ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Parasta joulussa? Ehkä nämä makean rapeat, karamellimaiset joulupiparit! Nekkupiparit sulavat suuhun ennen kuin ehdit edes haukata.

Ota taikinaa vain pieni pala kerrallaan kaulittavaksi, pehmitä sitä hieman ja kauli levyksi. Taikinan käsittely on helpointa, kun se on viileää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
50–80 kpl
Valmistusaika
2 t + 10 t taikinan tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Nekkupiparit

Ainekset

4
dl
tummaa siirappia
2
dl
sokeria
250
g
voita
tl
jauhettua neilikkaa
tl
kanelia
8
dl
vehnäjauhoja
tl
soodaa
Pinnalle
nonparelleja ja/tai sokerikuorrutetta

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi, sokeri, voi, nei­likka ja kaneli isohkoon kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi sekoittaen, alenna lämpöä ja hauduta ilman kantta 5 minuuttia. Anna seoksen poreilla kevyesti, jotta nestettä pääsee haihtumaan. Jäähdytä.
  2. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää kädenlämpöiseen siirappiseok­seen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraa­vaan päivään.
  3. Ota taikinasta pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Kauli jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi ja painele muoteilla pipareita. Nosta valmiit piparit leivinpaperin päälle pellille.
  4. Paista pipareita 200-asteisen uunin keskita­solla 5–7 minuuttia pipareiden paksuudesta riippuen. Tarkkaile paistumista, jotta piparit eivät pääse palamaan.
  5. Vetäise piparit leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle. Anna jäähtyä, jolloin piparit kovettuvat.

Vinkki! Voit koristella piparit värikkäillä nonparelleilla. Kauli ne kevyesti piparien pintaan ennen paistamista. Koristele jäähtyneet piparit halutessasi sokerikuorrutuksella.

Kommentit (18)

Äidiltä tyttärelle

Paraisten piparkakut ovat myös rapeita; 250g voita tai margariinia sulatetaan kattilassa lisätään 2dl sokeria, 1dl siirappia, 2tl kanelia, 1tl pomeranssinkuorta, 1tl neilikkaa, 1tl inkivääriä. Kiehautetaan sekoittaen koko ajan. Jäähtymään vaikka tiskialtaaseen jossa kylmää vettä. Lisätään 2munaa yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lopuksi lisätään n. 8dl vehnäjauhoja joihin on sekoitettu 2tl soodaa. Jääkaappiin seuraavaan päivään. Leivotaan ja paistetaan 200 asteisessa uunissa n.7-10 minuuttia. Vanha, hyvä resepti!

Hannaliisa

Sama täällä, Paraisten piparit on parhaita, jo nimikin sen kertoo ;). Joulun alun ihania tuoksuja tuovat aina nämä perinteiset piparit uunista otettaessa. Ja meillä myös äidiltä tyttärelle-resepti. Kulahtanut on ja sormenjälkiä täynnä mutta niin rakas, ettei pois heitetä!

Vierailija

Kokeilkaapa heittää kardemummaa sekaan vielä niin on täydellistä.

Aamu

Mites gluteiiniton versio?

Vierailija

Nää ei onnistunu ollenkaan, onkohan syynä kananmunan puuttuminen ohjeesta. En suosittele.

Jauhosormi

Ei onnistnut! Ohjeen jauhomäärä ei riitä, suosittelen lisäämään reilusti mitä ohjeessa on.

Vierailija

Kaikki levisivät paistaessa. Ei jatkoon

Vierailija

Harmikseni en lukenut kommentteja ja tein tämän taikinan vieläpä tuplana. Levisivät täysin muodottomiksi paistaessa, lisäksi olivat sitkeitä.

Nekkutäti

Minullakin kävi samoin. Kerkesin tehdä kunnon taikinan ennenkuin luin kommentit. Piparit levisivät kun vanha ladon ovi pellille ja ovat melko kovia. Ei hyvä😢

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Onpa harmillista, kiitos kun kommentoitte! Pahoittelumme kaikille pettyneille leipojille.

Koekeittiössämme on nyt tekeytymässä yksi satsi tätä taikinaa, huomenna jatkamme sen parissa ja selvitämme mistä voi olla kyse.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ruokatoimittajamme Chrisse leipoi taikinan piparkakuiksi tänään ja olemme nyt hieman viisaampia! Tässä niksit: on ehdottoman tärkeää (isosta siirappimäärästä johtuen vielä tärkeämpää kuin tavallisesti) pitää taikina kylmässä yön yli ja kiehutella siirappi-mausteseosta hiljalleen ilman kantta ohjeen mukainen aika, jolloin nestettä pääsee haihtumaan. Jauhomäärästä: koetaikinassa oli 8 dl vehnäjauhoja, leivontaan käytettiin lisäksi hieman. 

Taikina kannattaa leipoa kylmänä, jolloin se ei tartu alustaan. Lopputuloksena on sitkaan mureita, maultaan karamellimaisia pipareita - ei siis rapeita tai murenevia, millaisia piparit myös usein ovat. Paistettaessa koepiparit levisivät hitusen, mutta eivät sen enempää kuin muutkaan kotitekoisesta taikinasta leivotut.

Toivottavasti seuraavat nekkupiparit onnistuvat näillä nikseillä paremmin!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vielä lisäys: muutamme nyt reseptin jauhomäärän 7-8 desilitrasta 8:aan, jolla saimme omat piparimme onnistumaan.

Vierailija

8dl jauhoja ja levisivät silti paistaessa. Helppo kyllä leipoa, mutta lopputulos surkea

Vierailija

Ohjeen mukaan kun teki, niin tuli erinomaisia hyvänmakuisia nekkupipareita. Mukavaa vaihtelua tavallisiin pipareihin verrattuna.

Vierailija

Minäkin erehdyin tekemään taikinan ennen kommenttien lukemista. Tein alkuun yhden pellillisen ja siihen se jäikin. Vaikka noudatin ohjetta tarkkaan, piparit levisivät ja lopputulos oli sitkeä eivätkä "sulaneet suuhun ennen kuin ehdit edes haukata". Pettymys!

Näytä kaikki kommentit (18)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kylmäsavulohella ja raikkailla vihreillä peitelty pellillinen pannaria on vaivaton lounas isollekin juhlaporukalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaattipannukakku

Ainekset

2
l
tuoretta pinaattia
½
dl
vettä
½
l
maitoa tai kauramaitoa
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria rouheena
Päälle
kylmäsavulohta
rapeaa salaattia
babypinaattia
lehtipersiljaa
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä uunipannulle leivinpaperi.
  2. Huuhtele pinaatti. Kiehauta paistinpannulla vesi ja höyrytä pinaattia muutaman minuutin ajan. Valuta pinaatti. Saksi lehdet pienemmiksi paloiksi.
  3. Sekoita maidon joukkoon jauhot, munat, piparjuuritahna, suola ja pippuri. Lisää joukkoon pinaatti. Kaada taikina uunipannulle.
  4. Paista pannaria noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Anna jäähtyä.
  5. Leikkaa pannari annospaloiksi. Levitä pinnalle suikaleiksi leikattua kylmäsavulohta, revittyä salaattia, pinaattia sekä yrttejä.