Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 93 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Joulutorttu meni kierteelle! Tutuista aineksista saa helposti ihan uudennäköisiä kierretorttuja. Kokeile ja ihastu!

Kauniit kierretortut valmistuvat samoista aineksista kuin perinteiset joulutortut. Ideana on tehdä torttutaikinasta pieni rulla, jonka sisälle täytteet jäävät. Lopuksi rulla leikataan melkein kahtia ja väännetään palaset keskenään kierteelle.

Jos perinteinen luumumarmeladi ei ole suosikkisi, voit täyttää kierretortut jollain muulla paistonkestävällä marmeladilla. Myös suolaisenmakeista yhdistelmistä tulee maukkaita. Esimerkiksi viikunamarmeladi ja sinihomejuusto toimivat loistavasti tortuntäytteenä.

Saat leivonnaisista vegaanisia käyttämällä leivontaan maidotonta torttu- tai lehtitaikinaa ja jättämällä kanamunalla voitelun välistä. Vegaanista lehtitaikinaa löytyy pakastealtaasta nykyisin myös palmuöljyttömänä.

Vinkki! Älä paista torttuja liikaa. Kun torttu on juuri ja juuri kypsä, se on mehevä eikä kuiva ja mureneva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
20 min + 15 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kierretortut

Ainekset

5
(500 g)
torttutaikinalevyä
noin ½
prk (à 300 g)
paistonkestävää luumumarmeladia
1
muna

Työvaiheet

  1. Anna torttutaikinalevyjen sulaa. Kauli ne pituussuunnassa kevyesti ohuemmiksi. Leikkaa levyt sitten kahtia, jotta saat kaksi leveää neliskanttista palaa. 
  2. Levitä ohut kerros luumuhilloa tai muuta täytettä jokaiselle levylle. Jätä oikeaan reunaan puoli senttiä tyhjää tilaa.
  3. Rullaa levy tiiviiksi rullaksi vasemmalta oikealle.
  4. Leikkaa rulla halki saksilla tai terävällä veitsellä. Älä leikkaa ihan loppuun asti vaan jätä taikinarulla ylhäältä vähän kiinni.
  5. Kierrä rullan puoliskot kaksi kertaa toistensa ympäri. Nipistä lopusta tiukasti kiinni.
  6. Voitele tortut munalla. Paista 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Kommentit (9)

Vierailija

Joulutorttu on joulutorttu, kierrejuttu jotain muuta. Miksi kaikki vanhat ja tutut asiat pitää yrittää muuttaa? tehkää ihan uusia juttuja ja jättäkää vanhat omikseen.

HenrikH

Tästä ohjeessa on nyt jotain vähän pielessä, nimittäin koittakaapa rullata tavallinen neliön mallinen (ohjeen puoliksi leikattu) valmis voitaikina levy noin moneen kierrokseen mitä kuvassa on (4-5 kerrosta). Kaulintaa tms. vaatii kyllä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvästä huomiosta! Lisään ohjeeseen vinkin kaulinnasta, jotta rullan saa reilusti kierteelle. Se on saattanut unohtua alkuperäisestä ohjeesta, mutta kuvasta voisi päätellä että näin on tehty.

Koitoksia

Tietenkin tekee siten et kuluttaa vähemmäm. Tää uus outlook ulkoasu on aivan mahtava Joululaha

Vierailija

Perinteistä joulutorttua pidetään kiinni taikinaosasta jolloin sormet eivät koske hilloon, mutta tuo uusi versio sotkee sormet kun joka paikassa on hilloa. Vanha parempi. Miksi aina pyörä pitää yrittää keksiä uudelleen. Tässä tapauksessa siitä uudesta pyörästä tuli kantikas eli ei toimi.

Vierailija

Osaisiko joku vastata pariin kysymykseen kun en itse ymmärrä?

1. Miksi joulutortun pitäisi muistuttaa poistettua poskihammasta

2. Miksi täällä saavat julkaista "reseptejään" kaiken maailman somettajat ammattilaisten ja osaavien sijaan?

Vierailija

Maku varmaan ihan hyvä, mutta omaan estetiikan tajuuni nämä kikkarat eivät istu. 

Vierailija

Oikeanpuoleinen "torttu" on ilmeisesti nielaistu kokonaisena ja se on pullahtanut samaa tietä takaisin.

Vierailija

Eikö sinihomejuusto sula jos sitä laittaa tällaiseen leivonnaiseen? Mistä tietää mikä marmelaadi on paistonkestävää? Ei purkeissa ainakaan koskaan mainita asiasta mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Granaattiomena ei pelkästään korista herkkumuffineita vaan tuo myös makua taikinaan ja kuorrutteeseen mehun muodossa. Granaattiomenamehua on saatavilla ympäri vuoden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min + muffineiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-granaattiomenamuffinit

Ainekset

150
g
pehmeää voita
dl
sokeria
2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
¾
dl
granaattiomenatäysmehua
¾
dl
maitoa
KUORRUTE
175
g
tummaa suklaata karkeana rouheena
1
dl
kuohukermaa
¾
dl
granaattiomenamehua
2
rkl
voita
PÄÄLLE
granaattiomenan siemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Kääntele vuorotellen taikinaan mehun ja maidon kanssa. Sekoita, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin, älä ylivaivaa!

  2. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista 17 minuuttia. Siirrä ritilälle jäähtymään.

  3. Tee kuorrute. Laita suklaa lämmönkestävään kulhoon. Mittaa kerma ja mehu kattilaan ja keitä höyryävän kuumaksi. Kaada suklaan päälle ja anna olla koskematta 5 minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi ja lisää voi joukkoon.

  4. Levitä kuorrutetta jäähtyneiden muffinien päälle ja koristele granaattiomenan siemenillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Hurjan herkulliset, toffeesta makeat ja sitkeät pullat saavat raikasta tasapainoa karpaloista. Kun paistat pullat muffinivuokien kaltaisissa pullavuoissa, ne pysyvät paremmin ehyinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
50 min + kohottaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-toffeepullat

Ainekset

dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½
rkl
kardemummaa
½
tl
suolaa
1
kananmuna
7–8
dl
vehnäjauhoa
75
g
voita huoneenlämpöisenä
TÄYTE
50
g
pehmeää voita
2
dl
fariinisokeria
2
dl
karpaloita
noin 30
pehmeää toffeekarkkia (esim. Tsinuskitoffee)
20
kertakäyttöistä pullavuokaa
PINNALLE
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhoja vähitellen samalla alustaen. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

  3. Leikkaa toffeet tukevalla veitsellä neljään palaan. Pidä palat erillään, sillä ne tarttuvat helposti kiinni toisiinsa.

  4. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa ilmakuplat pois ja kauli taikina isoksi levyksi (48 cm x 36 cm).

  5. Levitä pehmeä voi levylle. Ripottele päälle fariinisokeri, karpalot ja toffeet. Kääri tiukaksi rullaksi. Jaa 20 palaan.

  6. Laita pullat pullavuokiin uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.

  7. Sivele pullat kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alemmalla tasolla 12–14 minuuttia.

Vinkki Pullat leviävät kypsyessään jonkin verran, joten voit laittaa kaksi pullavuokaa päällekkäin tukemaan pullaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Albert Franch Sunyer KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun juuriselleriä paahtaa uunissa riittävän pitkään, se leppyy jopa jälkiruokiin sopivaksi. Sopivan ohuet viipaleet on helppo levittää tiiviisti tarte tatinin karamellin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 30 min + jäähdytys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tarte Tatin juuriselleristä

Ainekset

2
(yht. n. 900 g)
juuriselleriä
400
g
esikaulittua laskostettua voitaikinaa
1
dl
vehnäjauhoja
dl
sokeria
90
g
voita kuutioituna
LISÄKSI
5
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Pese juurisellerit huolellisesti ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Paahda juureksia 200-asteisessa uunissa noin 30–45 minuuttia, kunnes veitsi uppoaa niihin helposti. Anna juuresten jäähtyä ja kuori ne. Halkaise sellerit ja leikkaa puolen sentin paksuisiksi, puolikuun muotoisiksi viipaleiksi.

  2. Ota lehtitaikina sulamaan noin puoli tuntia ennen leipomista. Kauli se kevyesti jauhotetulla alustalla noin 3 mm:n paksuiseksi kiekoksi. Tee kiekosta noin 2 cm suurempi kuin pannusta, jossa paistat piirakan. (Tämä resepti on suunniteltu Ø 20 cm:n kokoiseen pannuun.) Töki haarukalla taikinaan reikiä ja laita se leivinpaperin päällä pakastimeen odottamaan.

  3. Levitä sokeri uuninkestävään valurautapannuun. Anna sokerin paahtua liedellä keskilämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri on tumman meripihkan väristä. Tähän menee 5–7 minuuttia. Ota liesi pois päältä ja lisää joukkoon 2/3 jääkaappikylmistä voikuutioista.

  4. Lado selleriviipaleet pannuun karamellin päälle. Aloita keskeltä ja asettele viipaleet vähän limittäin ympyrän muotoon. Lado viipaleita samalla lailla ulompaan rinkiin. Älä jätä rakoja, karamellin tulisi olla kokonaan sellerien peitossa. Paina viipaleita kevyesti. Sulata loppu voi ja sivele sillä sellerit.

  5. Nosta pannu 180-asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Ota pannu uunista ja kippaa taikinalevy päälle. Taikina sulaa nopeasti. Painele taikinan reunat pannun sisäpuolelle lusikanvartta apuna käyttäen. Tee taikinaan muutamia reikiä veitsenkärjellä. Jatka paistamista 30–40 minuuttia, kunnes piirakan pinta näyttää kauniin ruskealta ja lehtevältä. Anna jäähtyä puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi.

  6. Irrota piirakka vuoasta lusikanvartta apuna käyttäen: “sahaa” lusikan kärjellä piirakan reuna irti vuoasta, laita lautanen pannun päälle ja käännä piirakka lautaselle. Tarjoa piirakka kermavaahdon kanssa.

Vinkki Älä sekoita pannulla paahtuvaa sokeria: sekoittaminen saa aikaan paakkuja, jotka eivät karamellisoidu.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3150 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raikas jäätelökakku kauniilla marenkihunnulla kruunaa talviset juhlat. Jäätelö maistuu ihanasti kirpeältä greipiltä. Varminta on paahtaa marenki tohottimella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + 4½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Alaskan jäätelökakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
½
dl
mietoa oliiviöljyä
JÄÄTELÖTÄYTE
3
dl
verigreippimehua (tai 4–5 verigreipin mehu)
3
keltuaista
2
rkl
maissitärkkelystä
2
rkl
sokeria
1
l
vaniljajäätelöä
2
dl
kuorittuja, suolattomia pistaaseja
MARENKI
3
valkuaista
dl
tomusokeria
VUOKAAN
voita ja korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota Ø 20 cm:n kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon oliiviöljyn kanssa. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Purista greippimehu kattilaan. Erottele valkuaiset keltuaisista omaan kulhoonsa, peitä kulho kelmulla ja laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan marengin tekoa. Laita keltuaiset kattilaan greippimehun kanssa. Lisää maissitärkkelys ja sokeri joukkoon, ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee paksuksi kiisseliksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  3. Vuoraa pakastamista kestävä kulho (Ø 20 cm) kelmulla niin, että kelmua tulee reilusti reunojen yli. Paloittele jäätelö toiseen isoon kulhoon ja anna sen pehmetä pari minuuttia. Lisää pistaasit ja jäähtynyt kiisseli, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada jäätelö kelmulla vuorattuun kulhoon. Nosta kakkupohja jäätelön päälle, ja paina kevyesti niin, ettei väliin jää koloja. Taita kelmu kakkupohjan päälle ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti.

  5. Ota kakku pakastimesta ja kumoa se tarjoiluvadille. Lusikoi marenki kauttaaltaan kakun päälle. Jäätelöä ei saa jäädä näkyviin. Paahda marenki tohottimella eli keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Tarjoa heti.

Kommentit (3)

Vierailija

Mikä,tekee tästä alaskan jäätelökakun? Ja miksi tässä sanotaan että varminta on polttaa marenki tohottimella? Tapahtuuko marengille jotain kauheaa jos sitä ei polteta?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

kakun nimi tulee sen englanninkielisestä nimestä, joka on Baked Alaska. Marenkia ei sinänsä ole pakollista paahtaa, mutta paahtaminen antaa kakulle viimeistellyn ulkonäön ja antaa pintaan aavistuksen rapeutta.

Vierailija

Höpöhöpö. Kun laaditte näitä esittelyjä ja jälkiselityksiä, niin voisiko niiden taustalla olla kunnon faktaa.

Baked Alaska tai Bombe Alaska (tunnetaan myös nimellä Norwegian omelette eli norjalainen munakas) nimi tulee siitä, että kyseessä on uunijäätelö, marengilla kuorrutettu jäätelö johon on uunissa otettu paahtunut pinta. Nykyisin paahtamisen voi tehdä tohottimella jolloin ei ole niin suurta vaaraa osaamattomuuttaan sulattaa uunissa koko kakkua.