Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Tässä se on, herkullinen kastikeklassikko, jota ei voi ohittaa! Tarjoa ruskeakastike lihapullien tai murekkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa, niin olet suomalaisen lohturuuan ytimessä.

Kastikkeen makuun vaikuttaa paljon se, mitä lihalientä käytät. Valmiista lihaliemistä maukkaimpia ovat litran kartonkitölkeissä myytävät liemet. Lisää suolaa lopuksi maistellen, sillä myös lihalienten suolaisuus vaihtelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruskeakastike

Ainekset

75
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1
l
lihalientä
mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi. Mittaa jauhot paistinpannulle. Kuumenna levy ja paahda jauhoja sekoitellen, kunnes niiden väri muuttuu valkoisesta vaaleanruskeaksi. Lisää voikuutiot ja sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää lihaliemi hiljalleen, samalla voimakkaasti kierrevatkaimella sekoittaen. Anna kiehahtaa.
  3. Mausta mustapippurilla ja suolalla samalla maistellen. Tarvittava suolan määrä riippuu käyttämäsi lihaliemen suolaisuudesta.

Kommentit (6)

Vierailija

Ruskea kastike ei lihalientä kyllä tarvitse, makua tulee kun jauhot ruskistetaan perinteiseen tapaan voin kanssa yhdessä.

RollaattoriInFlames

Tarttet valurauta- /  teräspannun mikäli et käytä  rasvaa. Se kuumenee jauhoja ruskistaessa niin paljon että polttaa teflonit irti. En suosittele, ellei tykkää teflon paloista kastikkeessa. Nim. kokeiltu, testattu ja parit pannut pilattu.

Vierailija

Paremman makuinen ruskea kastike tulee nimenomaan kun lisätään lihalientä tuottamaan makua.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Totta, kastike onnistuu vedellä. Hyvä liemi kuitenkin antaa oman monivivahteisemman makunsa. Esimerkiksi kartonipurkissa myytävät Puljongin liemet sopivat hyvin kastikkeisiin.

Täydellinen 10

Muuten sama ohje, mutta:

Polta jauhoja, kunnes ne ovat tumman ruskeita (alkaa olla pieniä palaneita kokkareita). Lisää vesi (jätä lihaliemi pois). Sekoita tehosekoittimella kastike lähes vaahdoksi, niin että palaneita kokkareita ei ole. Suolaisuudesta riippuen, lisää aromaattia (ei suolaa). Lisää myös mustapippuria 1tl. Keitä pippuri 15-20 min, jolloin se maku pehmenee.

Täydellinen 10

...lisää kastikkeeseen 1dl tummaa soijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
On vaikea keksiä ruokaa, joka olisi muuntuvaisempi kuin pyttipannu. Kun jääkaapista löytyy eilisiä perunoita, on jo pitkällä. Vegaaninen nduja antaa pyttikseen hyvän makutujauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nduja-pyttipannu

Ainekset

1
l
keitettyjä varhaisperunoita
noin ½
l (200 g)
herneenpalkoja
2
kesäsipulia varsineen
180
g
revittyä tofua tai tofupaloja
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
rypsiöljyä
VEGAANINEN NDUJA
12
aurinkokuivattua tomaattia
2–3
rkl
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
3
valkosipulinkynttä
1–2
Chiliä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
(vaaleaa) siirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin vegaaninen nduja. Laita aurinkokuivatut tomaatit ja öljy sauvasekoittimen myllyyn. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Paloittele myös chili ja poista siemenet halutessasi. Lisää valkosipulit, chilit, savupaprikajauhe, etikka ja siirappi joukkoon. Soseuta sileäksi. Lisää tomaattien öljyä tarvittaessa.
  2. Paloittele keitetyt perunat ja riivi herneet. Suikaloi sipulit ja hienonna varret.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä ensin tofut. Siirrä syrjään ja lisää perunat. Paista välillä käännellen, kunnes perunat ovat saaneet väriä.
  4. Lisää suikaloidut sipulit, herneet ja haluamasi määrä ndujaa. Laita tofut takaisin pannulle ja paista noin minuutti.
  5. Ripottele pinnalle sipulinvarret ja mausta mustapippurilla. Koristele halutessasi rucolalla.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Tuoreella mintulla ja runsaalla valkosipulilla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Voit käyttää sitä joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Minttu-valkosipulimarinadi

Ainekset

1
ruukku
tuoretta minttua
8
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
2
limettiä
100
g
voita
1
rkl
ruokokidesokeria

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna mintunlehdet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Purista limeteistä mehu. Sulata voi.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Minttu-valkosipulimarinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Se riittää 600–800 g:lle karitsan ulkofileetä tai kareeta.