Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 203 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapea, sitruunalla maustettu pohja ja mehevä ricottatäyte. Kesäkurpitsan säestäjät ovat tässä piirakassa parhaasta päästä.

Kesäkurpitsasato kypsyy kovalla vauhdilla. Tähän helppoon piirakkaan saat upotettua kaksi pientä kesäkurpitsaa.

Piirakka kannattaa tehdä irtopohjavuokaan, jolloin reunoista saa riittävän korkeat täytettä varten. Tavallinen nypittävä taikina saa makua sitruunasta sekä rakennetta kaurahiutaleista. Täyte muodostuu pehmeästä ricottajuustosta sekä turkkilaisesta jogurtista. Kananmunat hyydyttävät sen sopivaksi.

Kesäkurpitsat viipaloidaan ohuiksi ja ladotaan melko tiiviisti täytteen päälle piirakkavuokaan. Sillä välin kun piirakka kypsyy uunissa tehdään pannulla viimeisen silauksen antava rapea leipämuru

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-ricottapiiras

Ainekset

POHJA
½
sitruunan kuori
150
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
¼
tl
suolaa
2
rkl
vettä
TÄYTE
1
prk (250 g)
ricottaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
kananmunaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
pientä kesäkurpitsaa
RIPOTE
2
viipaletta
kuivahtanutta maalaisleipää
½
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruunan kuori
2
rkl
öljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja raasta kokonaisen sitruunan kuori, säästä puolet ripotteeseen. Mittaa pohjan aineet vettä lukuun ottamatta kulhoon ja nypi murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. 

  2. Leikkaa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelle.

  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kulhossa ricotta, jogurtti, munat, sitruunamehu ja mausteet. Leikkaa kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Kaada ricottaseos piirakkapohjalle ja lado kurpitsat päälle. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia. Tee sillä välin ripote.

  4. Murenna leivät veitsellä. Hienonna persilja. Sekoita ripotteen aineet keskenään.

  5. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Levitä ripote piirakalle ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kommentit (4)

Vierailija

Hyvää. Suosittelen.

Vierailija

Hyvältä vaikuttaa. Ripotteella on muuten suomenkielinen, hyvä sana jo olemassa eli muru.

Vierailija

Voiskohan tuon tehdä gluteenittomana? Ja millä korvata vehnöjauho?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei!

Piirakka onnistuu varmasti gluteenittomastikin. Vehnäjauhon voisi korvata vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella ja varmistaa että kaurahiutaleet ovat gluteenittomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.