
Kladdkaka eli tahmakakku valmistetaan mantelijauheesta, joten se on gluteeniton. Tarjoa intensiivisen makean kakun kanssa jotain raikasta, kuten vaikkapa vadelmia.
Makean tahmea, aavistuksen raikas ja mausteinen tahmakakku on helppoa reseptiä etsivän joululeipurin unelma.
Valkosuklaasta tehtyä mutakakkua muistuttava ruotsalainen kladdkaka tehdään mantelijauheeseen ja se saa makunsa joulumausteena suositusta sahramista sekä appelsiininkuoresta.
Suklaa ja voi sulatetaan, mausteainekset sekoitetaan joukkoon ja loput ainekset yhdistetään kulhossa. Kakku paistetaan leivinpaperilla suojatussa irtopohjavuoassa ja jätetään aavistuksen raa’aksi keskeltä, jotta tahmeus säilyy. Makea kakku maistuu tuoreiden marjojen tai vaikka granaattiomenansiementen kanssa.
Ruotsalainen sahramikladdkaka
Ainekset
Työvaiheet
-
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan ( (Ø 20 cm).
-
Rouhi valkosuklaa. Sulata voi. Ota kattila liedeltä ja lisää rouhittu valkosuklaa, sahrami ja appelsiininkuori voin joukkoon. Sekoittele, kunnes suklaa sulaa.
-
Vatkaa kananmunien rakenne rikki pallovatkaimella. Lisää joukkoon sokeri ja mantelijauhe. Kääntele voi-suklaaseokseen.
-
Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä tahmeaksi. Tarjoa kakku kermavaahdon tai vaniljajäätelön sekä hapokkaiden marjojen, kuten vadelmien kanssa. Halutessasi koristele kakku kuivatuilla marjoilla.
Kuulostaa herkulliselta vaihtoehdolta usein leipomalleni suklaatahmakakulle..(Ihana että ette kutsu kladdkakaa mutakakuksi.) Ennen kuin alan leivontahommiin kysyn kuitenkin että tarkoitetaanko manetelijauheella (kaupasta ostettavaa).mantelijauhoa.
Hei,
kaupoissa myydään sekä mantelijauhetta että mantelijauhoa. Mantelijauhe, jota tässä käytetään, on hieman karkeampaa ja rasvaisempaa kuin mantelijauho.
Kladdkaka ON suomeksi mutakakku, se ei vain "muistuta mutakakkua" kuten IS esittelyssä kerrottiin. Se on kladdkaka riippumatta suklaan väristä (valkoinen tai ruskea) tai jauhojen (vehnä, manteli, gluteeniton) laadusta.
Vai väittävätkö suomalaiset ruokatoimittajat, että ruotsinkielinen wikipedia, ruotsalainen ICA, www.recepten.se, tai ruotsalainen Arla kaikki ovat väärässä?
Esimerkiksi ruotsalaisessa Wikipediassa mainitaan, ettö kladdkaka muistuttaa brownieta. Mutakakkua/mudcake ei mainittu. Jostain lähteestä kävi ilmi että "tahmakakun" toi Ruotsiin Ranskasta ruotsalainen ruokatoimittaja 1970-luvulla ihastuttuaan ranskalaiseen tahmeaksi jätettävään suklaakakkuun.
Saat kauniimman värin kakkuun,kun liotat sahramin pikkuriikkiseen määrään vettä.