Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2379 reseptiä.
Linkitetty 140 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tarjoa ruskea kastike esimerkiksi kasvis- tai lihapullien ja perunamuusin kanssa.
Tarjoa ruskea kastike esimerkiksi kasvis- tai lihapullien ja perunamuusin kanssa.

Ravintolatasoisen ruskean kastikkeen salaisuutena ovat kuivana paahdetut vehnäjauhot, reipas työtahti ja voi, joka lisätään kastikkeeseen vasta lopuksi.

Moni on oppinut valmistamaan ruskean kastikkeen ruskistamalla paistinpannussa seoksen, jossa on yhtä paljon rasvaa ja jauhoja.

Kokki ja ruokatoimittaja Anu Brask neuvoo tekemään toisin. Hänen mukaansa tasaisen ja täyteläisen ruskean kastikkeen salaisuus on vehnäjauhojen paahtaminen pannussa kuivina, ilman rasvaa. Paahtuneiden jauhojen joukkoon aletaan lisätä kasvis- tai lihalientä pikku hiljaa, kauhallinen kerrallaan.

Miksi tämä on hyvä tapa?

”Näin seosta on helpompi hallita ja se on helpompi vispata tasaiseksi. Tämä metodi voi vaatia muutaman harjoittelukerran, mutta sen jälkeen se onnistuu hyvinkin helposti ja on takuuvarma tapa tehdä ruskea kastike”, Brask sanoo.

Kastikkeeseen käyvät niin kasvis-, kana- kuin lihaliemikin. Valitsetpa niistä minkä tahansa, aloita kastikkeen valmistus tekemällä liemi ja jätä se odottamaan lieden luo. Muutkin ainekset on hyvä ottaa valmiiksi käden ulottuville lieden viereen, koska kastike valmistuu nopeasti.

Näin onnistut ruskean kastikkeen tekemisessä:

  1. Laita jauhot kuivaan kylmään pannuun ja kuumenna niitä hiljalleen. 
  2. Sekoita jauhoja rivakasti vispilällä pannun pohjaa myöten, sillä jauhot kärähtävät helposti. Kastikkeen tekemisen ajan on hyvä pysyä lieden ääressä. Jauhojen paahtumisessa kestää noin viisi minuuttia, riippuen pannusta ja liedestä.
  3. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, ja sekoita tasaiseksi ennen seuraavaa lisäystä.
  4. Lisää lopuksi voi ja mausteet. Lopuksi lisätty voi antaa makua ja kauniin kiillon. Anna kiehua ja saostua hiljaa poreillen. Tässä ohjeessa kastike maustetaan laakerinlehdillä, tuoreella mustapippurilla ja suolalla. Loraus soijakastiketta antaa kastikkeelle kivan umamilisän, vinkkaa Anu Brask.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta (n. 5 dl)
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ruskea kastike

Ainekset

5
dl
vettä
1
liha- tai kasvisliemikuutio
5
rkl
vehnäjauhoja
2
laakerinlehteä
25
g
voita
mustapippuria myllystä
(suolaa)
(soijakastiketta)

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi ja liuota liemikuutio veteen. Jätä liemi odottamaan lieden luo.
  2. Mittaa vehnäjauhot kylmään paksupohjaiseen paistinpannuun. Laita pannu liedelle ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen. Jauhot alkavat hiljalleen paahtua ja ruskistua. Jauhojen paahtumiseen menee noin 5 minuuttia liedestä ja pannusta riippuen. Jos jauhot tuntuvat paahtuvan liian nopeasti, nosta pannu välillä pois levyltä.
  3. Kun jauhot ovat kauniisti ruskistuneet ja ne tuoksuvat paahtuneilta, siirrä pannu pois levyltä. Näin kastikkeen sekoittaminen tasaiseksi on helpompaa.
  4. Lisää lämmin liemi vehnäjauhoihin vispilällä sekoittaen, ensin noin desilitra kerrallaan, sitten hieman isommissa erissä. Sekoita kastiketta koko ajan voimakkaasti ja vispaa kastike kunkin liemierän lisäämisen jälkeen tasaiseksi. Kuumassa pannussa liemi alkaa kiehua ja vehnäjauhot suurustavat nesteen, vaikka pannu ei ole levyllä.
  5. Lisää laakerinlehdet ja pippuri kastikkeeseen. Siirrä pannu takaisin levylle ja anna kastikkeen kiehua ja saostua hiljalleen noin 5 minuuttia. Sekoita kastiketta samalla, ettei se paakkuunnu.
  6. Lisää voi kastikkeeseen. Mausta halutessasi suolalla ja/tai soijakastikkeella.

Vinkki: Jos kastike paakkuuntuu, kaada se kulhoon ja vispaa voimakkaasti sileäksi. Kuumenna kastike pannussa, siivilöi ja kuumenna vielä kerran.

Kommentit (2)

Vierailija

Onpa kauhee ja vaikee homma !

Vierailija

Tässä tulee sellainen pieni oleellinen ongelma, että jää voin ruskistumisen maku puuttumaan. Ja mitä toi soija siellä tekee🥴

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasviscurryyn valmistetaan aluksi punainen tahna, jonka tulisuutta voit säädellä chilin siemenillä. Ruuan makumaailma on peräisin Kaakkois-Aasiasta, ja sen aromaattiset mausteet kannattelevat ihanasti monipuolista kasviskimaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofulla vahvistettu kasviscurry

Ainekset

1
parsakaali
1
pieni kukkakaali
1
keltainen paprika
1
tlk (400 g)
kevyttä kookosmaitoa
4
kaffirlimetinlehteä
200
g
ohuita vihreitä papuja
300
g
tofua (maustamaton tai marinoitu)
1
rkl
limettimehua
noin 1
tl
suolaa
Punainen currytahna
4
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
pitkää punaista chiliä
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna (tai inkivääritahnaa)
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
kurkumaa
½
tl
mustapippuria
Tarjoiluun
keitettyä täysjyväriisiä
tuoretta korianteria, limettiviipaleita

Työvaiheet

  1. Laita ensin lisäkeriisi kiehumaan.
  2. Valmista currytahna. Kuori ja puolita salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise chilit, poista kanta. Ota kahdesta chilistä pois siemenet, jätä siemenet yhteen (tai poista siemenet kaikista, jos haluat miedomman ruuan.)
  3. Kuori ja raasta inkivääriä, kunnes saat 1 rkl raastetta.
  4. Mittaa kaikki tahnan ainekset yleiskoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi pyörivällä leikkuuterällä. Voit valmistaa tahnan myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  5. Erottele parsakaali ja kukkakaali nupuiksi. Paloittele paprika, poista kanta ja siemenet.
  6. Siirrä currytahna kattilaan, ja kuumenna sitä sekoitellen 4–5 minuuttia. Lisää parsakaali, kukkakaali, paprika, kookosmaito ja limetinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 5 minuuttia niin, että seos hiljalleen kuplii.
  7. Huuhtele pavut, leikkaa pois kanta ja pätki pavut. Lisää curryyn, keitä vielä 5 minuuttia.
  8. Lisää lopuksi pieniksi kuutioiksi pilkottu tofu, limettimehu sekä suolaa maun mukaan.
  9. Tarjoa keitetyn täysjyväriisin kanssa. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla ja limettilohkoilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Valkosipulilla maustetut lihapullat kypsyvät herkullisiksi yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa.

Vinkki! Ohjeessa ei ole tarkoituksella lainkaan lisättyä suolaa, vaan lihapullat saavat riittävän suolaisuutensa parmesaanista. Tomaattipyree ja balsamico vähentävät myös suolan tarvetta. Voit kuitenkin halutessasi lisätä lihapulliin suolaa muiden mausteiden joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 20 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Italialaiset lihapullat

Ainekset

1
dl
vettä
2
palaa
vaaleaa, kuivahtanutta leipää (tai ¾ dl korppujauhoja)
1
kananmuna
2
rkl
tomaattipyreetä
50
g (1 dl)
parmesaania hienoksi raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
1
rs (400 g)
naudan jauhelihaa
Paistamiseen
1
rkl
öljyä
Tomaattikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
rkl
tomaattipyreetä
1–2
rkl
balsamiviinietikkaa
½
tl
mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon ja murenna joukkoon leipäpalat. Vatkaa vispilällä joukkoon muna ja tomaattipyree. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
  2. Raasta sillä aikaa parmesaani, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Lisää juusto, valkosipuli, yrtit ja pippuri leipäseokseen.
  3. Lisää jauheliha. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa.
  4. Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Paista pannulla tai paistokasarissa öljyssä tarvittaessa kahdessa tai kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lautaselle.
  5. Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa, kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mustapippuri. Mausta balsamiviinietikalla. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Lisää joukkoon lihapullat. Anna niiden hautua kastikkeessa kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää päälle runsaasti tuoreyrttejä. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Talvisen päivän makunautinnon kruunaa eksoottisen maukas ja värikäs kanakastike, jonka voit nauttia esimerkiksi pastan tai riisin kanssa. Tässä kastikkeessa on todella paljon makuja ja vie sinut makumuistoihin etelän lämpöön. Jos pidät mausteisesta ruoasta, niin tätä ohjetta kannattaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Eksoottisen maukas kanakastike

Ainekset

400
g
kanan fileesuikaleita (naturel)
1,5
kpl
sipulia (150g)
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
2
dl
kookosmaitoa
2
dl
ruokakermaa
1/2
vihreä paprika (80 g)
8
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä (80 g)
3
ananasrengasta omassa mehussaan (100g)
1
tl
currya
1
tl
savupaprikaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
2
tl
srirachaa
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

1. Pilko sipulit, valkosipulit, aurinkokuivatut tomaatit, paprika ja ananakset pieniksi paloiksi.

2. Kuullota sipuleita ensin pannulla pehmeiksi muutama minuutti ja lisää sitten mukaan kaikki muut pilkotut vihannekset/säilykehedelmät. Paista niitä yhdessä vielä hetkisen.

3. Paista kanasuikaleet pienissä erissä toisella pannulla samaan aikaan ja mausta jokainen erä suolalla, pippurilla ja currylla. (Kanan kypsymisaika on 10 min. )

4. Lisää kaikki kanan suikaleet/palat vihannesten sekaan toiseen pannuun ja lisää mukaan myös kookosmaito, kerma, sriracha, savupaprika sekä sitruunamehu. Huuhdo vedellä kermojen purkit ja lisää kastikkeen sekaan. Keitä hiljalleen vielä 5-10 min. Maista! (Lisää tarvittaessa vettä, jos kastike on mielestäsi liian paksua.)

5. Nauti riisin tai pastan kanssa. Annoksen päälle sopii erinomaisesti parmesan-juusto!

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kashmirin keittiön ylpeys on Rogan Josh, jonka joukossa lammaskuutiot muhivat suussasulavan mureiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rogan Josh, lammascurry

Ainekset

1
kg
luutonta lampaanlapaa tai -rintaa
vettä
2
tl
suolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
½
dl
rypsiöljyä (tai gheetä)
2
rkl
tomaattipyreetä
10
vihreää kardemummaa
4
kokonaista neilikkaa
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
inkivääriä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
kardemummaa
2
laakerinlehteä
1
dl
paksua jogurttia
Tarjoiluun
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Kuivaa lihan pinta ja kuutioi liha. Laita lihakuutiot ja suola kattilaan. Lisää vet­tä, kunnes lihakuutiot lähes peittyvät.

  2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 20 minuuttia. Nosta liha kattilasta, kuori vaahto pinnalta, siivilöi ja säästä keitinliemi.

  3. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy tai ghee padassa. Ruskista sipuleita 5–10 minuuttia.

  4. Lisää lihat ja paista noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniisti väriä. Lisää valkosipuli, tomaattipyree ja kaikki muut mausteet paitsi laakerinlehdet. Paista vielä 1–2 minuuttia käännellen.

  5. Lisää 6 dl lihan keitinlientä sekä laakerinlehdet ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua kannen alla hiljalleen kiehuen tunnin ajan. Jos nestettä haihtuu liikaa, lisää hieman lihan keitinlientä. Sekoita lopuksi joukkoon jogurtti. Tarkista maku.

  6. Poista laakerinlehdet ennen tarjoilua. Tarjoa keitetyn basmatiriisin, sekä halutessasi mangochutneyn ja raitakastikkeen kanssa.

Vinkki: Vihreää kardemummaa voi ostaa etnisistä kaupoista ja maustekaupoista.

Kommentit (0)