Kun suomalaisten lempiruokia kysytään tutkimuksissa, vastauksissa eivät komeile tappaiskeitto ja kaljavelli vaan pizza ja lasagne. Niiden juhlavat versiot sopivat mainiosti itsenäisyyspäivään.

Se parempi pizza

Kunnon pohja ja laadukkaat täytteet tekevät pizzasta juhlavan. Hitaasti kohotetun pizzapohjan päälle voi kasata lempiaineksiaan ja viimeistellä herkun paistamisen jälkeen kylmäsavulohella tai -poronpaistilla, miniversoilla ja balsamicosiirappiviiruilla. Myös mädillä aateloidut valkoiset annospizzat tai erilaisilla juustoilla päällystetyt versiot toimivat hyvin Suomi-juhlissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ikihyvä lasagne

Kuka sanoi, ettei itsenäisyyspäivänä voisi herkutella lasagnella? Klassinen lasagne toimii aina ja maistuu kaikille. Myös kasvisversiosta saa helposti tyylikkään paahtamalla kasvikset ja lorauttamalla tomaattisoosiin punaviiniä. Jos pakastimessasi on riistajauhelihaa ja kaapissasi kuivattuja metsäsieniä, tuunaa lasu niillä juhla-asuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kalapuikot ja muusi

Suomalaiset rakastavat kalapuikkoja, joten itsenäisyyspäivänä on turha mennä merta edemmäs kalaan. Osta kalatiskiltä tuoreita kuhafileitä ja tee kalapuikot niistä. Lisukkeeksi sopii paahdettu perunamuusi, jonka maku on omaa luokkaansa. Tästä juhlaruuasta ilahtuvat sekä lapset että aikuiset.

 

Mehevä uunilohi

Myös toinen kalaruoka, uunilohi, pitää pintansa suomalaisten lempiruokien listalla vuodesta toiseen. Tee kotiruokaklassikko juhlavasti kypsentämällä lohi oikeasti meheväksi. Sitruspinta tekee uunilohesta sopivan alkutalven juhlaan. Muista kotimainen kasvatettu kirjolohi, joka kuuluu WWF:n vihreän valon kaloihin!

 

Lämppärit sohvalla

Kunnon lämpimät voileivät tekevät ihmisen onnelliseksi. Tee rakastettu herkku itsenäisyyspäivän tyyliin ja paahda uunissa leipiä, joiden päällä on savulohta, kananmunaa ja valkokastiketta tai mehevä sieni-sipulitäyte. Tai luota klassikkoon: kinkku-juustoleivät toimivat aina. Näiden eväiden kanssa nälkä ei iske kesken Linnan juhlien.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Sami Repo ja Reetta Pasanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla