Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 630 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Mausteinen ja täyteläinen kanakorma on herkullista pehmeäksi keitetyn basmatiriisin kanssa.

Kormalla tarkoitetaan paksua, mausteista, jogurtilla tai kermalla sakeutettua intialaista kastiketta. Tällä kertaa se valmistetaan broilerista. Lämpimän aromaattisen makunsa kastike saa maustekimarasta, jossa maistuvat kurkuma, kardemumma ja juustokumina. 

Korman valmistus aloitetaan mittaamalla pannulle öljy ja mausteet. Mausteöljyä kuumennetaan hitaasti, jotta maut avautuvat. Tämän jälkeen lisätään muut maustetahnan ainekset, inkivääri ja sipulit, sekä kormalle tunnusmerkilliset kookosmaito ja jogurtti.

Itse broileria ei paisteta, vaan se lisätään korman liemeen hautumaan sellaisenaan. Broilerin sisäfileet kypsyvät tällä tavoin suloisen pehmeiksi ja imaisevat liemen maut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Intialainen kanakorma

Ainekset

MAUSTESEOS
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
jauhettua kardemummaa
½
tl
kanelia
½–1
tl
mietoa chilijauhetta
CURRY
1
pkt (400 g)
maustamattomia broilerin sisäfileitä
30
g
tuoretta inkivääriä
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
rkl
ruokaöljyä
2
rkl
tomaattipyrettä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
1
tlk (200 g)
paksua turkkilaista jogurttia
1
dl
mantelijauhetta
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
manteleita
4
annosta
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat mausteet pienessä kulhossa.

  2. Kuivaa broilerin sisäfileet talouspaperilla. Raasta inkivääri ja valkosipulit raastimen pienellä terällä. Kuori sipuli ja raasta se raastimen isolla terällä.

  3. Laita iso, korkeareunainen paistinpannu liedelle ja öljy kylmälle pannulle. Kumoa kuivat mausteet öljyyn ja kuumenna niitä pikkuhiljaa öljyssä niin, että mausteet kiehahtavat. Älä polta niitä, sillä silloin maku kitkeröityy.

  4. Lisää heti mausteiden joukkoon sipulit, valkosipuli- ja inkivääriraaste sekä tomaattipyree. Paista noin 5 minuuttia, koko ajan sekoittaen, kunnes mausteet ja raasteet kypsyvät pannulla tahnamaiseksi.

  5. Lisää pannulle kookosmaito, jogurtti ja mantelijauhe. Sekoita hyvin ja laita broileripalat kastikkeeseen. Hauduta currya keskilämmöllä kannella peitettynä 30–40 minuuttia. Sekoita välillä.

  6. Keitä lisukkeeksi riisiä ja paahda mantelit kuumalla kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Mausta sokerilla ja suolalla ja lisää mantelit.

Kommentit (10)

Fuego

Tarkoittaako chilijauhe tulista chiliä vai sitä mietoa jauhetta jota käytetään esim chili con carneen?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, ohjeessa tarkoitetaan nimenomaan mietoa chilijauhetta.

Vierailija

Onko mantelijauheen määrä oikein eli 1dl?

Karmako

Hei, voiko mantelijauheen korvata jollain toisella jauholla? Kun on mantelille allerginen ruokailija..

Vierailija

hauduta curryä ? mistä tuli curry en näe reseptissä ?

Vierailija

Intialainen ruokakulttuuri on levinnyt sekä siirtomaa-aikojen muistona että lukemattomien maahanmuuttajien (Eurooppa ja erityisesti Britannia) tuomana. "Curry" ei tarkoita enää mausteseosta vaan intialaistyyppistä pataruokaa, jossa on lihaa. Siksi et näe maustetta nimellä "curry" reseptissä. 

Vierailija

Millä kookosmaidon voisi parhaiten korvata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä (ja vastauksista)! Kyllä, eli currylla tarkoitetaan kyseistä ruokalajia.

Mantelijauheen määrä on oikein, sen tarkoitus on suurustaa kastike. Jos manteli ei sovi, sen voi vaihtaa esimerkiksi ohratärkkelykseen (ei kovin intialaista, mutta erittäin toimivaa: 2 rkl ohratärkkelystä suurustaa kastikkeen sakeaksi, ei paakkuunnu vaikka lisättäisiin nesteeseen eikä tee koostumuksesta kiisselimäistä kuten muut tärkkelykset voivat tehdä).

Kookosmaidon voi korvata tavallisella ruokakermalla.

bee soup

Ihme kysymyksiä. Mausteseos (curry) löytyy heti alussa ja ruokalaji (curry) löytyy kun tarkkaan kuuntelee.

Vierailija

Tää on niin hyvää, ettei sanotuksi saa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 436 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Helppotekoiset broilerinjauhelihapyörykät nostetaan bbq-kastikkeella ja maustepippurilla maustetun tomaattikastikkeen joukkoon kypsymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Bbq-kanapyörykkäkastike

Ainekset

400
g
broilerin jauhelihaa
1
valkosipulinkynsi
½
tl
suolaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tlk
(400 g) paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
3–5
rkl
Bbq-kastiketta
1
rkl
fariinisokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
½
tl
suolaa
1
dl
tuoretta hienonnettua korianteria tai lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kuorittu ja hienonnettu valkosipulinkynsi ja suola jauhelihan joukkoon. Muotoile jauhelihasta pieniä pyöryköitä.
  2. Kiehauta paistokasarissa paseerattu tomaatti ja vesi.
  3. Lisää liemikuutio, Bbq-kastike, fariinisokeri, maustepippuri ja suola. Nosta kastikkeen joukkoon broileripyörykät.
  4. Kypsennä keskilämmöllä poristen 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.
  5. Maista ja mausta tarvittaessa vielä Bbq-kastikkeella ja suolalla.
  6. Viimeistele kastike hienonnetulla korianterilla tai lehtipersiljalla. Tarjoile riisin, nauhapastan tai vaikka vain hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 436 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kouluajoilta tuttu kanaviillokki valmistuu nopeasti broilerin paistileikkeistä. Kypsennä paistileikkeet kastikkeen joukossa kokonaisina leikkeinä. Näin ne kypsyvät meheviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kanaviillokki

Ainekset

1
pkt (400 g)
broilerin paistileikkeitä
1
rkl
öljyä
2
dl
vettä
2
dl
ruokakermaa, rasvaa 15 %
1
kanaliemikuutio
1
tl
curryjauhetta
1
tl
sipulijauhetta
1
tl
viinietikkaa tai sitruunamehua
1
tl
mustaherukkahyytelöä

Työvaiheet

  1. Ota paistileikkeet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta.

  2. Ruskista paistileikkeet öljytilkassa paistokasarissa molemmin puolin.

  3. Lisää vesi, ruokakerma, liemikuutio, curryjauhe ja sipulijauhe. Kypsennä keskilämmöllä 15 minuuttia. Sekoita joukkoon viinietikka. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

  4. Riivi paistileikkeitä kastikkeen joukossa haarukalla pienemmiksi paloiksi.

  5. Tarjoile riisin ja mustaherukkahyytelön kanssa.

 

Reseptiä editoitu 21.3.2023 klo 9.30: Reseptiin lisätty puuttunut työvaihe.

Kommentit (2)

Vierailija

Taisi jäädä muutama työvaihe pois ohjeesta? Tokihan tuon kastikkeen osaisi tehdä pelkillä määrilläkin,  mutta varmuuden vuoks se ohje olisi hyvä. Ja ihan ei ehkä teelusikallinen  mustaherukkahyytelöä riitä  neljään annokseen, eli kai pikku moka siinäkin.

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei! Kiitos kommentista ja tarkkaavaisuudesta, puuttunut työvaihe on nyt lisätty reseptiin. Roosa/Soppa365

Helsingin Sanomat on lisännyt 436 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Josefiina Baraka KUVA Outi Pyhäranta

Japanilaista goma-kastiketta mukaileva seesamikastike sopii loistavasti esimerkiksi kaalisalaatin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesamikastike salaatille

Ainekset

4
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
4
rkl
majoneesia
½–1
rkl
riisiviinietikkaa
3
tl
soijaa (japanilaista soijakastiketta, jos saatavilla)
2–3
tl
sokeria
4
tl
paahdettua seesamiöljyä
2
tl
tahinia
1
tl
dijon-sinappia (tuo hyvää makua, muuta ei ole täysin välttämätöntä)

Työvaiheet

  1. Jos valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä ei ole saatavilla, paahde ne kuumalla ja kuivalla pannulla (ilman öljyä tai muuta rasvaa). Seesaminsiemenet paahtuvat erittäin nopeasti. Anna niiden jäähtyä hetki.
  2. Sekoita kaikki ainekset haarukalla hyvin yhteen.

  3. Maistele.

  4. Jos kaipaat vielä enemmän hapokkuutta, lisää riisiviinietikkaa varovaisesti pieniä määriä. Aloita puolikkaalla tai kokonaisella ruokalusikallisella ja lisää maun mukaan tarvittaessa lisää, mutta kerrallaan hyvin varovaisesti. Maistele välissä.

  5. Kastikkeelle tekee hyvää maustua yön yli jääkaapissa, mutta sitä voi lisätä salaattiin myös heti. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 436 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Parhaimmilta ramen-munat maistuvat ramenissa, jos keltuainen on aavistuksen pehmeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Ramen eli japanilainen nuudelikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
4
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1 ¼
litraa
vettä
3
rkl
misotahnaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
miriniä
Lisäksi
300
g
broilerin paistileikettä tai rintafileetä
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
soijaa
1
tl
fariinisokeria
200
g
ramen-nuudeleita tai muita nuudeleita
Tarjoiluun
2
pientä paksoita tai ¼ kiinankaalia
100
g
siitake- tai herkkusieniä
2
kevätsipulinvartta
2
retiisiä
4
dl
babypinaattia
4
ramen-munaa (kts. ohje alla)
nori-merilevää, seesaminsiemeniä, chiliöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipuli ja inkivääri. Viipaloi ne.
  2. Laita kattilaan veden, misotahnan, soijan ja mirinin kanssa. Kiehauta seos ja anna porista miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
  3. Paista broilerit kypsiksi pannulla öljyssä. Mausta soijalla ja fariinisokerilla. Viipaloi broilerit suupaloiksi.
  4. Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi sienet. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele babypinaatit.
  5. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois. Laita hetkeksi sivuun.
  6. Nosta nuudelit, kasvikset ja broileri tarjoilukulhoihin. Kaada päälle siivilöity liemi. Puolita munat ja lisää ne kulhoihin. Tarjoa sellaisenaan tai viimeistele halutessasi merilevällä, seesaminsiemenillä ja chiliöljyllä.

Vinkki: Broilerin voi halutessaan korvata tofulla, kasslerilla tai naudanlihalla. Kasviksia voi halutessaan varioida jääkaapin sisällön mukaan. Esimerkiksi porkkana tai paprika sopivat keittoon hyvin.

Ramen-munat

Ainekset

4
kananmunaa
1
dl
soijaa
½
dl
miriniä
2
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Keitä munat haluamaasi kypsyyteen. Parhaimmilta munat maistuvat ramenissa, jos keltuainen on aavistuksen pehmeä.
  2. Kaada munien keitinvesi pois. Laita munat jääveteen jäähtymään muutamaksi minuutiksi.
  3. Yhdistä soija, mirin, sokeri ja pippuri rasiassa tai minigrip-pussissa. Kuori munat. Laita ne rasiaan.
  4. Nosta jääkaappiin ja anna maustua viileässä 2-4 tuntia. Sekoittele maustumisen aikana, niin munat marinoituvat tasaisesti.
  5. Halkaise maustuneet munat ja nosta ramen-keiton päälle.

Vinkki: Munat maistuvat hyviltä myös salaatissa tai osana brunssipöytää.

Kommentit (0)