Mehevä kirsikkapiirakka, makea ja maukas kirsikkahillo tai happamampi kirsikkakompotti. Kirsikan ja suklaan klassikoksi noussut makupari ja yllättävä kylmä kirsikkakeitto. Reseptit löydät jutun lopusta!

Pääosa Etelä-Euroopassa kasvatetuista kirsikoista kypsyy jo kesäkuussa. Syötäväksi viljellään hapan- ja imeläkirsikkaa. Imelä- eli makeakirsikka maistuu sellaisenaankin, mutta happamia hapankirsikoita käytetään lähinnä leivonnassa ja hillojen, liköörien ja mehujen valmistuksessa.

Kotipihojen Amarellit ja Morellit ovat hapankirsikoita. Etelä-Suomessa kasvaa myös imeläkirsikoita, kuten Kristiinaa, Leningradin mustaa ja Margitia. Kotimaiset krisikat kypsyvät pääosin heinä-elokuussa.

Kirsikat poimitaan kypsinä, sillä korjuun jälkeen ne eivät enää kypsy. Kirsikat kannattaa säilyttää mahdollisimman kylmässä ja käyttää päivän kahden sisällä pominnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiesitkö?
Kirsikat kuuluvat niiden harvojen raaka-aineiden joukkoon, jotka sisältävät luontaisesti melatoniinia, unirytmiä säätelevää hormonia. Aamuisin ja iltaisin nautitun kirsikkamehun sanotaan auttavan nukahtamisessa ja pidentävän yöunia lähes puolellatoista tunnilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juttu on julkaistu aikaisemmin Glorian ruoka ja viini -lehdessä 6/2020.

Sopan parhaat kirsikkareseptit

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla