
Löysikö banoffee haastajansa? Kun vaihdat banaanin ananakseen, saat tietenkin pinoffeen. Tämä herkkujen herkku valmistuu ilman uunia.
Banoffee on alkuperältään englantilainen jälkiruokaherkku, jonka nimi on yhdistelmä sanoista banaani ja toffee. Siinä keksimuruista ja voisulasta valmistettu pohja päällystetään banaaniviipaleilla, dulce de lechella eli notkealla toffeella ja kermavaahdolla.
Pinoffee on puolestaan leikkimielisesti nimetty banoffeen pikkusisko, jossa banaani on vaihdettu ananakseen.
Helpoiten tarkoitukseen sopivat säilykeananakset. Ne kannattaa valuttaa kunnolla ennen käyttöä, jotta piirakkaan ei kerry ylimääräistä kosteutta. Täytteeksi voi myös paloitella tuoretta ananasta, jonka maku on usein säilykeversioita hapokkaampi.
Ananasten alle levitetään tuttuun tapaan kerros karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulce de lechea.
Kaupan leivontatarvikehyllyllä kannattaa olla tarkkana, että valitsee käyttöönsä oikean purkin.
Karamellisoitu kondensoitu maito on kuin paksua toffeekastiketta, jossa on ihanan paahteinen maku. Sitä käyttämällä herkku valmistuu nopeasti.
Tavallinen makeutettu kondensoitu maito on puolestaan löysää ja vaaleaa. Sen voi kuitenkin karamellisoida itse keittämällä säilykepurkkia avaamattomana kiehuvassa vedessä kannen alla puolitoista tai kaksi tuntia. Jos toffeeta kuluu paljon, samalla kannattaa keittää useampi purkillinen.
Pinoffee
Ainekset
Työvaiheet
-
Murskaa keksit ja suolapähkinät koneella. (Tai laita keksit muovipussiin ja nuiji kaulimella ja hienonna pähkinät veitsellä).
-
Sulata voi ja sekoita keksi-suolapähkinärouheen joukkoon.
-
Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun (noin 22 cm) irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin kovettumaan tunniksi. Vaahdota kerma. Avaa karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita kinuskia lusikalla. Valuta ananaspalat mehusta. Nosta vuoka huoneenlämpöön ja irrota pohja vuoasta varovasti veitsen avulla.
-
Lusikoi kovettuneen pohjan päälle kinuski tasaiseksi kerrokseksi. Lado kinuskin päälle ananasrenkaat. Levitä pinnalle kermavaahto. (Koristele kaakaojauheella tai suklaarouheella.) Tarjoa heti.
Todellinen kaloripakkaus. Eiköhän kevyemmälläkin saisi hyvää
"Todellinen kaloripakkaus."
No tuo on keveimmästä päästä, (ei ole edes juustoa..) mitä näitä ohjeita on , etenkin se toisen palstan pitäjällä... MUTTA , itse käyttäisin tuoretta Ananasta, tuon alumiini purkki ananaksen sijaan! Ja Purkkikondesoituamaitoa, ei ed.edes saa laktoosittomana, eli teen ed. itse.
Ohjeesta on pakko puuttua osa työvaiheista. Siinä lukee kyllä vaahdota kerma, avaa kondensoitu maito ja sekoita kinuskia lusikalla, mutta missä vaiheessa, mistä aineksista ja miten tarvittava kinuski valmistetaan???
Kinuski on valmiina purkissa. Löytyy kaupan hyllyltä. Valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito.
Jos ohjeesta ei puutu mitään, miksi jutun kuvassa ananasten alla olevan täytteen väri sitten on selvästi vaaleanruskea? Itse käytin kondensoitua maitoa Oikaisijan tiramisuun ja purkista ottaessa maitoliisteri oli väriltään huomattavasti vaaleampaa, lähinnä kermanväristä.
Reseptissä käytetty sokeroitu kondensoitu maito on käyttövalmista kinuskia ja ruskeaa. Makeutetusta vaaleasta kondensoidusta maidosta saa kinuskia keittämällä avaamatonta purkkia vedessä tunnin pari. Makeuttamaton kondensoitu maito ei sovi kinuskia sisältäviin resepteihin.
Eikös kondensoitu maito ole aika löysää? Kun leikkaa ensimmäisen palan niin se lähtee valumaan pois?
Kiitos kommenteista. Banoffeeseen käytetään tosiaan karamellisoitua kondensoitua maitoa, joka on paksua, toffeeksi keitettyä makeutettua maitotiivistettä, esim. https://euro-east.fi/tuotteet/kastikkeet-mausteet-ja-muut/makeutettu-mai...
Sitä löytyy kaupasta samalta hyllyltä kuin kondensoitua maitoakin, joka on koostumukseltaan löysää, vaaleaa, makeutettua maitotiivistettä, esim. https://euro-east.fi/tuotteet/kastikkeet-mausteet-ja-muut/sokeroitu-mait...
Eli ensimmäinen näistä on sellaisenaan käyttövalmista banoffeen päälle.
Kondensoidun maidon voi kuitenkin karamellisoida kotona itsekin keittämällä avaamatonta purkkia kiehuvassa vedessä keskilämmöllä kannen alla noin puolitoista tai kaksi tuntia. Lisään nämä tiedot ohjeen alkuun.
Enpäs ole tähään ikään mennessä edes tiennyt että kondensoitua maitoa on olemassa kahta toisistaan poikkeavaa laatua, meillä täällä maalla paikallisessa marketissa kun on saatavissa vain karamellisoimatonta kondensoitua maitoa joka tosiaan on kuin valkoista valuvaa siirappia ja siksi alunperin aloin ihmetellä kuvan täytteen väriä olettaen että maidolle täytyy juurikin tehdä jotain jotta väri ja koostumus muuttuvat kuvan kaltaiseksi "kinuskiksi". Tähän reseptiin päädyin alunperin vain ja ainoastaan siinä mainitun ja kovasti pitämäni ananaksen perässä, mutta en välitä kinuskista joten tekemättä tulee jäämään, samoin se Oikaisijan tiramisu oli aivan liian makeaa, suorastaan äklöä.