Täytä ja nauti! Kun olet kokannut osuutesi jauhelihatäytteisistä kesäkurpitsaveneistä ja tuhdeista paprikoista, siirry seuraaviin kasviksiin. Oikeastaan mikä vain kasvis on herkullista täytettynä ja kypsäksi paahdettuna. Jotkut toimivat jopa paahtamatta.

Klassikot: halkaise, koverra, täytä ja paahda

Klassisimmat täytetyt kasvikset tehdään halkaisemalla kasvis, kovertamalla se, täyttämällä ja paahtamalla. Paksujen kesäkurpitsa- ja munakoisoveneiden sekä paprikoiden kohdalla esikypsennys voi olla joskus tarpeen, jos kasviksista haluaa helposti leikkautuvia. Muussa tapauksessa kasvikset voi täyttää suoraan uuniin paahtumaan.

Kesäkurpitsojen perinteisin täyte tehdään paistetusta jauhelihasta, johon lisätään koverrettua kesäkurpitsan sisustaa ja tomaattipyreetä tai -murskaa. Samaan tyyliin voi valmistaa myös munakoisoja. Jauhelihatäytteen voi muuntaa helposti vegeversioksi käyttämällä jauhelihan sijaan härkistä, nyhtökauraa tai kypsennettyjä, hyvin valutettuja linssejä.

Paprikoiden kovertamisessa ei synny täytteeseen lisättävää maltoa, joten jos sovellat kesäkurpitsan täytteitä paprikoihin, voit lisätä joukkoon esimerkiksi riisiä tai ohraa. Joskus paprikan paksuus edellyttää, että kasvista kypsennetään hetki uunissa ennen täyttöä. Jos haluat herkkujen kypsyvän nopeammin ja tasaisemmin, poimi kaupasta ohutmaltoisempia suippopaprikoita. Täytteeksi sopii esimerkiksi edelliseltä aterialta jäänyt risotto, jonka voi kuorruttaa parmesaanilla. Paprikat voi täyttää myös polentalla, maidossa turvotetuilla leipämuruilla ja parmesaanilla tai mozzarellalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Portobello-sienten jättilakki on kuin tehty täytettäväksi. Pehmeää sientä ei tarvitse esikypsentää, vartti 200-asteisessa uunissa riittää sekä kuorruttamaan täytteen että kuumentamaan lakin. Erilaiset juustoiset vegetäytteet tekevät oikeutta muhevan herkulliselle sienelle. Kokeile täytteeksi ricotta-juustolla höystettyä lehtikaalipestoa, oliiveja, kirsikkatomaatteja ja juustoa tai kikherneitä, pinaattia ja mozzarellaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samalla tavoin toimivat myös pihvitomaatit. Koverra pihvitomaattien sisus talteen ja lisää se täytteeseen. Voit kokeilla portobellojen täytereseptejä suoraan tomaatteihin. Perinteinen jauhelihatäyte toimii myös tomaattien sisällä mainiosti.

 

Tuhdit: paahda, koverra, täytä ja kuorruta

Mitä tuhdimpi kasvis, sitä olennaisempaa on paahtaa sitä uunissa ensin sellaisenaan tai öljyllä siveltynä. Juurekset kuten bataatti ja uuniperunat sopivat täytettäviksi samalla tavoin. Ne kypsennetään ensin uunissa kokonaisina tai halkaistuina, koverretaan ja täytetään vasta sitten. Voit sekoittaa bataatin tai perunan sisustan joukkoon lempijuustoasi, kuten cheddaria tai vuohenjuustoa. Lisää täytettä pehmentävää ranskankermaa, tuoreita yrttejä, suolaa, pippuria ja vaikka kuivattuja, viipaloituja aprikooseja. Työnnä lastatut kasvikset uudelleen uuniin ja anna paahtua kauniin värisiksi.

Bataattien ja perunoiden tavoin täytetään myös kyssäkaalit ja myskikurpitsat. Tässä ohje kikherne-spelttitäytteisiin myskikurpitsoihin, jonka täyte sopii myös bataateille.

 

Kylmät: täytä ja nauti

Kaikki täytetyt kasvikset eivät vaadi kypsentämistä. Tomaateista saa mozzarellapalloilla ja oliiviöljyllä täytettynä miniversioita caprese-salaatista. Yhtä hyvin ne voi täyttää tabbouleh-salaatilla tai vain tuoreyrteillä ja oliiviöljyllä maustetulla kuskusilla.

Myös avokadoista saa sellaisenaan ihanan alkupalan. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi täyte koloihin. Täytteeksi sopivat esimerkiksi limetillä maustetut tai skagen-tyyliin majoneesilla höystetyt katkaravut. Kannattaa kokeilla myös ricottaa tai ceviche-tyyliin sitruksella kypsennettyä kalaa, joka saa avokadosta ihanan pehmeän vastineen. 

Kuva: Tuomas Kolehmainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla