ET-lehti on lisännyt 143 reseptiä.
Linkitetty 60 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Voimakeitto vailla vertaa! Upota joukkoon reilusti lehtikaalia ja papuja. Lusikoi makua pyöristämään maapähkinätahnaa.

Annoksia
4 annosta

Lehtikaali-papukeitto

Ainekset

1
isokokoinen sipuli
1
omena
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
hienonnettua inkivääriä
3
porkkanaa
½
rkl
öljyä
1
tl
kurkumaa
1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
prk
(noin 280 g) kikherneitä
1
prk (n. 280 g)
valkoisia papuja
2
rkl
maapähkinävoita (sokeriton)
½
sitruunan mehu
1/4
tl
chililastuja
noin 1
tl
suolaa
3/4
l
silputtua lehtikaalia

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli, omena, valkosipuli ja inkivääri. Kuori porkkanat ja leikkaa reiluiksi paloiksi.
  2. Kuumenna kattilan pohjalla öljy ja kuullota siinä kurkumaa ja kasviksia viisi minuuttia.
  3. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Anna keiton kiehahtaa. Siivilöi ja huuhtele pavut ja kikherneet kylmällä vedellä ja lisää ne keittoon.
  4. Mausta soppa sitruunamehulla ja chililastuilla. Pyöristä makua maapähkinävoilla. Hauduta vielä 20-30 minuuttia. Lisää suolaa maun mukaan. Leikkaa lehtikaalin oksista pois paksuimmat kannat ja silppua kaali reiluiksi paloiksi. Lisää lehtikaalit keittoon muutama minuuttia ennen tarjoilua.

Kommentit (2)

Sari H.
Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Unohdin tästä pavut kokonaan. Isoja valkoisia papuja näyttää olevan kuvassa ja pavut mainitaan ohjeessakin. Itse ainesosista ne kuitenkin puuttuvat. Hyvää tuli kyllä ilman niitäkin.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei Sari, kiitos viestistä! Olet ihan oikeassa, että pavut olivat ainesosaluettelosta unohtuneet. Nyt ne on lisätty sinne. Pahoittelut, ja hyvä jos keitto ei kuitenkaan mennyt pilalle.

Yst

Venla / Soppa365

HannaMU on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Kaali kavereineen
Kaali kavereineen

Kaali, kurkuma, kumina - loistavat yhdessä! Neljäs K on kookosöljy.

Jostain tännepäin olevasta annoksesta tuli tämä idea mieleen, kirjoitin paperille muistiin...ja myöhemmin totesin, että kyllä, toimi!

Tässä laitoin mukaan pähkinöitä, parapähkinät olisivat varmaankin parhaita.
Seuraavaksi kokeilen kauralla.

Mutta siis oleellisuus on tuo 4:...

Annoksia
1
Valmistusaika
5 min + haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Kaali ja kolme muuta

Ainekset

1
Rkl
Kookosöljy
1
Rkl
Kuminansiemenet
1
Tl
Jauhettu kurkuma
1
Sipuli
Pala
Valkokaalia

Työvaiheet

Määrät reseptissä ovat sinnepäin, ei mitattuja :)
Kookosöljyä pannulle, siihen kuminansiemeniä ja jauhettua kurkumaa. Anna näiden pyöriä hetken keskenään miedolla lämmöllä. Pilko sillä aikaa kaali ihan ohuiksi suikaleiksi ja halutessasi sipuli. Laita ne pannulle, ja lisää vielä aavistus vettä (vain niin, että tuo hieman kosteutta). Jätä kannen alle miedolle lämmölle joksikin aikaa. Ehkä 15 min? Mausta suolalla/herbamarella/maun mukaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1628 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä vegaaninen versio kaalilaatikosta valmistuu kattilassa jopa 25 minuutissa. Maukas makuyhdistelmä syntyy kikherneistä, kaurarouheesta ja kahdesta eri kaalista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-kaalilaatikko

Ainekset

200
g
lehtikaalia
200
g
kiinankaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
4
dl
kasvislientä
dl
kaurarouhetta (esim. Myllärin gluteeniton)
½
dl
rusinoita
1
prk (300 g)
kikherneitä
2
rkl
siirappia
½–1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
meiramia hienonnettuna
Puolukkaketsuppi
1
ps (200 g)
pakastepuolukoita
1/2
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Ota ketsuppiin tulevat puolukat sulamaan.

2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti. Suikaloi lehti- ja kiinankaalit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kaaleja ja sipuleita padassa öljyssä muutama minuutti. Tee kasvisliemi fondista tai kuutiosta. Lisää liemi, kaurarouhe ja rusinat pataan. Anna porista kannen alla 10–15 minuuttia tai kunnes kaura on kypsää.

3. Padan kypsyessä tee puolukkaketsuppi. Laita kaikki ketsupin aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

4. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja lisää ne pataan. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Anna ruuan kiehahtaa. Hienonna tuoretta meiramia valmiin ruuan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1628 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Ville Ranta KUVA Karoliina Paatos

Punajuuri-sienivuoka on talven lohturuokaa parhaimmillaan. Sen mehevyyden salaisuuksia ovat pitkä haudutusaika ja pieni purkillinen smetanaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-sienivuoka

Ainekset

700
g
punajuuria
dl
rikottuja (esikypsytettyjä) ohrasuurimoita
5
dl
kasvislientä
6
dl
sekasieniä (esim.suppilovahveroita, haaparouskuja tai herkkusieniä)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
Päälle
1/2
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
1
prk (120 g)
smetanaa

Työvaiheet

1. Keitä punajuuret kypsäksi, noin 40 minuuttia. Kuori ja leikkaa kypsät punajuuret ranskanperunan paksuisiksi tikuiksi.

2. Keitä ohrasuurimoita kasvisliemessä 20 minuuttia. Valuta siivilässä.

3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna sienet. Jos käytät suolasieniä, huuhdo ylimääräinen suola pois ja huomioi maustamisessa sienten suola. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin-kynnet.

4. Haihduta sienistä neste pois kuumassa kuivassa pannussa. Lisää voi ja öljy, paista 1 minuutti. Lisää sipulit ja jatka paistamista 5 minuuttia.

5. Laita sieniseos, punajuuritikut ja smetana uunivuokaan, lisää mausteet ja sekoita. Kypsennä uunissa noin 1 tunti. Jos ruoka uhkaa tummua liikaa, peitä vuoka paistamisen loppupuolella foliolla.

6. Hienonna lehtipersilja. Tarjoa vuoka smetanan ja lehtipersiljan kanssa.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 234 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Talven maukkain sesonkiherkku on rakkaudella valmistettu madekeitto.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Madekeitto

Ainekset

Liemi
1
made (nyljettynä ja kidukset poistettuna)
2
sipulia
1
laakerinlehti
5
kokonaista valkopippuria
5
kokonaista maustepippuria
Keitto
50
g
voita
2
sipulia
6
kiinteämaltoista perunaa (esim. siikli)
1
litra
madelientä
10
cm
pala purjoa
3
tl
suolaa
mateen kypsät lihat kuutioina
Suuruste
2
dl
kermaa
1
kananmunan keltuainen
puolen sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Valmista ensin madeliemi. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made ja poistamaan sen kidukset sekä selkäevä. Irrota kalan pää ja huuhtele se. Pätki made noin viiden sentin mittaisiin paloihin ja laita palat, pää ja pyrstö kattilaan. Lisää kylmää vettä niin paljon, että kalanpalat peittyvät. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Keitä noin viisi minuuttia.

  2. Kuori ja lohko kaksi sipulia.

  3. Nouki liemestä palat, joissa kalan lihaa on kiinni. Irrottele lihat käsin ja lisää ruodot takaisin kattilaan. Lisää sekaan myös sipulilohkot ja liemen mausteet. Keitä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi.

  4. Aloita keiton valmistus. Kuori ja pilko sipulit, peruna ja purjo. Kuullosta kattilan pohjalla voissa sipuli- ja perunakuutioita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää suola, purjosilppu ja litra madelientä. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

  5. Lisää kuutioidut mateen lihat. Sekoita suuruksen ainekset ja lisää keittoon. Nosta kattila liedeltä ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

Vinkki! Voit halutessasi lisätä keittoon loppuvaiheessa myös huuhdellun ja paloitellun mateen maksan. Kaikki eivät sen mausta kuitenkaan pidä.

Kommentit (0)