Helsingin Sanomat on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 171 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä

Indonesialaisen rendang-curryn ihanassa kasvisversiossa naudanliha vaihdetaan härkikseen tai nyhtökauraan. Ne imevät itseensä herkullisesti curryn makuja ja niiden rakennekin on samankaltainen kuin pitkään haudutetussa lihassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vege-rendang

Ainekset

Maustetahna
4
pientä salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
punaista chiliä
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua kurkumaa
¼
tl
mustapippuria
Pataan
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
1
rkl
soijakastiketta
250
g
härkistä tai nyhtökauraa
4
kaffirlimetinlehteä
2
rkl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
Viimeistelyyn
1
limetti
tuoretta korianteria
Tarjoiluun
keitettyä jasmiiniriisiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin maustetahna. Kuori ja puolita salottisipulit. Kuori valkosipulinkynnet. Poista chileistä kanta (ja halutessasi siemenet, jos haluat miedon ruuan). Kuori ja raasta inkivääri hienolla terällä. Mittaa kaikki maustetahnan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi.
  2. Siirrä tahna (pinnoitettuun) kattilaan tai pataan. Kuumenna liedellä maustetahnaa koko ajan sekoitellen 2–3 minuuttia.
  3. Lisää kookosmaito, soijakastike, härkis tai nyhtökaura sekä kaffirlimetinlehdet, fariinisokeri ja suola.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja anna ruuan hautua hiljalleen kuplien kannen alla noin 30 minuutin ajan, välillä sekoitellen.
  5. Keitä sillä välin jasmiiniriisi.
  6. Tarjoa rendang keitetyn jasmiiniriisin kanssa. Purista annosten päälle limettimehua ja ripottele pinnalle tuoretta korianteria.

Kommentit (3)

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

erinomainen resepti!  

Animaari
Seuraa 
Liittynyt18.11.2017

Yllätyin... todella maukas!

Maisema

Todella hyvää! Suosittelen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Laura Kaapro

Perinteisesti Iranin kansallisruoka fesenjan tehdään kanasta, mutta tämä kasvispata sopii myös vegaaneille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Persialainen kikherne-munakoisopata

Ainekset

100
g
saksanpähkinöitä
1
tlk (400 g)
säilöttyjä kypsiä kikherneitä
1
iso munakoiso
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
oliiviöljyä paistamiseen
dl
vettä
1
rkl
kasvisfondia
¾
dl
granaattiomenamelassia
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
granaattiomena
Tarjoiluun
keitettyä riisiä

Työvaiheet

  1. Jauha saksanpähkinät jauheeksi monitoimikoneessa tai morttelissa.
  2. Kaada säilötyt kikherneet siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.
  3. Siirrä pähkinäjauhe ja kikherneet kattilaan odottamaan.
  4. Poista munakoisosta päät ja leikkaa sivuiltaan noin 2 cm:n kuutioiksi.
  5. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  6. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista munakoisokuutioita kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmentyneet hieman. Kaada kattilaan pähkinäjauheen ja kikherneiden joukkoon.
  7. Lisää pannuun öljyä ja paista sipulia 3–5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kääntele vielä hetki, kaada sitten kattilaan.
  8. Lisää kattilaan vesi, kasvisfondi, granaattiomenamelassi, sokeri, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella. Anna kypsyä hiljalleen poreillen noin 20 minuuttia. (Keitä tällä välin riisi.)
  9. Irrota granaattiomenasta siemenet ja lisää ne padan joukkoon.
  10. Tarjoa fesenjan keitetyn riisin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1219 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Elina Hirvonen ja Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Kirjailija Elina Hirvosen mielestä kurpitsakeiton syöminen syysiltana tuntuu siltä, kuin joku halaisi sisältä päin. Tästä kurpitsakeitto-ohjeesta on tullut kokeilujen jälkeen Hirvosen ehdoton suosikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsakeitto

Ainekset

550
g
kurpitsan kuorittua hedelmälihaa
1
(iso) sipuli
2
porkkanaa
2
rkl
öljyä
1
ps (0,5 g)
sahramia
¾
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua valkopippuria
1
l
kasvislientä
2
tl
raastettua appelsiininkuorta
PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET
kurpitsasta ylijääneet siemenet
1
rkl
öljyä (esimerkiksi auringonkukkaöljyä)
½
rkl
vaaleaa siirappia
½
rkl
ruokosokeria (tai intiaanisokeria)
ripaus suolaa, mustapippuria ja cayennepippuria
PÄÄLLE
vegaanista kaurafraichea tai ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja leikkaa kurpitsa lohkoiksi, irrota siemenet ja huuhtele ne lävikössä. Kuivaa ja siirrä sivuun.

  2. Sekoita kulhossa siemenet, öljy, siirappi, sokeri ja mausteet ja levitä uunipellille. Paahda uunissa 12–15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes siemenet ovat kauniin paahteisia.

  3. Leikkaa sillä aikaa kurpitsa edelleen pienemmiksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkanat. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen.

  4. Kääntele kurpitsa-, sipuli- ja porkkanakuutiot öljyn, sahramin, suolan ja valkopippurin kanssa sekaisin ja kippaa leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

  5. Laita paahdetut kasvikset kattilaan, lisää kasvisliemi ja appelsiininkuoriraaste.

  6. Anna kiehua hetki ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

  7. Tarjoa kaurafraichen ja paahdettujen kurpitsansiementen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 150 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasvisruokaillan tunnelmanluojaksi valmistuu helppo 40 kynnen juures-papupata, joka on mukaelma brittiläisen tv-kokin Nigella Lawsonin kuuluisasta 40 kynnen kanapadasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

40 kynnen juures-papupata

Ainekset

40
valkosipulinkynttä
300
g
palsternakkaa
4
pientä punajuurta
4
pientä keltajuurta
2
punasipulia
2
tlk (2 x 285 g)
säilöttyjä kypsiä suuria valkoisia papuja
dl
valkoviiniä
2
rkl
hunajaa tai vaahterasiirappia
6
oksaa tuoretta timjamia
2
tl
hiutalesuolaa
1
tl
mustapippuria
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Irrota valkosipulinkynnet toisistaan. Älä kuori valkosipulinkynsiä.
  2. Pese palsternakka huolellisesti, poista kanta. Leikkaa kuorineen suupaloiksi.
  3. Kuori ja pilko punajuuret ja keltajuuret suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko punasipulit.
  4. Kaada säilötyt valkopavut siivilään, huuhtele ja valuta.
  5. Levitä 20 valkosipulinkynttä laakeaan uunivuokaan. Levitä kasvispalat ja valutetut pavut kynsien päälle. Lisää loput 20 valkosipulinkynttä, sekä viini, hunaja tai vaahterasiirappi ja mausteet. Valuta päälle oliiviöljy.
  6. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Poista folio ja kypsennä vielä 30 minuuttia.
  7. Aseta tarjolle hiutalesuolaa ja mustapippuria, joita voi rouhia annoksen päälle. Tarjoa ruoka patongin tai maalaisleivän kera. Purista syödessä valkosipulinkynsien sisukset suoraan suuhun tai leivän päälle, ja dippaile leipää maukkaaseen liemeen.

Vinkki: Kun käytät hunajan sijasta vaahterasiirappia, ruoka on vegaaninen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Henrik Packalén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kahden kaalin herkku! Ravintola Ultimassa ruusukaalit tarjotaan kullanruskeiksi uppopaistettuna ja peiteltynä rapeaksi paahdettuun lehtikaaliin. 

Vinkki! Kuivaa kosteus ruusukaalien pinnalta hyvin ennen uppopaistamista, jotta öljy ei räisky. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ultiman ruusukaalit

Ainekset

Rapeat lehtikaalit
200
g
lehtikaalia
2
rkl
öljyä
1
tl
sormisuolaa
Uppopaistetut ruusukaalit
400
g
ruusukaaleja
1–1½
l
rypsiöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Poista lehtikaaleista lehtiruodit ja revi lehdet isoiksi suupaloiksi. Huuhtele ja kuivaa lehdet hyvin, pyörittele öljyssä ja mausta suolalla. Paahda uunissa 8 minuuttia, laske uunin lämpö 100 asteeseen ja paahda rapeiksi, 10–15 minuuttia. Valmista sillä aikaa ruusukaalit.

  2. Huuhtele ruusukaalit ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla. Nypi uloin lehti pois. Halkaise ruusukaalit ja laita ne talouspaperille kuivumaan leikkauspinta alaspäin.

  3. Kuumenna öljy valurautapadassa (vet. 3–5 l) tai paksupohjaisessa kattilassa 160-asteiseksi. Jos et käytä lämpömittaria, testaa öljyn lämpötila leipäpalalla: öljy on tarpeeksi kuumaa, kun leipä paistuu öljyn pinnalla poreillen. Pidä padan tai kattilan kansi saatavilla siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa ja syttyy palamaan.

  4. Laita 6–8 ruusukaalia kerrallaan reikäkauhalla öljyyn, varo roiskeita. Paista kaaleja 4–6 minuuttia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille lautaselle valumaan. Valuta etikkaa päälle ja mausta suolalla. Paista loput kaalit.

  5. Lämmitä tarjoilukulhot uunissa. Laita ruusukaalit lämpimiin kulhoihin ja peitä rapeilla lehtikaaleilla.

Kommentit (0)