Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 443 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Ei liene kesäruokaa, jolle ei sopisi nokare aiolia. Valkosipulimajoneesi syntyy pikana, kunhan kaikki ainekset ovat valmiiksi huoneenlämpöisiä.

Paitsi lihaa ja kalaa, grilliritilöillä paahtuu yhä useammin myös kasviksia ja juustoja. Mikä kastike sopisi kaikille grilliherkuille?

Vastaus on aioli eli valkosipulimajoneesi. Paras mahdollinen mausta tulee, kun kastikkeen tekee kokonaan itse.

Pikamenetelmällä majoneesin valmistus ei ole lainkaan vaikeaa. Tärkeintä on, että kaikki majoneesiin käytettävät ainekset ovat huoneenlämpöisiä ja kastikkeen tekoon käyttää kapeaa ja korkeaa kulhoa. Tehokkaasti liikkuva sauvasekoittimen terä saa kananmunan emulgoimaan öljyn.  

Valkosipulisuutta on helppo säädellä oman maun ja grillattavien ainesten mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo aioli

Ainekset

1
muna (M-koko)
1
tl
dijoninsinappia
3
valkosipulinkynttä
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko muna sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja laske päälle öljy.
  2. Käynnistä sauvasekoitin. Kun näet majoneesin alkavan sakeutua, nosta sekoitinta hitaasti ylöspäin. Mausta etikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Kommentit (10)

Majoneesi

Mistä reseptin aineesta tuo valkoinen väri tulee aioliin?
Vai onko jokin aine jäänyt pois?

MajoNasse

Ei puutu tuosta mitään, hieman kellertävän valkoinen majoneesin väri tästä ihan ilman mitään lisukkeita tulee, ei huolta.

Allioli

Miksi rypsiöljy? Eiköhän aiolin syntysijoilla käytetä oliiviöljyä. Sitä saa meillä Suomessakin.

chef sam the man

Oliiviöljystä ei tule hyvä aioli ja tämän reseptin suhteet on täysin väärät autenttiseen aioliin. Oikeita ei paljasteta kotikokeille valitettavasti.

sam the man

Ja unohtakaa tuo dijon sinappi!

sama

Eikä sillä onko huoneenlämpöinen vai ei ole mitään merkitystä!

Heikki Korhonen

Keltuainen ei valkuaista !

Vierailija

Ei näin. Aioli tehdään käsin. Keltuainen, ei valkuaista.

Vierailija

Hyvä maku mutta koostumus jotain ihan muuta kuin piti. Tässä monenlaisina versioina löytämässäni ohjeessa on jokin jippo, jota en tajunnut.

Vierailija

Tein tällä reseptillä ja tuli todella hyvä aioli ja täydellinen koostumus!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Soppa365 on lisännyt 289 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Ja KUVA Tuuli Kanerva

Helposti syötävät maissiribsit vääntyvät hauskasti käyriksi uunin tai grillin kuumuudessa. Näiden syöminen onnistuu ilman sen suurempaa sotkua ja naaman tahriintumista!

Katso video maissiribsien valmistuksesta Sopan instagramista: https://www.instagram.com/reel/Cgg1Fh4Irgr/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Maissiribsit

Ainekset

4
tuoretta maissintähkää
4
rkl
öljyä tai voita
2
tl
cajunmaustetta
1
tl
valkosipulijauhetta
1/2
tl
cayennepippuria
tuoretta persiljaa

Työvaiheet

  1. Sekoita öljy tai voi sekä mausteet keskenään.
  2. Puolita maissintähkät. Leikkaa sen jälkeen puolikkaat pituussuunnassa puoliksi ja sitten vielä puoliksi.
  3. Sivele palat mausteöljyllä tai -voilla. Kypsennä grillissä tai 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  4. Viimeistele maissiribsit tuoreella hienonnetulla persiljalla.

Vinkki Voit käyttää myös esikeitettyä maissia, mutta se ei taivu käyräksi, toisin kuin tuoreet maissit. Taipumista voit edesauttaa kypsentämällä maissit uunissa kova sisus ylöspäin.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealaisten kansallisruokaa kimchiä, eli hapatettua kaalia voi tehdä myös kesäkurpitsasta. Muista käyttää puhtaita välineitä ja pestä kurpitsat huolella, niin lisuke säilyy pidempään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen kesäkurpitsakimchi

Ainekset

2
keskikokoista kesäkurpitsaa
3
rkl
karkeaa merisuolaa
LISÄKSI
3
valkosipulinkynttä
2
hoikkaa kesäsipulia varsineen
noin 3 cm
pätkä inkivääriä
1/2
dl
riisiviinietikkaa
1-2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
1
tl
sokeria
3
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kesäkurpitsa sormenpaksuisiksi tangoiksi. Laita suolan kanssa kerroksittain siivilään. Anna maustua 1 tunnin ajan.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Viipaloi kesäsipulit varsineen. Lisää joukkoon raastettu inkivääri, etikka, gochujang, kalakastike, sokeri ja suola.
  3. Huuhtele kesäkurpitsat huolellisesti. Taputtele kuiviksi. Lisää mausteseokseen. Laita seos ilmatiiviiseen lasipurkkiin. Anna maustua huoneenlämmössä 2–3 päivää. Ravistele purkkia maustumisen aikana.
  4. Siirrä jääkaappiin ja säilytä viileässä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2965 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Purjon uloimmat kerrokset saavat mustua grillissä. Ne voi kuivattaa ja jauhaa purjotuhkaksi, jolla voi maustaa vaikka salaatinkastikkeen. Purjon kanssa tarjottava labneh onnistuu myös kermaviilistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min + labneh 8 h
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut mantelipurjot & labneh

Ainekset

2
isoa purjoa
1
viipale
kuivahtanutta maalaisleipää
1
dl
kuorellisia manteleita
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
LABNEH
2
prk ( yht. 400 g)
kermaviiliä
1
rkl
timjamia hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
LISÄKSI
2
sitruunaa
8
dl
babypinaattia

Työvaiheet

  1. Aloita labnehista. Laita kermaviili harsolla vuorattuun siivilään ja anna valua yön yli jääkaapissa.
  2. Leikkaa purjoista vihreät osat pois. Voit käyttää ne muussa ruuanvalmistuksessa. Grillaa purjoja keskilämmöllä 20-–30 minuuttia muutaman kerran kääntäen. Uloimmat lehdet saavat mustua.
  3. Kuori mustuneet lehdet pois. Leikkaa purjot 10–12 cm:n paloiksi ja vielä pitkittäin kahtia. Rouhi leipä ja mantelit veitsellä karkeasti. Yhdistä rouheet, öljy ja mausteet kulhossa ja jaa seos purjojen leikkuupuolelle. Grillaa purjoja parilassa keskilämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Halkaise sitruunat ja laita ne grilliin kypsymään.
  4. Kaada valutettu kermaviili kulhoon. Hienonna timjami. Mausta labneh timjamilla, öljyllä ja suolalla. Lusikoi labneh kuumille purjoille, ripottele pinaattia päälle ja purista grillatuista sitruunoista mehua viimeistelyksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Minusta tähän sopii aivan hyvin turkkilainen jogurtti valuttamatta. Sekaan ohjeen mausteet Labneh on melko kallista kaupassa joten usein teen sitä jogurtista mutta.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2965 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Riisiviinietikalla kirpsakoidut herneet sopivat lisukkeeksi kalalle, niillä voi korvata edamamepavut erilaisissa kulhoruoissa ja saattaa annos huveta parempiin suihin sellaisenaankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 alkupala-annosta
Valmistusaika
10 min + maustuminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pikkelöidyt palkoherneet

Ainekset

l
herneenpalkoja
¾
dl
miriniä
½
dl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Riivi herneet paloista kulhoon.

  2. Kuumenna mirin, vesi ja riisiviinietikka kattilassa höyryävän kuumaksi. Kaada kuuma liemi herneiden päälle. Siirrä kulho peitettynä jääkaappiin heti, kun liemi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Anna herneiden pikkelöityä vähintään 1 tunti.

Kommentit (0)