Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 193 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sitruunaisen keväinen kakku säilyy kostean mehevänä muutamankin päivän. Rakenteen salaisuus on turkkilaisessa jogurtissa sekä polentaryyneissä.

Erityisesti Italiassa käytetty polenta on varsin monipuolinen raaka-aine. Se valmistetaan perinteisesti maissijauhoista ja sitä voidaan hyödyntää niin suolaisissa ruuissa kuin leivonnassakin. Suomalaisten suuhun se saattaa muistuttaa koostumukseltaan hieman mannaryynejä.

Sitruunakakun valmistus aloitetaan vatkaamalla kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Herkullista hapokkuutta ja täyteläisyyttä kakkuun tuo turkkilainen jogurtti, joka sekoitetaan voisulan kanssa.

Jotta kakusta saadaan mahdollisimman sitruunainen, käytetään sitruunasta sen keltainen kuori ja mehu. Muista pestä sitruunat huolellisesti ennen kuoren raastamista!

Polentaryynit lisätään taikinaan muiden kuivien aineiden kanssa. Älä hämäänny, jos taikina tuntuu vielä tässä vaiheessa löysältä. Kypsyessään polenta turpoaa reilusti, jolloin kakusta tulee sopivan kiinteä. Se saa kuitenkin jäädä koostumukseltaan hieman kosteaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
noin 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen jogurtti-polentakakku

Ainekset

3
kananmunaa
2
dl
sokeria
150
g
voita
dl
turkkilaista jogurttia
3
sitruunan kuori hienona raasteena
dl
sitruunamehua (2–3 sitruunasta)
dl
polentaryynejä
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus vatkaamalla kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
  2. Sulata voi kattilassa. Anna jäähtyä hetki.
  3. Lisää voin joukkoon turkkilainen jogurtti, hyvin pestyjen sitruunoiden kuori hienona raasteena ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  5. Lisää jogurttiseos kananmunavaahtoon hellävaraisesti nuolijan avulla sekoittaen.
  6. Lisää lopuksi kuivat aineet, vähän kerrallaan nuolijalla samalla sekoittaen.

  7. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, halkaisijaltaan 20–22 cm:n kakkuvuokaan. Taikina voi tässä vaiheessa tuntua löysähköltä, mutta polenta turpoaa kypsyessään reilusti.

  8. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Kakku saa jäädä rakenteeltaan hieman kosteaksi.

  9. Anna kakun jäähtyä hyvin ennen vuoasta irrottamista.

Kommentit (2)

Verjuice

Pitääkö tähän olla pikapolentaa vai käykö kauemmin keitettävä Bramate-polenta kun sitä on pari kg kaapissa?

Lemon!

Testasin tämän herkun!todella hyvää!pääsiäisenä tehtävä ehdottomasti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.