Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Pehmeä piimäpohja ja murut tuovat mummolan mieleen. Syksyn maukkain puolukkapiirakka on vartissa valmis uuniin!

Vinkki! Saat piirakasta vegaanisen vaihtamalla piimän kaurapohjaiseen jugurttiin. Jätä pois sooda, joka on tarkoitettu happamille taikinoille, ja käytä 2 teelusikallista leivinjauhetta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
15 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-murupiirakka

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
2
dl
sokeria
1
tl
soodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1/2
tl
suolaa
5
dl
piimää
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Päälle
300
g (noin 6 dl)
puolukoita
Muruseos
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, sokeri, sooda, leivinjauhe, kardemumma ja suola. Lisää piimä ja öljy. Sekoita tasaiseksi.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille.
  3. Ripottele päälle puolukat. Jos teet piirakan pakastepuolukoista, käytä ne kohmeisina.
  4. Sekotia muruseoksen jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää öljy ja sekoita. Ripottele muruina piirakan pinnalle.
  5. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

Kommentit (12)

Vierailija

Puolukat puuttuvat ohjeesta !

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomiostasi, puolukoiden määrä on nyt paikallaan!

ssxx

Öljyistä tulee ehdottomasti valita mekaanisesti puristetut eli kylmäpuristetut, ne ovat terveellisimmät. Ja mieluiten luomuneitsytoliiviöljyä,missä on optimaalisin rasvahappokoostumus (ei liikaa omega 6:sta). Toisaalta voi on erinomaisen rasvahappokoostumuksensa vuoksi myös erittäin hyvä vaihtoehtoo, samoin luomuneitsytkookosöljy. Älkää syökö huonoja rasvoja!

Vanha täti 85

Sen verran, mitä makeita leivonnaisia syö, on aivan sama minkä sortin öljyä käyttää.  - Jotain rajaa tällä terveellisyysvouhotuksellakin. 

Muistuvat mieleen ne kammottavat 70-luvun ajat, kun kaikki kakut leivottiin jostain sekajyväjauhoista tai rukiista ja maistuvat ikävältä. Samanlaiselta kun sota-ajan jälkeen luistinradan kopissa leivoksina myydyt sokerittomilla puolukoilla maustetut ruiskakkarat.  

Meidän perheessä käytetään leivontaan voita tai öljyä, ruuanlaittoon öljyä ja leivän päälle oivariinia. Margariinia ei osteta ollenkaan.  Ja makeutusaineena sokeria, ei mitään aspartaameja. 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Ohjeessa lukee rypsiöljyn kohdalla "ei kylmäpuristettua" -huomio siksi, että osassa kylmäpuristetuista rypsiöljyistä on hyvin voimakas maku, joka ei sovi tähän leivonnaiseen.

mummeli 66

Hyvä ohje:)Tykkään kun ei ole liian makea.Muokkasin hieman, piimän sijasta laitoin turkkilaista jugurttia.Sokerin määrää vähensin myös.Taikinan vehnäjauhoista osan korvasin täysjyvävehnäjauhoilla.

Vierailija

Nopeatekoinen ja ihanan pehmeää tuli. Kiva välillä laittaa perus-rypsiöljyä voin sijaan.

Tamara

Pohjasta tuli jotenkin raskaanoloinhen ja sitkeä... Onko jokin syy siihen, ettei taikinaan laiteta kananmunia?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, harmillista! Tämäntyyppiseen pohjaan ei välttämättä tarvita kananmunia. On kyllä myös piimäpohjaisia piirakoita, joihin niitä laitetaan. Mistähän johtuu? Vaikuttaa siltä, että pohja olisi jäänyt syystä tai toisesta kohoamatta.

köksä

Tuli sitkeähkö pohja ja "muru"päällinen kuiva ja jauhomainen. Ei jatkoon.

Vierailija

Tuleeko todellakin muruseokseen 2 dl vehnäjauhoja? En mitenkään saanut koko sitä määrää murusteltua päälle. Piirakka nyt uunissa, katsotaan mitä tulee😊

TittaO

Tulipa lätty 🙄 Oliko tämä tosiaankin tarkoitettu normikokoiselle uunipellille? Kuvasta kun ei saa minkäänlaista käsitystä piirakan paksuudesta. Ihan noin yleisenä kommenttina mainitsisin, että ohjeisiin voisi aina lisätä pannun, pellin, vuoan tms koon, joita tällainen vanha muorikin jää välillä ihmettelemään.
Eikä 6 dl marjoja riitä, mulla ainakaan, pellilliseen. Niitä pitää olla reilusti silloin, kun marjoista leivotaan. Laitoin vattua ja mustikkaa ja piimän tilalta soijajogurttia. Soodaa ei sa jättää vegeistäkään pois, vaan lisätään esim valkoviinietikkaa, joka saa sitten sen kanssa aikaan sopivan "pöhinän" 😉
Muruseos kyllä riitti, juuri ja juuri 👍

Lämpöistä kesää soppakeittiöön 🔥

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.