klo 12:21 | 17.3.2017

Falafelit onnistuvat käyttövalmiista säilykekikherneistä, mutta paras rouhea rakenne pyöryköihin tulee, kun ne tekee kuivatuista kikherneistä. Liota niitä yön yli, älä keitä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 30 kpl
Valmistusaika
45 min + liottaminen 9 t + turvottaminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen
Ne aidot falafelit
Ainekset
5
dl
kuivattuja kikherneitä
1
salottisipuli
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1/2
ruukkua
minttua
1
tl
suolaa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1/4
tl
cayennepippuria
1/4
tl
kardemummaa
1
rkl
kikhernejauhoja
Lisäksi
5
dl
auringonkukkaöljyä
Työvaiheet
- Huuhtele kikherneet siivilässä. Laita ne kulhoon runsaaseen kylmään veteen ja liota jääkaapissa 8 tuntia. Huuhtele lionneet kikherneet hyvin ja anna kuivua siivilässä.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna lehtipersiljasta 1 rkl tahinikastiketta varten ja laita sivuun odottamaan. Mittaa falafelien ainekset kikhernejauhoa lukuun ottamatta teho- tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta. Lisää kikhernejauho taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi.
- Muotoile taikinasta tasakokoisia pyöreitä tai soikeita pyöryköitä.
- Kuumenna auringonkukkaöljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Mittaa öljyn lämpötila paistolämpömittarilla (170 °C) tai laske yksi falafel-pyörykkä öljyyn: kun pyörykkä kelluu, öljy on tarpeeksi kuumaa. Uppopaista falafelit kullanruskeiksi ja nosta ne talouspaperin päälle.
- Tarjoa falafelit tahinikastikkeen kera.
- Tahinikastike: Sekoita 1 dl tahinia, hienonnettu valkosipulinkynsi, ripaus suolaa ja 1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa. Lisää 1 dl lämmintä vettä ja 1 sitruunan mehu.
Vinkki Tee kaksinkertainen annos ja laita puolet taikinasta pakastimeen. Siivilöi öljy jäähtyneenä ja käytä uudelleen.
Onko ohje ihan turvallinen kun kikherneitä ei keitetä ollenkaan?
Hei
Kiitos kysymyksestä, jota varmaan moni muukin on pohtinut. Ohje on turvallinen. Pavut pitäisi keittää ennen käyttöä, mutta kikherneitä ei välttämättä. Jo liotus tekee niistä helpommin sulavia. Toivottavasti innostut kokeilemaan ohjetta!
Nehän uppopaistetaan, ei ne raakoina syödä...
Oli kyllä maailman huonoin ohje.
Hukkasin oman reseptin ja tämä poikkeaa siitä jonkin verran.
Uppopaistaessa koko pulla liukeni öljyyn.
Todellakin, aloin lukea kommentteja vasta ekat pullat "paistettuani". Ne liukenivat öljyyn, joten loput laitoin uuniin, jottei koko taikina mene hukkaan. Falafeleja olen ennenkin tehnyt, mutta koskaan ei ole käynyt näin.
OLen kerran tehnyt tämän respetin mukaan ja pyöryköistä tuli vallan mainioita - ehkä vähän liian kuivia. Taisin puristaa liikaa nestettä pyöryköistä tekovaiheessa . Seuraavalla kerralla jätän vähän märemmiksi. En ihmettele, jos osalla pyörykät levisivät, koska taikina on aika löysää.
Ihmettelen noita liukenevia pullia tai nesteitä, joita pullista puristetaan. Omistani tuli sinänsä maukkaita melkein liiankin tiiviitä. Mutta se olisi ohjeessa pitänyt mainita, että raakojen kik-herneiden jauhaminen on melkein mahdotonta ainakin tavallisilla laitteilla. Järki meinasi lähteä, ja sähkösurvin on nyt entinen. Siksi en enää tee tällä reseptillä, vaikka maku olikin hyvä.
Ei tämä taikina pysy kasassa mitenkään. En tahtonut saada edes pulliksi pyöritettyä. Irtonaista murua tuli vain taikinasta.
Mulla tuli koostumukseltaan hyvä taikina, pysyi tosi hyvin pyörykät kasassa, mutta myös mulla hajosi sauvasekotin.
Massan pitäisi sen verran vetelää, että käsin muotoilu on hankalaa. Lisään itse vettä ja ruokasoodaa massaan. Olen itse tehnyt näitä kahden lusikan avulla. Ensimmäiset usein hajoaa, mutta seuraavat pysyvät kasassa. Lihamylly on hyvä liotettujen kikherneiden jauhamiseen.