
Leipä kuin kinuski! Tämä päältä musta ja sisältä makea mallasleipä on helsinkiläisen Shelter-ravintolan rakastetuin herkku.
Shelterin mallasleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Kaada mallasrouhe (yleiskoneen) kulhoon. Kiehauta vesi, sekoita se mallasrouheen joukkoon ja anna seoksen turvota huoneenlämmössä 2 tuntia.
- Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon siirappi, kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15–20 minuuttia, kunnes taikina kiiltää. Lisää suola ja vaivaa koneella vielä pari minuuttia tai käsin 5 minuuttia.
- Voitele kaksi leipävuokaa (noin 30 cm). Jaa taikina vuokiin ja anna leipien kohota huoneenlämmössä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi.
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmista voi-siirappi. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes sitä on jäljellä noin puolet. Anna seoksen jäähtyä.
- Paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia. Ota leivät uunista ja kumoa ne uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele leipiin kauttaaltaan reilusti voi-siirappia ja paista vielä 5 minuuttia 180-asteisessa uunissa.
Kohta 2 MIKÄ Vesi (määrä ?)
Otaksun että tuo mainittu 3dl.
Kyllä, nimenomaan ainesosaluettelossa mainittu vesimäärä :)
Juuri otin uunista valmiin leivän. Näyttää herkulliselta. Millä tasolla olisi parasta paistaa? Itse paistoin n. keskitasolla ja pinta meni hieman kovaksi.
Mamuli
Otin juuri uunista, mutta ei tullut noin tummaa. Muuten kyllä ihanan makuista, 😋
Hei, en ole aivan varma millä tasolla Shelterissä paistetaan. Keskimäärin leivät kuitenkin paistetaan lähes aina uunin alimmalla tasolla :)
kuulostaapas herkulliselta! Onko kenelläkään kokemusta/tietoa säilyvyydestä?
Hyvää tuli, mutta ihmettelen ohjeessa olevien vuokien kokoa ja vielä kaksi. Mahtui pienempäänkin yhteen vuokaan, vaikka kohosikin kaksinkertaiseksi.
Eikös tämä leipä ole alunperin juurella leivottu?
Leipä kuin kinuski - indeed! Mieletön maku!
Luulen, että ei mennyt ihan putkeen, kun tuo voi-siirappi oli lähes kuin toffeeta ja muodosti leivän päälle kuin kakkukuorrutuksen konsanaan 😂 eli siis, joku meni pieleen. Harmi kun ei voi kuvaa tähän liittää..
Superhyvää, helppo tehdä! Paistoin alimmalla tasolla. Liotin maltaat desiä isommassa vesimäärässä ja vastaavasti lisäsin desin vähemmän vettä taikinan-teko vaiheessa. Jää ehdottomasti suosikkiresepteihin!
Mulla meni kans viimeksi toi voi-siirappi, en tiedä mikä siinä meni pieleen. Jos on vinkkejä onnistuneeseen voi-siirappiin, niin otan mielelläni vastaan?
Olen tehnyt jo parina jouluna. Älyttömän hyvää. Ja tosi helppo resepti. Ja sitä kinuskia vois syödä vaikka lusikalla. 😋😋😋
Kiva kuulla, että tästä on tullut vakileipä!
Voi-siirappiseoksen paksuudesta: Olisikohan se kiehunut liian kovalla lämmöllä? Sillä tavoin ainakin kinuskista tulee helposti sitkeää.
Missä juuri uunista tulleet leivät säilyy parhaiten 3 yötä, kunnes juhlahetki on?
Maltetaan olla syömättä 🙂. Pöydällä jäähdytys ja sitten jääkaappiin? Vai onko paras säilyttää huoneenlämmössä juhlaan saakka?
En tykkää joululimpusta mutta tää on hyvää. Leivon koko suvulle, koska kaikki vaan rakastu makuun. Viime vuonna jo joulupöydän kunkku, tänä jouluna sama.
Tein leivät ja samalla juhulahypien kinuskit samalla kun päällys jutska meni mönkään. Leivät ja karkit, nam😁
Meillä myös joulun herkku.Kerrassaan ihanan makuinen.
Kysyisin myös leivän säilyvyydestä: kuinka kauan säilyy ja onko paras säilyttää jääkaapissa?
Epäilin heti, että voiko tulla yhtä hyvää kuin alkuperäinen versio, mutta kyllä tuli! Tein muuten ohjeen mukaan, mutta aavustuksen vähemmän jauhoja, reilu 7 dl.
Tosi hyvää, mutta myös kamalan suolaista! Säilyy hyvin foliossa jääkaapissa ainakin viikon, loppui siinä kohtaa.
Ohjeessa virhe, pitäisi olla 2pss kuivahiivaa ja jauhoa liikaa. Toimii 6-6,5dl loistavasti
Hyvä leipä, onnistuin. 👍
Hyvää on! Mitenköhän säilyy, huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Vastaus tulee nyt hieman viiveellä, mutta leipä säilyy mainiosti vaikka leivinpaperiin käärittynä huoneenlämmössä, ainakin viisi päivää jos ei viikon.
Tosi hyvä leipä. On tehty jo useamman kerran.
Loistava leipä. Kyllä tämmöinen leipä säilyy viileässä jopa pari viikkoa. Ellei tule syödyksi sitä ennen.