Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 198 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tarjoa ruskea kastike esimerkiksi kasvis- tai lihapullien ja perunamuusin kanssa.
Tarjoa ruskea kastike esimerkiksi kasvis- tai lihapullien ja perunamuusin kanssa.

Ravintolatasoisen ruskean kastikkeen salaisuutena ovat kuivana paahdetut vehnäjauhot, reipas työtahti ja voi, joka lisätään kastikkeeseen vasta lopuksi.

Moni on oppinut valmistamaan ruskean kastikkeen ruskistamalla paistinpannussa seoksen, jossa on yhtä paljon rasvaa ja jauhoja.

Kokki ja ruokatoimittaja Anu Brask neuvoo tekemään toisin. Hänen mukaansa tasaisen ja täyteläisen ruskean kastikkeen salaisuus on vehnäjauhojen paahtaminen pannussa kuivina, ilman rasvaa. Paahtuneiden jauhojen joukkoon aletaan lisätä kasvis- tai lihalientä pikku hiljaa, kauhallinen kerrallaan.

Miksi tämä on hyvä tapa?

”Näin seosta on helpompi hallita ja se on helpompi vispata tasaiseksi. Tämä metodi voi vaatia muutaman harjoittelukerran, mutta sen jälkeen se onnistuu hyvinkin helposti ja on takuuvarma tapa tehdä ruskea kastike”, Brask sanoo.

Kastikkeeseen käyvät niin kasvis-, kana- kuin lihaliemikin. Valitsetpa niistä minkä tahansa, aloita kastikkeen valmistus tekemällä liemi ja jätä se odottamaan lieden luo. Muutkin ainekset on hyvä ottaa valmiiksi käden ulottuville lieden viereen, koska kastike valmistuu nopeasti.

Näin onnistut ruskean kastikkeen tekemisessä:

  1. Laita jauhot kuivaan kylmään pannuun ja kuumenna niitä hiljalleen. 
  2. Sekoita jauhoja rivakasti vispilällä pannun pohjaa myöten, sillä jauhot kärähtävät helposti. Kastikkeen tekemisen ajan on hyvä pysyä lieden ääressä. Jauhojen paahtumisessa kestää noin viisi minuuttia, riippuen pannusta ja liedestä.
  3. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, ja sekoita tasaiseksi ennen seuraavaa lisäystä.
  4. Lisää lopuksi voi ja mausteet. Lopuksi lisätty voi antaa makua ja kauniin kiillon. Anna kiehua ja saostua hiljaa poreillen. Tässä ohjeessa kastike maustetaan laakerinlehdillä, tuoreella mustapippurilla ja suolalla. Loraus soijakastiketta antaa kastikkeelle kivan umamilisän, vinkkaa Anu Brask.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta (n. 5 dl)
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ruskea kastike

Ainekset

5
dl
vettä
1
liha- tai kasvisliemikuutio
5
rkl
vehnäjauhoja
2
laakerinlehteä
25
g
voita
mustapippuria myllystä
(suolaa)
(soijakastiketta)

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi ja liuota liemikuutio veteen. Jätä liemi odottamaan lieden luo.
  2. Mittaa vehnäjauhot kylmään paksupohjaiseen paistinpannuun. Laita pannu liedelle ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen. Jauhot alkavat hiljalleen paahtua ja ruskistua. Jauhojen paahtumiseen menee noin 5 minuuttia liedestä ja pannusta riippuen. Jos jauhot tuntuvat paahtuvan liian nopeasti, nosta pannu välillä pois levyltä.
  3. Kun jauhot ovat kauniisti ruskistuneet ja ne tuoksuvat paahtuneilta, siirrä pannu pois levyltä. Näin kastikkeen sekoittaminen tasaiseksi on helpompaa.
  4. Lisää lämmin liemi vehnäjauhoihin vispilällä sekoittaen, ensin noin desilitra kerrallaan, sitten hieman isommissa erissä. Sekoita kastiketta koko ajan voimakkaasti ja vispaa kastike kunkin liemierän lisäämisen jälkeen tasaiseksi. Kuumassa pannussa liemi alkaa kiehua ja vehnäjauhot suurustavat nesteen, vaikka pannu ei ole levyllä.
  5. Lisää laakerinlehdet ja pippuri kastikkeeseen. Siirrä pannu takaisin levylle ja anna kastikkeen kiehua ja saostua hiljalleen noin 5 minuuttia. Sekoita kastiketta samalla, ettei se paakkuunnu.
  6. Lisää voi kastikkeeseen. Mausta halutessasi suolalla ja/tai soijakastikkeella.

Vinkki: Jos kastike paakkuuntuu, kaada se kulhoon ja vispaa voimakkaasti sileäksi. Kuumenna kastike pannussa, siivilöi ja kuumenna vielä kerran.

Kommentit (4)

Vierailija

Onpa kauhee ja vaikee homma !

Vierailija

Tässä tulee sellainen pieni oleellinen ongelma, että jää voin ruskistumisen maku puuttumaan. Ja mitä toi soija siellä tekee🥴

Vierailija

Oikein hyvä kastike ! 

Jauhojen ruskistaminen ohjeessa kerrotulla tavalla ei onnistu induktiokeittotasolla. 

Soosikokki

Onnistui oikein hyvin, kauniin ruskeaa ja maukasta tuli! Taidan siirtyä ruskean kastikkeen kokkailuissa kokonaan tähän metodiin, koska tämä on hitusen terveellisempää kuin se perinteinen tapa. Voin maku on hieman erilainen, mutta taidan pitää tästä jopa enemmän.

Induktiokeittotasolla ei kannata yrittää ruskistaa, vaan paistinpannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
On vaikea keksiä ruokaa, joka olisi muuntuvaisempi kuin pyttipannu. Kun jääkaapista löytyy eilisiä perunoita, on jo pitkällä. Vegaaninen nduja antaa pyttikseen hyvän makutujauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nduja-pyttipannu

Ainekset

1
l
keitettyjä varhaisperunoita
noin ½
l (200 g)
herneenpalkoja
2
kesäsipulia varsineen
180
g
revittyä tofua tai tofupaloja
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
rypsiöljyä
VEGAANINEN NDUJA
12
aurinkokuivattua tomaattia
2–3
rkl
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
3
valkosipulinkynttä
1–2
Chiliä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
(vaaleaa) siirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin vegaaninen nduja. Laita aurinkokuivatut tomaatit ja öljy sauvasekoittimen myllyyn. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Paloittele myös chili ja poista siemenet halutessasi. Lisää valkosipulit, chilit, savupaprikajauhe, etikka ja siirappi joukkoon. Soseuta sileäksi. Lisää tomaattien öljyä tarvittaessa.
  2. Paloittele keitetyt perunat ja riivi herneet. Suikaloi sipulit ja hienonna varret.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä ensin tofut. Siirrä syrjään ja lisää perunat. Paista välillä käännellen, kunnes perunat ovat saaneet väriä.
  4. Lisää suikaloidut sipulit, herneet ja haluamasi määrä ndujaa. Laita tofut takaisin pannulle ja paista noin minuutti.
  5. Ripottele pinnalle sipulinvarret ja mausta mustapippurilla. Koristele halutessasi rucolalla.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Tuoreella mintulla ja runsaalla valkosipulilla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Voit käyttää sitä joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Minttu-valkosipulimarinadi

Ainekset

1
ruukku
tuoretta minttua
8
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
2
limettiä
100
g
voita
1
rkl
ruokokidesokeria

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna mintunlehdet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Purista limeteistä mehu. Sulata voi.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Minttu-valkosipulimarinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Se riittää 600–800 g:lle karitsan ulkofileetä tai kareeta.