Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 450 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Tingi ajasta, älä mausta! Tomaattinen kalaseljanka on pikaruokaa parhaimmillaan. Liemessä maistuvat piparjuuri ja maustekurkku, smetananokare sitoo maut lempeästi yhteen.

Kevyet keitot sopivat hyvin arjen ruokalistalle. Jos aikaa on vähän tai ruoanvalmistuksessa haluaa muuten vain oikaista, kannattaa ainekset hakea kaupan pakastealtaasta.

Helppoon kalaseljankaan tarvitaan juuressuikaleita, pakastekalakuutioita sekä isoja katkarapuja. Veistä ja leikkuulautaa käytetään vain mauste- tai suolakurkun ja tillin pilkkomiseen.

Tomaattinen liemi on paitsi kevyt, myös erittäin maukas. Salaisuutena on liemeen puristettu piparjuuritahna, joka toimii mahtavan hyvin maustekurkun ja raikkaan sitruunan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
¼
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyreetä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
ps (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
ps (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku tai suolakurkku
1
ruukku
tilliä
1
sitruunan mehu
(½–1
tl
suolaa)
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyree ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  2. Jos katkaravut ovat vielä jäisiä, huuhtele ne siivilässä haalealla vedellä ja valuta hyvin. Leikkaa mauste- tai suolakurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  3. Kuumenna keitto, mutta älä keitä.
  4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa (sitä saattaa olla jo riittävästi, jos keittoon on käytetty suolaista kalalientä ja suolakurkkua). Tarjoa smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (10)

Ugh

Ei maustekurkkua, vaan aitoa venäläistä suolakurkkua. Niissä on vissi ero, venäläinen ei ole etikkaliemessä.  Osan liemestä  (ja samalla suolasta) voi korvata suolakurkkujen liemellä, niin saa autenttisen maun. Älä missään tapauksessa kuitenkaan käytä maustekurkkujen etikkalientä,  ovat kaksi täysin eri asiaa.

solnyi ogurets

Jostakin kumman syystä Suomessa kuvitellaan, että seljanka on kalasoppaa. Venäjällä seljanka on yleensä soppa jossa on useampaa erilaista lihaa. Kyllä kalaseljankaakin joskus harvoin olen tavannut, kuten myös sieniseljankaa, mutta ne edustavat muutamaa prosenttia venäläisistä seljankaesiintymistä.

Venäläinen suolakurkku valmistetaan hapattamalla saman tapaisesti kuin hapankaali. Tomaatti , suolakurkku ja sen liemi (rassol), ovat ainesosat, joita ilman soppaa ei voi luokitella seljaankaksi.

Vierailija

Onkohan tuossa juuressuikaleiden määrä ihan kohdillaan? Tuntuu näin äkkiseltään, että nestettä on liikaa verrattuna kiintoaineisiin varsinkin, jos pitäisi 6 henkilölle riittää.

Niinaska

Ai kun tuli ihanaa soppaa. Siinä on resepti miun makkuun

Vierailija

Samaa ajattelin, että määrät eivät ole kohdallaan. Ei ainakaan syöjien määrä - ohjeella tulisi 50 grammaa kalaa per syöjä.

Vierailija

Kun huuhtelet katkaravut vedellä, huuhtelet kaikki maut viemäriin....

Kat F

Ite aattelin kokeilla tätä tässä lähiaikoina, vaikuttaa sen verran mukavalta reseptiltä. Laittanen kuitenkin kaksi pussia pakastevihanneksia ja yhden tuoreen sipulin ainakin,  ja pienet katkaravut saavat kelvata, ja mennä suoraan pussista sulamaan keittoon ilman mitään makujen huuhtelua. Ja todellakin venäläistä hapankurkkua, ei meille edes saa muuta ostaa, mies ei siedä etikkasokeriliemikurkkuja lainkaan :D Mutta uskoisin että tulee hyvää, nimenomaan tuo piparjuuri ja maustepippuri kuulostavat tosi lupaavilta mausteilta tämän tyyppiseen ruokaan. Ehdottomasti siis kokeiluun!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Tein pienet muutokset ohjeeseen:

- ohjeen annosmäärä on näillä ainesuhteilla lähempänä neljää kuin kuutta

- maustekurkun lisäksi ohjeessa mainitaan nyt suolakurkku

- suolan määrä on suluissa, sillä varsinkin suolakurkkua käytettäessä valmiissa keitossa saattaa olla jo riittävästi suolaa ilmankin, varsinkin jos käytetty kalaliemi on suolaista

- katkaravut huuhdellaan haalealla vedellä siivilässä vain, jos niitä ei ole huomannut sulattaa ensin hitaasti jääkaapissa ja valuttanut sulatusvesiä pois (nopea sulatus on todennäköisesti tarpeen, koska kyse on pikaisesti valmistettavasta keitosta ja muutkin ainekset napataan suoraan pakkasesta käyttöön)

Vierailija

Ihana soppa kylmän talvipäivän ulkoilun jälkeen. Tarpeeksi makua liemessä.

Keittofani

Keitossa on aivan liikaa lientä ja liian vähän kasviksia. Sipuli puuttuu. Ei valitettavasti mene jatkoon kuin vahvasti tuunattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Vain viisi ainesta! Ihanan pähkinäisen uunilohen reseptin oppii vaikka ulkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinä-uunilohi

Ainekset

700
g
lohifileetä
tl
suolaa
1
prk (230 g)
rouheaa maapähkinävoita
1
prk (165 g)
kookoskermaa
1
dl
kuorittuja maapähkinöitä
LISÄKSI
½
ruukkua korianteria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi lohifilee kuivaksi ja tee veitsellä 5–6 viiltoa kalaan, mutta älä leikkaa nahan läpi. Hiero suola kalan pintaan. Nosta kala uunivuokaan.

  2. Sekoita maapähkinävoi ja kookoskerma kulhossa. Levitä seos kalan viiltoihin ja kalan päälle. Ripottele maapähkinät pinnalle.

  3. Kypsennä kalaa uunissa noin 20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen.

  4. Hienonna korianteri kalan pinnalle. Tarjoa esimerkiksi riisin tai nuudeleiden kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Makkaraperunoiden uusi muoto! Tämä tuhti ja herkullinen peltiruoka on vartissa valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen makkara-papupelti

Ainekset

5
(keskikokoista) perunaa
250
g
kirsikkatomaatteja
1
iso sipuli
2
tlk (190 g/110 g)
öljyyn säilöttyjä artisokkia
1
tlk (380 g/230 g)
isoja kypsiä valkopapuja
1
pkt (noin 280 g)
raakamakkaroita
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
pienen sitruunan mehu ja kuoriraaste
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Päälle
4
rkl
vihreää pestoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Pese ja viipaloi perunat noin ½ cm:n viipaleiksi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille.

  3. Kuori ja lohko sipuli. Valuta artisokat ja puolita ne. Valuta ja huuhdo pavut. Levitä kaikki ainekset perunoiden sekaan pellille. Purista makkarat kuorestaan joukkoon.

  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kaiken päälle. Paahda noin 25 minuuttia.

  5. Lusikoi päälle pestoa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Mausteita tulvivat paistetut perunat tarjotaan kananmunien ja vihreän chutneyn kanssa. Täydellistä brunssiruokaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Curryperunat ja paistetut munat

Ainekset

750
g
yleisperunoita (tai kiinteitä perunoita)
2
valkosipulinkynttä
2
tl
raastettua inkivääriä
1
vihreä chili
2
rkl + 2 rkl
(rypsi)öljyä
1
tl
sinapinsiemeniä
2
tl
currya
1
tl
kurkumaa
25
g
voita
¾
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
4
kevätsipulia
Päälle
4
kananmunaa
5 minuutin vihreä chutney
1
kypsä avokado
1
ruukku korianteria
2
valkosipulinkynttä
½
tl suolaa +
½ tl rouhittua mustapippuria
1
limetin mehu
1
rkl
hunajaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin vihreä chutney. Kuori avokado ja poista kivi, lusikoi hedelmäliha sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna korianteri, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi.

  2. Kuori ja puolita perunat. Keitä suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä lähes kypsiksi, noin 10 minuuttia. Valuta ja anna vähän jäähtyä. Kuutioi perunanpuolikkaat.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, kuori ja raasta inkivääri. Hienonna chili, halutessasi poista siemenet.

  4. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Paista sinapinsiemeniä muutama sekunti, kunnes ne alkavat poksahdella. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja mausteet. Paista koko ajan sekoitellen noin 30 sekuntia.

  5. Lisää voi ja loput 2 rkl öljyä sekä perunat. Paista noin 5 minuuttia usein sekoitellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna kevätsipuli päälle. Jaa perunat lautasille.

  6. Lisää öljyä ja riko kananmunat pannulle. Paista muutama minuutti. Jätä halutessasi keltuainen löysäksi tai paista läpikypsäksi. Nosta paistetut kananmunat perunoiden päälle. Tarjoa chutneyn kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Luuttomista broilerin paistileikkeistä saa tehtyä pikaversion uunibroilerista. Klassikkomausteseos curryjauhe sopii täydellisesti tähän ruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Currybroileripelti

Ainekset

600
g
luuttomia broilerin paistileikkeitä
2–3
tl
curryjauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
ps (500 g)
perunagnoccheja
1
ps (250 g)
varsiparsakaalia
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
2
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  2. Laita paistileikkeet kulhoon ja hiero curry, suola ja pippuri leikkeiden pintaan.

  3. Levitä gnocchit ja broilerit leivinpaperilla peitetylle pellille ja siirrä uuniin paistumaan 10 minuutiksi.

  4. Siisti sillä aikaa kaalien varret, leikkaa paksuimmat kaalit puoliksi.

  5. Ota pelti uunista ja lisää kaalit ja kirsikkatomaatit pellille. Valuta öljyä kasvisten päälle.

  6. Nosta pelti takaisin uuniin ja jatka paistamista 15–20 minuuttia, kunnes broileri on kypsää. Rouhi valmiin ruuan pinnalle mustapippuria.

Kommentit (0)