankuorisuikaleilla.
Helsingin Sanomat on lisännyt 125 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Sienipiirakka saa voitaikinalevystä ihanan lehtevän pohjan. Päälle sopivat kaikki pannuvalmiit metsäsienet aina kantarelleista herkkutatteihin ja suppiksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-sienipiirakka

Ainekset

500
g
laskostettua pakastevoitaikinaa (ei levyjä)
3
oksaa
timjamia tai rosmariinia
1
pieni valkosipulinkynsi
1
rkl
sitruunan kuoriraastetta
1
prk (200 g)
ranskankermaa
suolaa, mustapippuria myllystä
200
g
vuohenjuustoa
noin 8
dl
paistovalmiita metsäsieniä, esimerkiksi kantarelleja tai suppilovahveroita
(yrttejä, viipaloitua kesäpunasipulia)

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan. Laita uuni lämpiämään 200-asteiseksi.
  2. Puhdista sienet ja leikkaa ne suupaloiksi. Paista niitä kuumalla, kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Irrota timjaminlehdet tai hienonna rosmariini. Sekoita ne sitruunan kuoriraasteen, ranskankerman, suolan ja pippurin kanssa. Viipaloi tai murustele juusto.
  4. Laita voitaikina leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kauli taikinaa ohuemmaksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä noin 1 cm:n leveä reunus taikinaan siten, ettei veitsi osu ihan pohjaan asti.
  5. Levitä ranskankermaseos taikinapohjalle. Laita päälle juusto ja sienet. Paista noin 30 minuuttia uunin alatasolla tai siihen asti, kunnes taikina on kypsää.
  6. Viimeistele halutessasi yrteillä ja viipaloidulla punasipulilla. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.
Helsingin Sanomat on lisännyt 125 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Henri Alén KUVA Panu Pälviä

Tämä resepti sisältää monia työvaiheita, mutta palkitsee syöjänsä. Silkinpehmeä tuorepasta sopii loistavasti avolasagnen valmistukseen. Lopputulos on kevyempi kuin uunissa valmistettu ja sisältöä voit varioida täysin mieltymysten mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Vaikea

Avolasagne herkkutateista

Ainekset

Tuorepasta
300
g
durum-vehnäjauhoja
3
kananmunaa
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
400
g
tuoretta herkkutattia
1
parsakaali
sipuli
2
rasiaa
salaattipinaattia
3
rkl
kokonaisia manteleita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kastike
40
g
voita
4
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
punaista maitoa
1
dl
mustaleima-emmentalia raasteena
suolaa
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin tuorepasta. Laita vehnäjauhot kulhoon ja riko munat keskelle jauhoja. Laita kylmä vesi munien päälle. Sekoita taikinaa pikkuhiljaa sormilla niin kauan, kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Vaivaa taikinaa viisi minuuttia, kunnes se tuntuu kimmoisalta. Kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli ohueksi kaulimen tai pastakoneen avulla. Käytä apuna hieman jauhoja, jottei taikina tartu kiinni.
  3. Leikkaa taikina kahdeksaksi isoksi levyksi. Kypsennä matalassa kattilassa tai pannulla, suolatussa vedessä kahden minuutin ajan vasta juuri ennen tarjoilua.
  4. Tee täyte. Puhdista ja viipaloi tatit. Leikkaa parsakaali isoiksi nupuiksi ja halkaise nuput. Laita nuput uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda nuput 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Laita parsakaalit kulhoon odottamaan tarjoilua.
  5. Valmista kastike. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa. Ripottele vehnäjauhot voihin kypsymään. Kypsennä muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä, älä ruskista. Kaada maito voi-vehnäjauhoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kypsennä muutaman minuutin ajan, kunnes kastike on paksuuntunut. Lisää kattilaan juustoraaste, sekoita. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  6. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pinaatin kera. Lisää mantelit.
  7. Paista toisella pannulla tatit rapeiksi kuumassa öljyssä. Mausta molemmat suolalla ja pippurilla. Yhdistä tatit ja pinaattipaistos.
  8. Laita lautasten pohjalle kypsennetty lasagnelevy, päälle tatti-paistosta ja parsakaalia. Lusikoi kastiketta päälle. Asettele päälle toinen lasagnelevy ja loput paistoksesta. Lusikoi päälle vielä kastiketta.