Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2223 reseptiä.
Linkitetty 596 keittokirjaan.
Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

Tähtikokki Lari Heleniuksella on hihassaan pari kikkaa, joilla rakastetuista uuniperunoista tulee entistä herkumpia.

Uuniperuna on retroruoka, jota kaikki salaa rakastavat. Michelin-ravintola Olossa kokkaava Lari Helenius kypsentää perunoita ensin hetken kovassa lämmössä ja kääntää loppukypsennyksen ajaksi lämmön lempeämpiin lukuihin. Entä folio? Sitä ammattikokki ei missään nimessä käytä, sillä metallikääre tekee potuista mössöä. "Perunan piilottaminen folioon on kumma jäänne ajoilta, jolloin uuniperunoita myytiin noutoruokana", Lari sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
75 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Ammattikokin uuniperunat ja porotäyte

Ainekset

6
isoa rosamunda-perunaa (tai 12 pientä)
täyte
200
g
poron kylmäsavupaistia
3
suolakurkkua
5
kevätsipulin vartta
1
ruukku
persiljaa
1
rkl
piparjuurta raastettuna
½
sitruuna
100
g
kermaviiliä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
dl
majoneesia
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmäsavuporo ja suolakurkut. Hienonna kevätsipuli ja persilja. Kuori ja raasta piparjuuri, purista sitruunan mehu.
  2. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja anna täytteen maustua kylmässä pari tuntia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä.
  4. Anna perunoiden vetäytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Halkaise ja täytä perunat.

Kommentit (12)

Vanha sinkkumies 76 v

Osaamaton kokki taas tekee näin ja säästää aikaa, sähköä ja tiskiä:

Huuhtele peruna. Pistä haarukalla muutama reikä. Pöristä perunaa mikrossa 3 minuuttia. Käännä peruna toiselle kyljelle ja pöristä lisää 2-3 minuuttia. Kuori peruna. Muusaa se haarukalla, ripottele sekaan suolaa ja sipulisilppua. Lisää seokseen ruokaöljyä kastikkeeksi ja sekoita haarukalla.

Jos sinulla sattuu olemaan jotakin lihaa tai kalaa tms lisukkeeksi, niin lisää se lautasen reunalle. Keitetty kananmunakin käy. Olipa sitä tai ei, niin nauti valmistamasi herkkupanos!

Mihinkään poroherkkuun sinun rahasi eivät koskaan riitä; niitä kansa syö vain edustajiensa suilla ja maksaa laskun veroissaan. Samoin kansa juo jälkiruokakonjakit edustajiensa suihin.

Omaishoitaja äijä 77

Loistava vastine "Vanha sinkkumies 76". Pieni annos perunaa kypsennän myös mikrossa. Hyvin pestynä en kuori lainkaan, silmut ym poistan.

Kallistako?

Poroko kallista? Kyllä poroa on ihan tavallisen tallaajankin vara syödä muutaman kerran vuodessa.

Vierailija

Entä jos perunat tekee hiilloksessa leivinuunissa? Eikö folio silloin tarvita kuitenkin?

Metsäkulman Murre

Ei kai sen foliota tarvitse olla? Joku vanha valmisruuan tai kakun ohut foliovuoka riittää pitämään perunat puhtaina. - Edellyttää tietenkin, että sinulla on sellaisia varastossa. Minulla ei, menevät heti kierrätykseen.  - Kunhan vain teoretisoin.

Vierailija

Minä teen kanssa ilman foliokäärettä. Laitan kyllä folion perunoiden alle, siihen ripottelen hienoa merisuolaa ja teen veitsellä kaksi viiltoa ristiin perunoiden päälle. That`s it!

Vierailija

Pesen perunat ja annan niiden kuivua minkäjälkeen hieron ne esim. olivi öljyllä ja sitten uuniin n.220 asteeseen haarukalla pistämällä tietää koska perunat on kypsiä . Kannataa kokeilla

Isovaali

Siinähän tempaiset kevätsipulinvartta talvella sörsselssöniisi!

Vierailija

@ Isovaali

Koska viimeksi olet käynyt ruokakaupassa? Kannattaisi käydä joskus ja katsoa muutakin kuin eineshyllyn valikoimaa. Kyllä sieltä heviosastolta löytyy viher- eli kevätsipulia kaikkina vuodenaikoina.

Vierailija

Mielenkiintoista luettavaa tai ei ollenkaan siis,
Kukaan teistä ei kommentoinut tätä reseptiä
Harmi ☹️

Pupu

Hyvää tuli, tosin jätin piparjuuren pois täytteestä ja perunat olivat uunissa vähän pidempään. Tein toisen täytteen muuten samana mutta lihan sijaan lämminsavulohta. Perunoita kannattaa tehdä sen verran että jää seuraavalle päivälle lämmitettäväksi. Nams.

Vierailija

Suolakurkku oli liikaa minun makuuni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1150 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Kanavartaat lennättävät makunystyrät Japaniin, kun maustat vartaat tuoreella chilillä ja inkiväärillä ja tarjoat ne limettimajoneesin kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min + marinoituminen 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kana-yakitorivartaat

Ainekset

600
g
broilerin paistinleikkeitä
8
varrastikkua
Marinadi
2
tuoretta chiliä
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
4
rkl
soijakastiketta
4
rkl
miriniä
2
rkl
sakea
5
tl
ruokosokeria
Limettimajoneesi
1
dl
majoneesia
1
limetin kuori
½
limetin mehu
pieni ripaus valkopippuria

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Poista chileistä siemenet ja hienonna palot. Kuori ja raasta inkivääri. Kiehauta kattilassa kastikkeen ainekset. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Leikkaa sillä aikaa broileri 2 cm:n paloiksi. Siirrä marinadista ⅓ sivuun ja sekoita loput broileripalojen joukkoon. Marinoi 2 tuntia.
  2. Sekoita limettimajoneesin ainekset keskenään.
  3. Pujota broileripalat varrastikkuihin, mutta jätä tilaa palojen väliin, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Grillaa (tai paahda 220-asteisessa uunissa) vartaat kypsiksi (noin 10 minuuttia). Sivele vartaita ylimääräisellä marinadilla kypsennyksen aikana.
  4. Tarjoa vartaat limettimajoneesin, kevätsipulin, chilin ja seesaminsiementen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1150 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tarjoa amerikkalaiset pannarit ihanien vaniljakirsikoiden ja rapeiksi paistettujen pekonien kanssa. Voit käyttää hillokkeeseen joko pakastettuja tai tuoreita kirsikoita.

Onnistuneiden amerikkalaisten pannukakkujen taika piilee taikinan turvotuksessa. Kermaviili tuo ihanaa happamuutta taikinaan. Saat kuohkeita pannukakkuja, kun käännät ne pannulla heti, kun mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirsikkapannarit mascarponen ja pekonin kanssa

Ainekset

2
kananmunaa
dl
kevytmaitoa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
4
dl
vehnäjauhoja
4
tl
leivinjauhetta
2
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
2
rkl
voisulaa
Paistamiseen
voita
Vaniljakirsikat
350
g
(pakaste)kirsikoita
1
rkl
sokeria
1
tl
perunajauhoja
1
vaniljatanko tai 1 tl vaniljatahnaa tai vaniljaesanssia
1
rkl
vettä
Lisäksi
1–2
pkt
pekonia
1
prk (250 g)
mascarponea
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Riko kananmunien rakenne kulhossa. Sekoita joukkoon maito, kermaviili ja kuivat aineet. Lisää lopuksi voisula ja anna taikinan turvota 30 minuuttia jääkaapissa.
  2. Voitele lettupannun syvennykset rasvalla. Annostele syvennyksiin taikinaa. Muista, että taikina kohoaa reilusti. Paista molemminpuolin kullanruskeita pannareita.
  3. Mittaa kirsikat, sokeri, perunajauhot ja halkaistu vaniljatanko (kaavi siemenet mukaan) kattilaan ja pyöräytä sekaisin. Lisää vesi ja kuumenna kovalla lämmöllä muutama minuutti, kunnes seos on siirappimaista, mutta kirsikat vielä kokonaisia. Poista vaniljatanko ja pidä lämpimänä tarjoiluun saakka.
  4. Paista pekoni rapeaksi ja valuta se paperin päällä.
  5. Tarjoa pannarit mascarponen, vaniljakirsikoiden, vaahterasiirapin ja pekonin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1150 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Makeansuolainen paprika-chilichutney sopii kaikkien grillilihojen ja mausteisten makkaroiden kaveriksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5 dl
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Paprika-chilichutney

Ainekset

5
punaista (mietoa) chiliä
4
punaista paprikaa
1
punasipuli
1
rkl
oliiviöljyä
1
rosmariinin oksa (tai 1 tl kuivattua rosmariinia)
2
laakerinlehteä
1
kanelitanko
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
¾
dl
ruokosokeria
1
dl
balsamiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Puolita paprika ja chilit ja poista siemenkodat. Laita leivinpaperin päälle kuoripuoli ylöspäin ja paahda chilejä noin 10 minuuttia ja paprikoita noin 20 minuuttia, kunnes niiden kuoret mustuvat. Laita kuumina muovipussiin jäähtymään.

  2. Kuori ja hienonna sillä aikaa punasipuli. Hienonna rosmariini.

  3. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli, rosmariini, laakerinlehdet, kanelitanko ja mausteet ja paista hyvin miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

  4. Vedä paprikoiden ja chilien kuoret irti, kun ne ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt käsittelemään niitä sormin. Soseuta sauvasekoittimella tai hienonna veitsellä hyvin pieneksi.

  5. Poista chutneystä kanelitanko ja laakerinlehdet ja lisää paprika, chilit, sokeri ja balsamiviinietikka. Keitä, kunnes neste haihtuu ja hillo hieman paksuuntuu.

  6. Säilö puhtaaseen purkkiin.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Henri Alén KUVA Panu Pälviä

Herkkutattien makuun soveltuvat kaloista parhaiten punaiset lohikalat. Tässä ohjeessa nieriäfileet kypsennetään paistetuilla herkkutateilla täytettyinä. Skoonenperunat eli kermamuhennetut perunat sopivat hyvin lisukkeeksi, koska silloin erillistä kastiketta ei tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkkutateilla täytettyä nieriää ja skoonenperunaa

Ainekset

1
pieni sipuli
2
dl
herkkutatteja kuutioina
suolaa
valkopippuria
4
nieriäfileetä
2
rosmariininoksa
öljyä paistamiseen
paistinarua kalan sitomiseen
Skoonenperunat
8
kiinteää ruokaperunaa
1
dl
nokare voita
vettä
2
dl
kuohukermaa
1
ruukku
ruohosipulia hienonnettuna
suolaa, mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Paista puhdistetut sienet ja hienonnettu sipuli öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Aseta kaksi kalafileetä leikkuulaudalle ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Jaa tattiseos leikkuulaudalle oleville fileille.
  3. Mausta myös jäljelle jäävät kaksi fileetä suolalla ja pippurilla. Nosta fileet tattitäytteellä päällystettyjen fileiden päälle niin, että fileet tulevat vastakkain.
  4. Aseta rosmariininoksat kalojen päälle ja sido paistinarulla kalat kiinni toisiinsa. Paista kaloja 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  5. Tee skoonenperunat. Kuori ja kuutioi perunat noin 2 cm x 2 cm:n kuutioiksi. Kuullota kuutioita voissa, kunnes ne kypsyvät hieman, mutta eivät ruskistu. Lisää mukaan 1 dl vettä ja kypsennä, kunnes vesi on lähes haihtunut. Lisää mukaan kerma ja kypsennä, kunnes perunat ovat kypsiä ja lopputulos muhennosmainen. Lisää lopuksi ruohosipuli, mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)