Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1456 reseptiä.
Linkitetty 206 keittokirjaan.
Ohje: Outi Väisänen Kuva: Anna Huovinen

Vietnamissa pho-keittoa keitellään tuntitolkulla, mutta jos vähän höllää otetta, trendikäs keitto syntyy puolessa tunnissa. Syö sattumat puikoilla (tai haarukalla) ja hörpi herkullinen liemi lusikalla tai suoraan kulhosta!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pho-keitto

Ainekset

300
g
naudan kuvepaistia tai fileetä
4
kevätsipulinvartta
1
punainen chili
1
limetti
1
ruukku
thaibasilikaa, korianteria ja/tai minttua
2
dl
mungpavun ituja
250
g
riisinuudeleita
(sriracha-chilikastiketta)
Liemi
1 1/2
l
hyvää liha- tai kanalientä
4
tähtianista
4
neilikkaa
2
kanelitankoa
6
kokonaista kardemummaa (tai ripaus kardemummaa)
4
cm:n pala
inkivääriä viipaloituna
2
rkl
kalakastiketta

Työvaiheet

  1. Laita liemen ainekset kattilaan ja anna hautua 20 minuuttia matalalla lämmöllä. Valmisliemissä on paljon eroja, joten maistele ja lisää tarvittaessa mausteita, niin saat liemestä haluamasi vahvuista.
  2. Laita iso kattilallinen suolalla maustettua vettä kiehumaan.
  3. Viipaloi kevätsipuli ja chili. Lohko limetti ja hienonna yrtit karkeaksi.
  4. Viipaloi liha aivan ohueksi poikkisyin. Laita viipaleet isoon siivilään ja keitä suolavedessä roseeksi, noin 1 minuutin verran.
  5. Keitä ituja siivilässä pari minuuttia ja laita sivuun. Keitä nuudelit kypsiksi, noin 3 minuuttia, ja valuta.
  6. Jaa nuudelit ja idut keittokuppeihin ja nosta liha, sipuli, chili ja yrtit päälle. Annostele kuuma mausteliemi kulhoihin ilman mausteita. Purista päälle limettiä ja mausta halutessasi srirachalla.

Vinkki: Osa etnokaupoista myy pho-keiton liemikuutioita, joilla saat mausta vielä aidomman!

Kommentit (2)

Hanna Koivulahti
Seuraa 
Liittynyt25.6.2014

Kardemumman siementä varmaan? En tankoja oo nähny. ;)

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Juurikin näin, Hanna! Reseptiä päivitetty. Kiitoksia tarkkaavaisuudesta :)

Ketju on lukittu.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1456 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Elvi Rista

Kala- ja äyriäisravintola Fisken på Diskenin lohikeitto on Kampin ravintolakorttelin kehutuimpia annoksia. Paras valmistusaika on keskikesällä, kun varhaisperunat ovat parhaimmillaan. Keiton tekeminen vaatii hieman aikaa, mutta maku palkitsee.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 20 min + suolaliemi 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

F på D -lohikeitto

Ainekset

600
g
varhaisperunoita
1
sipuli
1
pieni purjo (100g)
2
rkl
auringonkukkaöljyä
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kalalientä
5
dl
kanalientä
2
sitruunaruohon vartta
n. 1/2
tl
merisuolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
150
g
kylmäsavulohta
Lohiconfit
500
g
nahatonta kirjolohta
2-3
dl
auringonkukkaöljyä
1/2
tl
suolaa
Suolaliemi
5
dl
vettä
50
g
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin suolaliemi. Mittaa vesi ja suola kattilaan. Kuumenna, kunnes suola on liuennut. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  2. Leikkaa lohi 4 palaan. Laita palat tiiviisti uunivuokaan. Kaada suolaliemi päälle 15 minuutiksi. Kuumenna uuni 75 asteeseen.
  3. Kaada liemi pois, huuhtele kalat kylmällä vedellä ja kuivaa pinta. Laita kalat vuokaan ja kaada öljyä päälle, kunnes palat peittyvät. Kypsennä uunissa 40–50 minuuttia, niin että kala on vielä keskeltä punertavaa. Hyvä sisälämpö on 42 astetta.
  4. Paloittele perunat. Hienonna sipuli ja purjo. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja purjoa 5 minuuttia. Lisää perunat.
  5. Lisää viini ja kiehauta. Lisää liemet. Puolita ja halkaise sitruunaruohot kattilaan. Lisää pippuri ja suola. Keitä 10 minuuttia.
  6. Lisää kerma. Kun keitto alkaa kiehua, paloittele savulohi joukkoon. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista suolan määrä.
  7. Halutessasi hiillosta lohen pinta kaasupolttimella. Ripottele hieman suolaa päälle. Jaa keitto kulhoihin ja nosta lohet päälle. Viimeistele annokset tillillä ja tilliöljyllä (ks. ohje alla)

Tilliöljy

Ainekset

1
tillinippu
2
dl
auringonkukkaöljy

Työvaiheet

  1. Kiehauta kattilallinen vettä ja keitä tillinippua yhden minuutin ajan. Upota tilli jääkylmään veteen, jonka jälkeen purista tillit kuivaksi talouspaperin sisällä.
  2. Hienonna tilli tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta, kunnes öljy lämpenee hieman ja tillin lehtivihreä sekoittuu siihen. Halutessasi valuta öljy vielä harson läpi.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 82 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Piia Arnould

Lohikeitto uusiksi! Klassisen lohikeiton haastaja on tässä. Rasvainen lohi raikastuu juuri sopivasti pirteän tomaatin kaverina.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-tomaattikeitto

Ainekset

400
g
ruodotonta kirjolohifileetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
sitruunan mehua
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
varsisellerin vartta
1
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
10
kirsikkatomaattia
1
prk
kuorittuja tomaatteja
1
prk
(n. 250 g) valkoisia papuja
6
dl
kasvislientä
1
oksa
tuoretta rosmariinia
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuutioiksi kulhoon. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Siirrä kylmään odottamaan keiton valmistumista.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi varsisellerit.
  3. Paista sipuleita ja selleriä kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää kattilaan chili, tomaattipyree ja kirsikkatomaatit. Jatka paistamista toiset pari minuuttia.
  4. Kuutioi purkkitomaatit ja lisää kattilaan papujen, kasvisliemen ja rosmariinin oksan kanssa. Anna hautua keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.

Kommentit (1)

Lilvil

Unohtuiko ne lohenpalat laittaa joukkoon? Ne siis haudutetaan kypsäksi nesteessä ?
Siis tuoretta kalaa tarvitaan ..,

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1456 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Sami Repo

Porkkanakeitto on sovellus Modernist Cusine-keittokirjasarjan reseptistä, jossa käytetään mielenkiintoisia molekyylikeittiön tekniikoita.

Annoksia
4–6:lle alku- tai 3:lle pääruokana
Valmistusaika
30 min + haudutus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Painekaramellisoitu porkkanakeitto

Ainekset

500
g
porkkanaa
5
dl
porkkanamehua
1/4
tl
lakritsijauhetta
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
1/2
tl
ruokasoodaa
ripaus sahramia
50
g
voita
Lisäksi
4
rkl
pähkinöitä
4
viipaletta saaristolaisleipää
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa porkkanat 1–2 cm:n paloiksi. Sekoita lakritsi porkkanamehuun. Yhdistä vesi, suola, sooda ja sahrami toisessa kupissa.
  2. Ruskista voi kattilassa vaaleanruskeaksi. Lisää porkkana ja kuullota 5 minuuttia. Lisää sooda-vesi ja noin 1 dl porkkanamehua. Sulje kansi ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 1 tunti.
  3. Lisää loppu mehu. Soseuta keitto tehosekoittimella samettiseksi.
  4. Paahda pähkinät kuivassa paistinpannussa keiton koristeeksi. Kuutioi leipä ja paista öljyssä. Pirskota myös tilkka öljyä keiton päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1456 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Modernisoidun misokeiton voi tarjota myös rennosti pahvimukeista. Halutessasi revi mukin paksu yläreuna pois, niin saat hauskan rosoisen reunan mukiin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Keväinen misokeitto

Ainekset

4
ohutta vihreää parsaa
2
kevätsipulia
4
retiisiä
2
tl
inkivääriä raasteena
6
dl
vähäsuolaista kasvislientä
1-2
rkl
vaaleaa misotahnaa

Työvaiheet

  1. Taita parsan puumainen kanta pois ja leikkaa parsat neljään osaan. Hienonna kevätsipulit varsineen, viipaloi retiisit ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi kattilassa. Lisää inkivääri ja misotahna. Nosta parsat liemeen ja keitä 1 minuutti. Jaa retiisit ja kevätsipulit annoskulhoihin ja kaada kuuma liemi parsoineen päälle.

Kommentit (0)