Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 448 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Ei liene kesäruokaa, jolle ei sopisi nokare aiolia. Valkosipulimajoneesi syntyy pikana, kunhan kaikki ainekset ovat valmiiksi huoneenlämpöisiä.

Paitsi lihaa ja kalaa, grilliritilöillä paahtuu yhä useammin myös kasviksia ja juustoja. Mikä kastike sopisi kaikille grilliherkuille?

Vastaus on aioli eli valkosipulimajoneesi. Paras mahdollinen mausta tulee, kun kastikkeen tekee kokonaan itse.

Pikamenetelmällä majoneesin valmistus ei ole lainkaan vaikeaa. Tärkeintä on, että kaikki majoneesiin käytettävät ainekset ovat huoneenlämpöisiä ja kastikkeen tekoon käyttää kapeaa ja korkeaa kulhoa. Tehokkaasti liikkuva sauvasekoittimen terä saa kananmunan emulgoimaan öljyn.  

Valkosipulisuutta on helppo säädellä oman maun ja grillattavien ainesten mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo aioli

Ainekset

1
muna (M-koko)
1
tl
dijoninsinappia
3
valkosipulinkynttä
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko muna sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja laske päälle öljy.
  2. Käynnistä sauvasekoitin. Kun näet majoneesin alkavan sakeutua, nosta sekoitinta hitaasti ylöspäin. Mausta etikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Kommentit (11)

Majoneesi

Mistä reseptin aineesta tuo valkoinen väri tulee aioliin?
Vai onko jokin aine jäänyt pois?

MajoNasse

Ei puutu tuosta mitään, hieman kellertävän valkoinen majoneesin väri tästä ihan ilman mitään lisukkeita tulee, ei huolta.

Allioli

Miksi rypsiöljy? Eiköhän aiolin syntysijoilla käytetä oliiviöljyä. Sitä saa meillä Suomessakin.

chef sam the man

Oliiviöljystä ei tule hyvä aioli ja tämän reseptin suhteet on täysin väärät autenttiseen aioliin. Oikeita ei paljasteta kotikokeille valitettavasti.

sam the man

Ja unohtakaa tuo dijon sinappi!

sama

Eikä sillä onko huoneenlämpöinen vai ei ole mitään merkitystä!

Heikki Korhonen

Keltuainen ei valkuaista !

Vierailija

Ei näin. Aioli tehdään käsin. Keltuainen, ei valkuaista.

Vierailija

Hyvä maku mutta koostumus jotain ihan muuta kuin piti. Tässä monenlaisina versioina löytämässäni ohjeessa on jokin jippo, jota en tajunnut.

Vierailija

Tein tällä reseptillä ja tuli todella hyvä aioli ja täydellinen koostumus!

sepetti
Seuraa 
Liittynyt25.2.2018

Kyllä tulee hyvää. Olen tehnyt tällä ohjeella ja aina onnistuu. Helppo ja hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Chilejä kannattaa säilöä eri tavoin: kuivaamalla, pakastamalla, pikkelöimällä tai hapattamalla. Hapattamisessa tulee kiinnittää huomiota hygieniaan, jotta valmis tuote säilyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 3 dl valmista chiliä
Valmistusaika
30 min + hapatus 5 päivää
Vaikeustaso
Helppo

Hapatettu chili

Ainekset

300
g
tuoreita chilejä (keskitulisia tai mietoja)
1
tl (4,5 g)
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele chilit kuumalla vedellä. Leikkaa chileistä kannat ja viipaloi chilit ohuiksi kiekoiksi siemenineen. Käytä suojakäsineitä.

  2. Laita chiliviipaleet puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain suolan kanssa ja painele voimakkaasti, kunnes nestettä on irronnut niin paljon, että se peittää chilit kokonaan.

  3. Laita painoksi suolavedellä täytetty pakastuspussi, jotta chilit pysyvät nestepinnan alapuolella. Anna chilien hapattua viisi päivää huoneenlämmössä. Voit välillä painella chilejä survimella, jotta nestettä irtoaa lisää.

  4. Säilytä chilit jääkaapissa. Voit käyttää chilit sellaisenaan ruoanlaitossa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 411 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Vegaaninen kimchi sopii myös kala-allergikoille, sillä perinteisesti reseptissä oleva kalakastike on nyt korvattu soijakastikkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 3 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kimchi

Ainekset

800
g
kiinankaalia
3
rkl
suolaa
noin 1
litra vettä
pätkä retikkaa tai 1 porkkana
2–3
kevätsipulia
1
rkl
raastettua inkivääriä
3
isoa valkosipulinkynttä raastettuna
2
rkl
korealaisia chilihiutaleita (gochugaru)
1
tl
sokeria
2
rkl
soijakastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhtele kiinankaali, poista siitä kova kanta ja leikkaa lehdet 2-4 osaan. Laita kaalinlehdet kulhoon ja hiero niihin suolaa, kunnes lehdet alkavat hieman pehmentyä. Kaada päälle vesi ja laita kulhoon painoksi lautanen. Anna suolaantua huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
  2. Kaada suolavesi pois ja huuhtele kaali kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  3. Kuori retikkaa ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Hienonna kevätsipulit. Sekoita inkivääri, valkosipuli, chilihiutaleet, sokeri ja soijakastike yhteen isossa kulhossa. Lisää kiinankaali, sipulit ja retikka ja sekoita hyvin.
  4. Painele kimchi kannelliseen lasipurkkiin niin, että neste nousee pintaan. Anna maustua ja käydä huoneenlämmössä vuorokausi. Nosta kimchi vielä jääkaappiin muutamaksi päiväksi maustumaan. Tarjoa lisukkeena.

Kommentit (0)

Jaana tuulee on lisännyt 39 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Kesän hienoihin hetkiin ripaus syksyä pirteällä kesäliemellä muikkua ja keitettyä perunaa
Kesän hienoihin hetkiin ripaus syksyä pirteällä kesäliemellä muikkua ja keitettyä perunaa

Tämän kesän vaihtuessa syksyyn sopii vielä ulos syötäviin ruokiin ripaus sitruunan kirpeää raikasta makua yhdistettynä valkosipuliin laimeilla mauilla muikkua sekä uljaan salaatin eri makujen taatessa aterian hohdokkuuden värikirjon siinä.

muikkuja, keitettyjä perunoita, voita, rypsiöljyä, valkosipulia, tilliä, retiisejä, sitruuna, sitruunamehua, kiinankaalia, punasipuli, kurkku, porkkana, kapris, salvia yrttiä, soijakastiketta, kreikkalainen jogurtti, sinappia, omenaviinietikka, suola, sokeria, juokseva hunaja, mustapippuria,...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-5
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Muikut ja valkosipuliliemi perunoille sekä retiisisalaatti

Ainekset

400
g
muikkuja
4-5
kpl
keitettyä perunaa
1
dl
ruisjauhoja
Salaatin ainekset
2
dl
kreikkalainen maustamaton jogurtti
1
sitruuna
1
ruukku
tilliä
8
retiisiä
160
g
kiinankaalia
1
punasipuli
1/2
kurkku
2-3
rkl
kapris
3
tl
sinappia
3
tl
soijakastiketta
2
porkkanaa
Kurkkumarinadi
2
rkl
omenaviinietikka
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
2
tl
juoksevaa hunajaa
Marinadi muikkuihin ja perunoihin
6
valkosipulinkynttä
3/4
dl
rypsiöljyä
1
dl
sitruunamehua
1
tl
mustapippuri
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
Lisäksi salvia yrttiä jos haluaa

Työvaiheet

Puolita kurkku ja tee ohuen ohuita siivuja juustohöylällä siitä ja mausta kurkkusiivut sen omalla marinadilla, laita jääkaappiin odottamaan. Tee salaatti ja siivuta retiisit kulhoon sekä kuori sitruuna ja tee siivuja siitä ja pilko vielä pienemmäksi, lisää kulhoon myös siitä pirskoutuva liemensä. Kuori ja raasta porkkanat mukaan. Laita myös ruukku tilliä joukkoon hienontamalla se ja myös punasipuli. Revi kiinakaalia ja lisää mukaan, kuten kapriskin. Sekoita kreikkalaisen jogurtin joukkoon sinappia, ja soijakastiketta, lisää salaatin joukkoon. Lisää myös lopuksi juuri ennen syömistä marinoitu kurkkusiivu.
Perkaa muikut ja poista muikusta kaikki sisälmys ja vedä selkäruoti pois kevyesti nostamalla kalan keskiruumiista sitä ilmaan yhdestä kohtaa ja vetämällä pyrstöä kohden se irti. huuhtele hyvin tämän jälkeen kala. Laita perunat kiehumaan 30 minuutiksi. Tällä välin tee muikuille valkosipuliliemi hienontaen valkosipulinkynnet ja sekoittaen kaikki marinadin ainekset hyvin keskenään vispaten. Laita myös leivinpaperin päälle ruisjauhot ja kääntele kalat siinä molemmin puolin että ne jauhottuvat. Siirrä erilliselle lautaselle ja jätä odottamaan niiden kuullottamista pannulla. Laita pannulle voi ja öljyä reippaasti jotta kala rapeutuu kypsyessään siinä. Kun kaikki kalat ovat jo paistettuja, laita salaattikulhoon marinoidut kurkkusiivut ja sekoita hyvin salaatti. Voit myös lisätä vähän sitruunalientä mukaan. Raikasta syyskesän hetkeä muikkuja, pirtsakoita liemiä ja perunoita maistellen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 183 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

 Jos kaipaat perunoiden kotoisaan makuun jotakin uutta, mausta perunat intialaisittain ja viimeistele ne curry-yrtillä. Voit paistaa perunat muurikan sijaan myös isolla valurautapannulla.

Paistetut perunat ovat hyvä lisuke, joka syntyy kätevästi edelliseltä aterialta ylijääneistä perunoista. Perunoiden makumaailma viedään tässä reseptissä Intiaan.

Ennen perunoita paistinpannulle päätyy hienonnettua kevät- tai kesäsipulia, chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. Niitä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Bombayn perunat

Ainekset

3
hoikkaa kesäsipulia varsineen
3
valkosipulinkynttä
1
chilipalko
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
ruukku korianteria
2
tomaattia
¾
dl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminansiemeniä (jeera)
1
tl
kurkumaa
1
tl
garam masalaa
800
g
keitettyjä, kylmiä pieniä perunoita
n. 3
rkl
curry-yrttiä hienonnettuna
TARJOILUUN
turkkilaista jogurttia
PAISTAMISEEN
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna kesäsipulit. Laita varret sivuun koristelua varten. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi chili, poista siemenet. Kuori ja raasta inkivääri. Irrota korianterista lehdet ja hienonna varret. Kuutioi tomaatit, poista niistä kannat ja siemenet.

  2. Kuullota sipulit ja valkosipulit muurikalla tai pannulla öljyssä melkein kypsiksi koko ajan sekoitellen. Lisää chili, inkivääri, korianterinvarret ja mausteet. Paista sekoitellen hetki.

  3. Litistä keitetyt perunat kevyesti. Lisää ne pannulle. Jatka paistamista, kunnes perunat muuttuvat rapeiksi ja kauniin värisiksi. Lisää tomaati. Hienonna joukkoon curry-yrtti. Sekoita ja anna lämmetä.

  4. Viimeistele sipulinvarsilla ja korianterinlehdillä. Tarjoa turkkilaisen jogurtin kanssa.

Vinkki Perunat maistuvat vaikka grillatun paneer-juuston tai grillimakkaran seurassa.

Kommentit (3)

Vierailija

Mikä on curry-yrtti? Siis onko sama kuin curryleaves?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

Curry-yrtti ei ole sama asia kuin curry leaves. Curry-yrtti on kuvassa näkyvä hopea- ja pitkälehtinen yrtti.

Kokkikotonamyös

Curry-yrtti eli italianolkikukka.
Miksipä julkaista resepti, jossa yrtti jota ei kaupoista löydä :)...
Resepti toteutuu siis, jos itse ko yrtin kasvattaa.