Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 400 keittokirjaan.
Ohje: Outi Väisänen Kuva: Anna Huovinen

Vietnamissa pho-keittoa keitellään tuntitolkulla, mutta jos vähän höllää otetta, trendikäs keitto syntyy puolessa tunnissa. Syö sattumat puikoilla (tai haarukalla) ja hörpi herkullinen liemi lusikalla tai suoraan kulhosta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pho-keitto

Ainekset

300
g
naudan kuvepaistia tai fileetä
4
kevätsipulinvartta
1
punainen chili
1
limetti
1
ruukku
thaibasilikaa, korianteria ja/tai minttua
2
dl
mungpavun ituja
250
g
riisinuudeleita
(sriracha-chilikastiketta)
Liemi
1 1/2
l
hyvää liha- tai kanalientä
4
tähtianista
4
neilikkaa
2
kanelitankoa
6
kokonaista kardemummaa (tai ripaus kardemummaa)
4
cm:n pala
inkivääriä viipaloituna
2
rkl
kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Laita liemen ainekset kattilaan ja anna hautua 20 minuuttia matalalla lämmöllä. Valmisliemissä on paljon eroja, joten maistele ja lisää tarvittaessa mausteita, niin saat liemestä haluamasi vahvuista.
  2. Laita iso kattilallinen suolalla maustettua vettä kiehumaan.
  3. Viipaloi kevätsipuli ja chili. Lohko limetti ja hienonna yrtit karkeaksi.
  4. Viipaloi liha aivan ohueksi poikkisyin. Laita viipaleet isoon siivilään ja keitä suolavedessä roseeksi, noin 1 minuutin verran.
  5. Keitä ituja siivilässä pari minuuttia ja laita sivuun. Keitä nuudelit kypsiksi, noin 3 minuuttia, ja valuta.
  6. Jaa nuudelit ja idut keittokuppeihin ja nosta liha, sipuli, chili ja yrtit päälle. Annostele kuuma mausteliemi kulhoihin ilman mausteita. Purista päälle limettiä ja mausta halutessasi srirachalla.

Vinkki: Osa etnokaupoista myy pho-keiton liemikuutioita, joilla saat mausta vielä aidomman!

Kommentit (2)

Hanna Koivulahti
Seuraa 
Liittynyt25.6.2014

Kardemumman siementä varmaan? En tankoja oo nähny. ;)

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Juurikin näin, Hanna! Reseptiä päivitetty. Kiitoksia tarkkaavaisuudesta :)

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Oliiviöljy on tomaattikeiton silkinpehmeän suutuntuman salaisuus. Ennen tomaattisesonkia keitto valmistuu säilötyistä tomaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Pappa al pomodoro eli italialainen tomaattikeitto

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
¾
dl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria
2
tlk (à 400 g)
kokonaisia kuorittuja tomaatteja
4–5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5
cm:n pala
kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 180
g
kirsikkatomaatteja
PINNALLE
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi basilikasta lehdet erilleen, hienon­na varret.

  2. Kaada öljy kattilaan ja lisää valko­sipuli. Lämmitä matalalla lämmöllä, kunnes valkosipuli alkaa tuoksua, mut­ta ei ole ruskistunut.

  3. Lisää basilikan varret ja rouhi jouk­koon mustapippuri. Kuumenna sekoit­taen minuutin verran.

  4. Kumoa tomaatit kattilaan ja huuhtele tölkit vedellä. Lisää vesi, suola ja sokeri. Painele tomaatit rikki puulastalla.

  5. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna joukkoon leipä. Anna kiehua kannen alla hiljaa poristen 40–45 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Keitto saa olla koostumukseltaan paksua. (Sitä ei tarvitse soseuttaa.)

  6. Paista kirsikkatomaatteja pannulla pari minuuttia. Annostele keitto lauta­sille, lisää kirsikkatomaatit ja basilikan­lehdet. Valuta pinnalle vielä öljyä.

Vinkki Käytä keitossa miedohkoa olii­viöljyä sen verran kuin raaskit, kuitenkin vähintään ¾ dl.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Papukeitto ei väreillä ilottele, mutta makua riittää senkin edestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 40 min + papujen liottaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Pasta e fagioli eli pasta-papukeitto

Ainekset

PAVUT
3
dl
kuivattuja borlottipapuja
2
porkkanaa
1
sipuli
2
lehtisellerin vartta
5
valkosipulinkynttä
4
salvian oksaa
1
tl
suolaa
n. 1½
l
vettä
KEITTO
2
valkosipulinkynttä
8
salvianlehteä
2
rkl
oliiviöljyä
200
g
ditalini- tai zitapastaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja laita ne isoon kulhoon. Kaada päälle kylmää vettä ja anna papujen liota yön yli.

  2. Valuta pavut ja laita ne pataan. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipu­li muutamaan osaan. Leikkaa lehti sellerit muutamaan palaan. Kuori valkosipulinkynnet.

  3. Laita kasvikset, suola ja salvian oksat pataan. Kaada päälle vesi.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske läm­pöä ja peitä pata kannella. Anna pa­pujen kiehua hiljalleen poreilevassa vedessä 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Poimi kasvikset ja salvian oksat pois. Valuta pavut niin, että otat lie­men talteen.

  6. Soseuta puolet pavuista ja puolet keitinliemestä keskenään tehosekoit­timessa tai monitoimikoneessa.

  7. Valmista keitto. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi salviasta lehdet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sekä salvia. Kaada joukkoon papu­liemiseos ja loput pavut. Lisää lientä sen verran, että keitosta tulee paksuhkoa. Kuu­menna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.

  8. Keitä pasta suolalla maustetus­sa vedessä 3 minuuttia vajaaksi keittoajastaan.

  9. Lisää valutettu pasta keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä vielä muutama minuutti. Valuta pin­nalle oliiviöljyä.

Vinkki Voit myös paistaa salvian­lehdet pannussa öljyssä ja lisätä ne keiton pinnalle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu khao soi eli thaimaalainen nuudelikeitto

Ainekset

2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
punaista currytahnaa
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa
8
dl
kasvislientä
2–3
rkl
soijakastiketta tai thaimaalaista kalakastiketta
2
tl
fariinisokeria
250
g
muna- tai riisinuudeleita
KHAO SOI -TAHNA
1
punainen chili
1
salottisipuli
4
valkosipulinkynttä
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
½
ruukku korianterinvarsia (säästä lehdet tarjoiluun)
2
tl
korianterinsiemeniä
1
tl
kurkumaa
1
tl
curryjauhetta
TOFU
300
g
maustamatonta tofua
1
chili
2
pientä paksoita tai 1⁄2 iso kiinankaali
3
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
rkl
soijakastiketta
TARJOILUUN
korianterinlehtiä, thaibasilikaa, ituja, limettiä lohkoina, punasipulia (ja chiliöljyä)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin khao soi -tahna. Laita kaikki tahnan ainekset tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä.

  2. Valmista tofu. Kääräise se puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen lautaselle ja nosta päälle paino. Anna tofun valua noin 15 minuuttia.

  3. Revi tofu paloiksi. Viipaloi chili ja paksoit. Paista tofu chilin kanssa öljyssä kauniin väriseksi. Lisää paksoit ja paista noin minuutti. Mausta korianterilla ja soijalla. Laita pannu hetkeksi sivuun.

  4. Kuullota khao soi -tahnaa kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kattilaan currytahna, kookosmaito ja kasvisliemi. Mausta seos soijakastikkeella ja fariinisokerilla. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpö ja anna porista noin 5 minuuttia.

  5. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois. Jaa nuudelit annoskulhoihin. Lusikoi päälle keittoa ja tofu-paksoisekoitusta.

  6. Viimeistele yrteillä, iduilla, limetinlohkoilla ja ohueksi leikatulla punasipulilla. Pirskota päälle halutessasi chiliöljyä.

Vinkki Jos haluat oikaista khao soi -tahnan valmistuksen, voit korvata sen laittamalla keittoon enemmän punaista currytahnaa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 143 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Nyt ei nuukailla fenkoleissa! Tähän keittoon upotetaan huimat kaksi kiloa fenkolia. Siivilöinti takaa silkinsileän lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Silkinsileä fenkolikeitto

Ainekset

2
kg
fenkoleita
1
makeasipuli
½
dl
mietoa oliiviöljyä
dl
valkoviiniä
1–1½
l
kasvis- tai kanalientä
½
tl
suolaa
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa fenkolien varret pois. Ota hy­väkuntoiset lehdet talteen. Siisti kanta ja viipaloi fenkolit. Hienonna sipuli.

  2. Kuumenna öljy isossa katti­lassa. Kuullota fenkolia ja sipulia keskilämmöllä välillä sekoittaen 25–35 minuuttia, kunnes fenkoli on pehmentynyt.

  3. Lisää viini ja keitä sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää litra lientä ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–20 minuuttia, kunnes fenkolit ovat aivan pehmeitä. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Soseuta keitto erissä monitoimi­koneessa tai tehosekoittimessa. Jos keitto tuntuu rakeiselta, voit siivilöidä sen sileäksi. Huuhtele kattila.

  5. Kaada keitto takaisin kattilaan. Li­sää kerma. Kuumenna keitto ja keitä pienellä lämmöllä sekoittaen 3–5 mi­nuuttia, kunnes se hieman sakenee.

  6. Koristele fenkolin lehdillä. Tarjoa ra­peakuorisen leivän kanssa.

Vinkki Malta keittää fenkolit täysin pehmeiksi. Silloin niistä irtoaa eniten makua ja soseuttaminen on helppoa.