Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 119 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Ihana jouluinen taatelikakku onnistuu myös ilman kananmunia. Helppo kakkutaikina valmistuu perinteiseen tyyliin keittämällä taatelit pehmeiksi ja sekoittamalla ainekset yhteen.

Sokeriliemessä pehmeiksi keitetyt taatelit kaipaavat vastapainoksi ripauksen suolaa. Tästä yhdistelmästä syntyy kakun koukuttavan kinuskinen maku.

Koska ainekset eivät ole kaurajugurttia lukuun ottamatta happamia, kakku kohoaa parhaiten leivinjauheella. Koeversiossa paras rakenne syntyi, kun joukossa oli kuitenkin myös hiukan soodaa. 

Voit jättää halutessasi kaneli-, neilikka- ja inkivääriripaukset pois, mutta ne antavat taatelikakulle ihanan jouluisen maun. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
20 min + 50 min kypsentäminen + 15 min jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen taatelikakku

Ainekset

1
ps (200 g)
pehmeitä kuivattuja taateleita
2
dl
vettä
2
dl
sokeria
200
g
maidotonta margariinia (rasvapitoisuus vähintään 70 %)
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
¼
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
½
tl
kanelia
½
tl
inkivääriä
¼
tl
neilikkaa
1
prk (150 g)
maustamatonta kaurajugurttia (rasvaa 11 g)

Työvaiheet

  1. Paloittele taatelit ja tarkista, ettei niissä ole kiviä. Laita ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin kymmenen minuuttia.
  2. Lisää joukkoon rasva ja sekoita, kunnes rasva on sulanut. Anna jäähtyä ilman kantta.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. 
  4. Lisää jäähtyneen taateliseoksen joukkoon ensin kaurajugurtti ja sitten kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
  5. Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  6. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  7. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ja kumoa vasta sitten vadille. Jäähdytä kokonaan.
  8. Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa vastapaistettuna tai jääkaappikylmänä.

Vinkki! Perinteisen taatelikakun ohjeen löydät täältä.

Kommentit (10)

Vierailija

Toimisikohan tämä myös tavallisella, maustamattomalla jogurtilla esim. turkkilainen ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, ihan varmasti toimii! Samankaltainen koostumus, sama rasvapitoisuus eikä kovin hapan sekään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Vierailija

Voisiko vehnäjauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla , niin olisi myös gluteeniton?
Sopisi siten kaikille.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kokeilematta en uskalla luvata että toimii, koska munaton kakku on rakenteeltaan pehmeä näinkin. Jos innostut testaamaan, kaurainen, psylliumia sisältävä gluteeniton jauhoseos (Myllärin) voisi olla hyvä vaihtoehto. Se on toiminut ainakin muissa makeissa leivonnaisissa mainiosti vehnäjauhojen korvaajana.

JenniKaroliina

Minkä merkkinen kaurajugurtti on noin rasvaista?

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Ainakin Oatlyn valikoimasta löytyy paksua turkkilaista kaurajogurttia, jossa on 10 prosenttia rasvaa. Sitä myydään valkoisessa puolen litran pikarissa, toivottavasti löytyy kaupastasi.

Kakku parhaillaan tekeillä!

Fazer Yosa Greek Style Natural-kauravälipala 150 g:n tölkissä, 11 % rasvaa. Monen etsinnän jälkeen löytyi Citymarketista piilotettuna vastaavien maustettujen kauravälipalojen joukkoon! Toisaalta tiesin, mitä etsin...!

Uudenvuoden kakku

Käytin Deliciest ruoka fraischea kaurajugurtin sijaan. Siinä onkin runsaat 30 % rasvaa eli hyvä ja mehukas kakku tuli!

Tyhmäkö

Toisaalla Sopassa on perinteisen taatelikakun ohje. Ero tähän reseptiin on että tämä on vegaaninen. Siksi ihmettelenkin miksi perinteinen taatelikakku on hyvin tumma mutta tämä vegaaninen kakku taas on vaalea.

Huomionarvoista

Suosittelen Fazerin kaurajogurttia. Kiinan valtio on Oatleyn suuromistaja vaikka itse yritys onkin alun perin ruotsalainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.