Pataleipä tehdään nyt kaurasta! Kaurapataleipään syntyy ihanasti rapsahtava kuori ja mehevä sisus ilman taikinan vaivaamista.
Kaurapataleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää reilusti kädenlämpöistä vettä ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikina palloksi. Peitä pallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Pane kannellinen pata (tilavuus 2,5–3,5 litraa) uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
- Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja siirrä taikina pataan. Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään.
Kohoaako taikina noin vähällä hiivan määrällä?
Taikinaan ei siis tule hunajaa tai siirappia, niinkuin yleensä leipätaikinoihin tulee.
Vain 10 dl jauhoja? Meillä taikinasta tuli aivan velliä tuolla määrällä, ja pöydälle sai kaataa jauhoja useamman desin ettei taikina valunut aivan lattialle.
Voithan laittaa vaikka pajunkuorta sekaan, mutta silloin leipä ei ole ohjeen mukainen.
Taikina kohoaa hyvin pienellä hiivamäärällä, koska sen tulee kohota niin monta tuntia.
Taikinan kuuluu myös olla paljon tavallista taikinaa löysempää ja halutessaan voi lisätä jauhoja kohotuksen jälkeen samalla, kun pyörittelee taikinaa palloksi.
Kauraleipähän tämä ei ole vaan sekahiivaleipä. Leivästä ei tee kaura tai ruis tai ohraleipää se että vehnäjauhoihin laitetaan jotain muuta jauhoa.
Kaurajauhoja? Kauraryynejä vai jotain muuta?
Miten iso pata pitää olla?
Kauraleipä josta puolet on vehnää.
Enää ei riitä, että etusivulta siirtyy aihesivulle, vaan rahastavat lisää klikkejä.
Älkää käyttäkö mitään vehnäjauhoja, vaan etsikää joku hyvä kotimainen gluteeniton jauhoseos, niin tulee terveellinen ja maukas leipä.
Aivan ihana rapsakka leipä tuli ja vähällä vaivalla. Jauhoja laitoin hiukkasen enemmän leivontavaiheessa.
Helpon näköinen ohje. Pitää kokeilla täällä Kiinassa.
Vesa Turpeinen
No eipä näy olevan oikeita leipojia täällä kommentoimassa.
Hiiva kohottaa pitkällä käymis ajalla.
Ei oo pakko vaivata pöydällä,, suoraan nostatusastiasta kuumaan pataan.
Ohjeessa mainittiin padan tilavuuskin.
LUKEKAA HYVÄT IHMISET !!!!!!!
Sokea kana täällä enkä leipuri todellakaan, mutta kattilan tilavuutta en vain löydä. Siksihän tässä ohjeita luetaan, kun ei leipuriksi tullut opis
Leivästä tuli oikein hyvä. Käytin vehnäjauhoja 3dl ja hiivaleipäjauhoja 2dl ja laitoin suolaa vain 1tl.
Leivästä tuli tosi hyvä ja vielä niin helppo tehdä. Suolaa laitoin 1,5 tl ja tuntuu että vielä vähän olisi voinut vähentää omaan makuun.
Taikina oli 13h kohoamassa mutta ei kohonnut, liekö vesi sittenkin liian kylmää vaikka oli selvästi kättä lämpimämpää. Varmaankin tämän ansiosta paistaessa leipä sai hyvän värisen kuoren mutta sisältä jäi raa`aksi..
Tein pari viikkoa sitten ja tänäön illalla laitan uudelleen taikinan kohoamaan. Aivan ihana 😊
Laitoin kolmen viljan sämpyläjauhoja, vehnäjauhoja ja kauraleseitä ja rapsakkakuorinen kuohkeasisustainen leipä.
Hyvä ohje 👍
Tosi hyvä leipä. Suolaa riittää 1 tl. Itsekään en ota leipää leivonta-astiasta kohoamaan vaan pyöräytän palloksi siinä leivonta-astiassa. Ja paistamisen aikana otan koko leivän pois padasta lopuksi viideksitoista minuutiksi. Tällä ohjeella olen ainakin 50 leipää pyöräyttänyt. Enkä laita leipää muovipussiin, on nimittäin vieläkin parempaa kun se on vähän kuivahtanut. Yleensä se vaan loppuu ennenkuuin se ehtii kuivahtaa. Juuri laitoin taikinan ja paistan sen heti huomen aamulla.
Taas pettymys, tämä ei ole kauraleipä, jos tässä on puolet vehnäjauhoja. Nimi voisi olla kauravehnäleipä tai toisin päin.
Pitäisi olla selvänäkija, sillä en kyllä löytänyt padan tilavuutta ohjeesta. Muuten mielenkiintoinen ohje, jota aion kokeilla.
Padan kokoa minäkin täällä kaipailen.
Kiitos kommenteista! 2,5-3,5 litran pata sopii tarkoitukseen. Kuvan leipä on todennäköisesti paistettu 2,5 litran padassa, koska on kohonnut lähes piripintaan.
Miten leivästä tuli ihan tanttua? Nostatus 18 tuntia, uunissa oikea aika. Onko jauhomäärä ihan oikea? En tee uudestaan.
Miten tuon sekoittaminen onnistuu tasaisesti ? Minulla vesi imeytyy jauhoihin tosi äkkiä ja taikinasta tulee melko kuiva ?
Olen tehnyt kolme kertaa on hyvä!!
Jätä n.2dl vettä pois lisää 2dl kurpitsasosetta jossa seassa raastettua tai soseutettuna 2-3 porkkanaa 2rkl hunajaa! Jää mehukkaaksi sisältä jumalainen maku ja säilyy pehmeänä useamman päivän
Voihan taikinan laittaa suoraan öljyttyyn pataan ja antaa kohota siinä. Sitten vain suoraan uuniin.
Meinaan kokeilla tätä.
Olen käyttänyt tätä ohjetta monta kertaa pohjana. Kaurat ohjeen mukaan mutta vehnäjauhot vaihdan 4 dl hiivaleipäjauhoja ja 1 dl ruisjauhoja, ja suolaa 1,5 tl. Hyvin on toiminut!
Toisinaan olen vielä joutunut aluksi lisäämään nestettä hiukan, jauhoista riippuen, jotta taikina on riittävän löysää.
Voisitteko ystävällisesti kertoa, minkä kokoinen pata tuohon tarvitaan? Kuinka monen litran pata/kattila?
Kiitos huomiosta, padan koko on nyt lisätty ohjeeseen!
Pane kannellinen pata (tilavuus 2,53,5 litraa) uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kannellinen pata, 2.5 -3 litraa