Lotta Aarikka on lisännyt 23 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.

Venäläisiin suolakurkkuihin tulee sekä piparjuurta että valkosipulia. Maku on yksiselitteisesti paras.

Ohje on peräisin vanhempieni tuttavapariskunnalta 90-luvun alusta. Meillä kotona kurkkuja on tehty tämän ohjeen mukaan siis vuosikymmeniä, ja repaleista ohjetta vaalittu kuin kallisarvoista aarretta.

Jos valkosipulin määrä hurjistuttaa, sitä voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan. Mustaherukanlehdet ovat ehdoton aines!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Kaksi 2 litran purkkia
Valmistusaika
1 h + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Venäläiset suolakurkut

Ainekset

8-10
Tasa- ja keskikokoista avomaankurkkua
10
Mustaherukanlehteä
6
Punapippuria
Nippu
Varsitilliä
Piparjuurta
8
Valkosipulinkynttä
Liemi
1,5
dl
Karkeaa merisuolaa
3
l
Vettä

Työvaiheet

1. Kiehauta vesi ja suola. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Kuumenna purkkeja 100-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

3. Pese kurkut harjalla tai pesuhanskalla kuumassa vedessä.

4. Asettele kurkut purkkiin pystyasentoon. Lisää pohjalle, väliin ja päälle mustaherukanlehdet, tilliä, valkosipulia, piparjuurta ja punapippuria.

5. Kaada suolavesi tölkkeihin. Huolehdi, että kurkut peittyvät kokonaan (käytä tarvittaessa painoa).

6. Säilytä purkkeja huoneenlämmössä valolta suojattuna viikko.

7. Siirrä kurkut kylmään. Ne ovat syötäviä noin kuukauden kuluttua purkituksesta.

Kommentit (14)

Vierailija

Edelleen lähes kaikki reseptintarjoajat sekoittavat maustekurkun suolakurkusta. Tässäkin ohjeessa hapate puuttuu, joten se on maustekurkku...... HALOO.

Vierailija

Edelleen lähes kaikki reseptintarjoajat sekoittavat maustekurkun suolakurkusta. Tässäkin ohjeessa hapate puuttuu, joten se on maustekurkku...... HALOO.

Vierailija

Nuo mustaherukan lehdet ovat mainitsemasi hapate

Vierailija

Luepa eka kommentoija ohje uudelleen! Tässä ei ole kyse marinaadista.

Vierailija

onko punapippuri sama kuin chili (ei kai roseepippuri kuitenkaan)?

Maicculi

Tein tällä ohjeella kurkkuja . Purkitin ,laitoin kannet kiinni, nytkö annan niiden olla lämpimässä viikon ?

Vierailija

Olen huolissani botuliinista. Tällä ohjeella tehdyt säilykeet eivät umpioituneet eli mahdollisuus hermomyrkyn kehittymiselle on? Vai onko liuos riittävän suolainen estämään bakteerin kasvun, kun nämä ovat huoneenlämmössä näin kauan. Taidan heittää omani menemään...harmi, kun ei tullut mieleen ennen valmistusta.

Vierailija

Botuliinia muodostuu vain umpioitaessa, tässä ohjeessa ei sellaista vaaraa ole.

Käyttäjä25553
Seuraa 
Liittynyt26.8.2020

Minä laitoin roseepippuria ja luulen että samaa pippuria on tarkoitettu punapippurilla. Kun kysyin kaupoista punapippuria,kaikki tarjosivat roseepippuria ja sanoivat etteivät ole muuta punaista pippuria kuullutkaan...

Käyttäjä25553
Seuraa 
Liittynyt26.8.2020

Maicculi jätä ihmeessä purkit löysästi auki muuten rupeavat "poksahtelemaan" huoneenlämmössä. Tai jos teet umpiotölkkeihin missä kumitiiviste niin ilman sitä tiivistettä...

Mummukka3

Ohje on venäläisen hapankurkun ja suolakurkun välimuoto. Huoneenlämmössä ja kansi raollaan käynnistyy maitohappokäyminen, mikä säilöö kurkut. Tällä menetelmällä on aiemmin säilötty paljon muutakin, kuin kurkkuja. Nytkin moni tekee esim. hapankaalia.

Vierailija

Siis jätänkö viikoksi tuon kannen nyt raolleen ja sitten kiini ja kylmään??

Vierailija

Me ollaan pidetty 3 päivää huoneenlämmössä kansi kiinni välillä löysäten ja sitten kylmään. Niin hyviä...

huhkaja

suolaa 150 g tuohon määrään kurkkuja, vettä 3  lt  punapippuria saa kyllä maustekaupoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Satoisasta luumusta kannattaa keitellä mausteinen chutney, joka säilyy jouluun saakka. Isommasta annoksesta riittää myös lahjaksi ystäville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1½ l
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Luumuchutney

Ainekset

1
kg
luumuja tai kriikunoita
4
pientä omenaa
2
valkosipulinkynttä
1–2
tuoretta chiliä
1
makea sipuli
4
rkl
tuoretta inkivääriä raasteena
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
maustepippuria
1
tl
sinapinsiemeniä
1
tl
kanelia
½
tl
kardemummaa
2
dl
sokeria
¾–1
dl
vettä
½
dl
väkiviinaetikkaa
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise luumut ja poista kivet. Pilko isommat luumut muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna valkosipulit, chilit ja sipuli. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Paista sipulia, valkosipulia ja chiliä hetki öljyssä. Lisää sinapinsiemenet ja muut mausteet ja paista vielä 1–2 minuuttia. Lisää sokeri, etikka ja vesi. Mausta suolalla ja keitä hiljalleen noin tunti.
  3. Lusikoi kuuma chutney puhdistettuihin tölkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Chutney säilyy jääkaapissa jopa seuraavaan satokauteen.

Tarjoile! Chutney maistuu grillatun kanan kanssa, marinadeissa, riistapadassa ja itämaisten ruokien kanssa. Helppo kastike syntyy chutneysta ja maustamattomasta jugurtista.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tarjoile relissiä grilliruokien lisukkeena, lusikoi jogurtin sekaan tsatsikiksi, mausta hodarit, burgerit ja voileivät, lisää raikastukseksi salaattiin tai mausteeksi keittoihin ja patoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 l
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-kesäkurpitsarelissi

Ainekset

500
g
avomaankurkkua
500
g
kesäkurpitsaa
1
sipulinippu
4
rkl
piparjuurta
1
dl
tilliä
LIEMI
2
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
vettä
dl
sokeria
1
rkl
karkeaa merisuolaa
1
rkl
sinapinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pilko kurkut ja kesäkurpitsat pieniksi kuutioiksi tai raasta ne raastimen isolla terällä. Suikaloi sipulit, raasta piparjuuri ja hienonna tilli.

  2. Lado vihannekset, yrtit ja sinapinsiemenet kerroksittain desinfioituihin lasitölkkeihin.

  3. Keitä liemi ja kaada se kuumana vihannesten päälle. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Laita säilykkeet jääkaappiin tai kylmäkellariin.

  4. Voit tarjoilla relissin jo seuraavana päivänä, mutta maku vain paranee, jos annat sen maustua viikon tai kaksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Kanelin ja siiderin maustama marmeladi sopii esimerkiksi pitkään kypsyneiden juustojen seuraksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1,5 l
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-siiderimarmeladi

Ainekset

1
kg
happamia omenia
1
sitruunan kuori ja mehu
3,3
dl
kuivaa omenasiideriä
330
g
hillo-marmeladisokeria
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Pese sitruuna. Raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu.

  2. Kaada siideri ja sitruunamehu kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri liukenee nesteeseen. Lisää joukkoon omenapalat ja kanelitanko.

  3. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes omenat ovat täysin pehmenneet ja soseutuneet. Kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.

  4. Poista kanelitanko. Sekoita joukkoon raastettu sitruunankuori.

  5. Purkita marmeladi puhtaisiin kuumiin lasipurkkeihin. Sulje kannet heti. Anna hillon jäähtyä huoneenlämmössä niin, että tölkin kannet umpioituvat tiiviisti.

  6. Säilytä marmeladia viileässä.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Happamanmakean herukkahillon maku yllättää: se on marjainen mutta silti kuin ketsuppi ja sinappi samassa purkissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herukka-vadelmahillo

Ainekset

1
litra punaherukoita
1
litra vadelmia
½
dl
vettä
6
dl
hillosokeria
1
dl
punaviinietikkaa
½
tl
anista
¼
tl
jauhettua neilikkaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja riivi marjat. Laita marjat ja vesi kattilaan. Keitä 5–10 minuuttia kunnes marjat pehmenevät.

  2. Sekoita marjakeitokseen sokeri, etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä hilloa, kunnes sokeri sulaa ja sose sakeutuu.

  3. Lusikoi kuuma hillo puhtaisiin tölkkeihin, sulje kannet ja jäähdytä huoneenlämmössä. Säilytä viileässä.

  4. Hillo sopii kaveriksi juustoille, lihapatojen ja riistan maustamiseen, paistetun maksan seuraksi ja jopa hampurilaiseen.