Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2226 reseptiä.
Linkitetty 596 keittokirjaan.
Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

Tähtikokki Lari Heleniuksella on hihassaan pari kikkaa, joilla rakastetuista uuniperunoista tulee entistä herkumpia.

Uuniperuna on retroruoka, jota kaikki salaa rakastavat. Michelin-ravintola Olossa kokkaava Lari Helenius kypsentää perunoita ensin hetken kovassa lämmössä ja kääntää loppukypsennyksen ajaksi lämmön lempeämpiin lukuihin. Entä folio? Sitä ammattikokki ei missään nimessä käytä, sillä metallikääre tekee potuista mössöä. "Perunan piilottaminen folioon on kumma jäänne ajoilta, jolloin uuniperunoita myytiin noutoruokana", Lari sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
75 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Ammattikokin uuniperunat ja porotäyte

Ainekset

6
isoa rosamunda-perunaa (tai 12 pientä)
täyte
200
g
poron kylmäsavupaistia
3
suolakurkkua
5
kevätsipulin vartta
1
ruukku
persiljaa
1
rkl
piparjuurta raastettuna
½
sitruuna
100
g
kermaviiliä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
dl
majoneesia
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmäsavuporo ja suolakurkut. Hienonna kevätsipuli ja persilja. Kuori ja raasta piparjuuri, purista sitruunan mehu.
  2. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja anna täytteen maustua kylmässä pari tuntia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä.
  4. Anna perunoiden vetäytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Halkaise ja täytä perunat.

Kommentit (12)

Vanha sinkkumies 76 v

Osaamaton kokki taas tekee näin ja säästää aikaa, sähköä ja tiskiä:

Huuhtele peruna. Pistä haarukalla muutama reikä. Pöristä perunaa mikrossa 3 minuuttia. Käännä peruna toiselle kyljelle ja pöristä lisää 2-3 minuuttia. Kuori peruna. Muusaa se haarukalla, ripottele sekaan suolaa ja sipulisilppua. Lisää seokseen ruokaöljyä kastikkeeksi ja sekoita haarukalla.

Jos sinulla sattuu olemaan jotakin lihaa tai kalaa tms lisukkeeksi, niin lisää se lautasen reunalle. Keitetty kananmunakin käy. Olipa sitä tai ei, niin nauti valmistamasi herkkupanos!

Mihinkään poroherkkuun sinun rahasi eivät koskaan riitä; niitä kansa syö vain edustajiensa suilla ja maksaa laskun veroissaan. Samoin kansa juo jälkiruokakonjakit edustajiensa suihin.

Omaishoitaja äijä 77

Loistava vastine "Vanha sinkkumies 76". Pieni annos perunaa kypsennän myös mikrossa. Hyvin pestynä en kuori lainkaan, silmut ym poistan.

Kallistako?

Poroko kallista? Kyllä poroa on ihan tavallisen tallaajankin vara syödä muutaman kerran vuodessa.

Vierailija

Entä jos perunat tekee hiilloksessa leivinuunissa? Eikö folio silloin tarvita kuitenkin?

Metsäkulman Murre

Ei kai sen foliota tarvitse olla? Joku vanha valmisruuan tai kakun ohut foliovuoka riittää pitämään perunat puhtaina. - Edellyttää tietenkin, että sinulla on sellaisia varastossa. Minulla ei, menevät heti kierrätykseen.  - Kunhan vain teoretisoin.

Vierailija

Minä teen kanssa ilman foliokäärettä. Laitan kyllä folion perunoiden alle, siihen ripottelen hienoa merisuolaa ja teen veitsellä kaksi viiltoa ristiin perunoiden päälle. That`s it!

Vierailija

Pesen perunat ja annan niiden kuivua minkäjälkeen hieron ne esim. olivi öljyllä ja sitten uuniin n.220 asteeseen haarukalla pistämällä tietää koska perunat on kypsiä . Kannataa kokeilla

Isovaali

Siinähän tempaiset kevätsipulinvartta talvella sörsselssöniisi!

Vierailija

@ Isovaali

Koska viimeksi olet käynyt ruokakaupassa? Kannattaisi käydä joskus ja katsoa muutakin kuin eineshyllyn valikoimaa. Kyllä sieltä heviosastolta löytyy viher- eli kevätsipulia kaikkina vuodenaikoina.

Vierailija

Mielenkiintoista luettavaa tai ei ollenkaan siis,
Kukaan teistä ei kommentoinut tätä reseptiä
Harmi ☹️

Pupu

Hyvää tuli, tosin jätin piparjuuren pois täytteestä ja perunat olivat uunissa vähän pidempään. Tein toisen täytteen muuten samana mutta lihan sijaan lämminsavulohta. Perunoita kannattaa tehdä sen verran että jää seuraavalle päivälle lämmitettäväksi. Nams.

Vierailija

Suolakurkku oli liikaa minun makuuni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Vegaanisen pullataikinan perus­ohje sopii sovellettavaksi kaiken­laisiin pulliin: pitkoihin, korvapuusteihin ja pikkupulliin. Tällä kertaa taikinasta pyöräytetään ihanat vaniljasolmupullat. Voit käyttää taikinanesteenä mitä tahansa kasvimaitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 pullaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset vaniljasolmut

Ainekset

½
l
hasselpähkinämaitoa
25
g
tuorehiivaa
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
13–15
dl
vehnäjauhoja
150
g
vegaanista margariinia
Täyte
1
prk
vegaanista vaniljavanukasta (esim Alpro)
½
dl
hasselpähkinä­rouhetta
Kristallipinta
150
g
vegaanista margariinia
2
dl
erikoishienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä hasselpähkinämaito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola.

  2. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti käsivatkaimella vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja pienemmissä erissä samalla vaivaten, kunnes taikina on kimmoisan pehmeää. Vaivaa joukkoon huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

  3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi kaistaleiksi. Kierrä taikinakaistaletta pituussuunnassa ja solmi solmuksi. Nostele solmut pellille leivinpaperin päälle. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 minuuttia. Tee sillä välin loput taikinasta solmuiksi.

  4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan. Paistoaika on pullien koosta riippuen noin 10 minuuttia.

  5. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Mehevä ranskalainen kesäkurpitsapiirakka on leivän ja piirakan välimuoto. Parhaimmillaan se on vastapaistettuna ranskankerman kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen kesäkurpitsapiirakka

Ainekset

(noin 450
g)
kesäkurpitsaa (5 dl raastetta)
3
munaa
2
dl
maitoa
1
dll
oliiviöljyä
7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa noin 18 cm x 28 cm:n uuni- tai piirasvuoka leivinpaperilla.

  2. Raasta kesäkurpitsa karkealla terällä. Laita raaste siivilään ja purista ylimääräinen neste pois.

  3. Riko munat kulhoon ja vispaa 2 minuuttia. Lisää maito ja öljy.

  4. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet, suola ja pippuri. Lisää munaseos jauhojen joukkoon ja sekoita taikinaksi. Lisää kurpitsaraaste ja kumoa taikina vuokaan. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.

  5. Paista uunissa 40–45 minuuttia. Kokeile tikulla, onko piirasleipä kypsää: jos tikkuun jää taikinaa, paista vielä 5 minuuttia.

  6. Ota piiras uunista ja anna jäähtyä 5 minuuttia ennen kuin poistat sen vuoasta. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2226 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kypsennä kala, perunat ja kasvikset yhdessä astiassa. Ranskalaistyylisen uunilohen maun viimeistelee valkosipulilla ja sardelleilla maustettu yrttikastike. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen uunilohi

Ainekset

800
g
pieniä uusia perunoita
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
600
g
lohifileetä fileen paksummasta päästä
200
g
vihreitä papuja
250
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
oliiveja
2
limettiä tai 1 sitruuna
Sardelli-yrttikastike
2
valkosipulinkynttä
2
sardellifileetä
1
ruukku
basilikaa
1
ruukku
minttua tai lehtipersiljaa
1
rkl
limetti- tai sitruunamehua
1/3
tl
suolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
n. ¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Harjaa tai kuori perunat. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Ota puolet seoksesta erikseen. Laita perunat kulhoon ja sekoita mausteöljyn kanssa. Kumoa leivinpaperille uunipellille ja paista uunissa 10 minuuttia.

  2. Lisää lohi, huuhdellut pavut, tomaatit ja oliivit pellille. Valuta loppu mausteöljy niille. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista 15–20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi. Jos perunat eivät tunnu vielä kypsiltä, jatka niiden paistamista, mutta ota kala pois uunista ja peitä se foliolla. Purista limetti- tai sitruunamehua lohelle.

  3. Tee kastike. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Soseuta kaikki kastikkeen aineet tahnaksi.

  4. Valuta hieman kastiketta kypsän kalan ja kasvisten päälle ja laita loppu tarjolle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Kanavartaat lennättävät makunystyrät Japaniin, kun maustat vartaat tuoreella chilillä ja inkiväärillä ja tarjoat ne limettimajoneesin kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min + marinoituminen 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kana-yakitorivartaat

Ainekset

600
g
broilerin paistinleikkeitä
8
varrastikkua
Marinadi
2
tuoretta chiliä
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
4
rkl
soijakastiketta
4
rkl
miriniä
2
rkl
sakea
5
tl
ruokosokeria
Limettimajoneesi
1
dl
majoneesia
1
limetin kuori
½
limetin mehu
pieni ripaus valkopippuria

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Poista chileistä siemenet ja hienonna palot. Kuori ja raasta inkivääri. Kiehauta kattilassa kastikkeen ainekset. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Leikkaa sillä aikaa broileri 2 cm:n paloiksi. Siirrä marinadista ⅓ sivuun ja sekoita loput broileripalojen joukkoon. Marinoi 2 tuntia.
  2. Sekoita limettimajoneesin ainekset keskenään.
  3. Pujota broileripalat varrastikkuihin, mutta jätä tilaa palojen väliin, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Grillaa (tai paahda 220-asteisessa uunissa) vartaat kypsiksi (noin 10 minuuttia). Sivele vartaita ylimääräisellä marinadilla kypsennyksen aikana.
  4. Tarjoa vartaat limettimajoneesin, kevätsipulin, chilin ja seesaminsiementen kanssa.

Kommentit (0)