Emilia Soppa365 on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 211 keittokirjaan.
Emilia Kolari

Sipulipiirakka on takuuvarma glögikemujen hitti. Tee kerralla kunnon pellillinen. Jos haluat, voit leikata piirakan pieniksi näppipaloiksi, joita on helppo syödä sormin. Tämän piirakan makujuju on omenasiiderissä, jossa sipulit hautuvat makeiksi ja pehmeiksi. Katso ohjeen lopusta vinkki gluteenittomaan pohjaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 40 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sipulipiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
2-3
rkl
kylmää vettä
Sipulitäyte
1
kg
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
kuivaa omenasiideriä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2-3/4
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
Muna-kermaseos
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
1/4
tl
suolaa
1
ps (150 g)
goudajuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista sipuleita kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen pari minuuttia, alenna sitten lämpöä ja anna sipulien kypsyä rauhassa noin 10 minuuttia. Lisää siideri, kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua ilman kantta hiljaa poreillen noin 5 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Jäähdytä ilman kantta.
  3. Valmista pohja. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Mittaa päälle jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa tasaisena pallona. Jos et omista monitoimikonetta, voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen arkin kokoiseksi levyksi. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohja haarukalla.
  5. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  6. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma, suola sekä lähes kaikki juustoraaste. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipulitäyte. 
  7. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla vielä noin 25-30 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin.
  8. Anna sipulipiirakan jäähtyä hetken ennen paloittelua. Parhaimmillaan se on vastapaistettuna, jolloin pohja on murea ja täyte herkullisen pehmeä. 

Vinkki! Kostealle sipulitäytteelle sopiva gluteeniton pohja valmistuu näin: Sulata 200 g voita ja anna jäähtyä. Sekoita 2 dl (70 g) perunahiutaleita, 3 dl tattari + teff -jauhoseosta (Semperin), 2 tl leivinjauhetta ja 1/2 tl suolaa keskenään. Lisää jäähtynyt voisula ja 2 dl vettä. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle pellille. Esipaista ja täytä ohjeen mukaan.

 

Kommentit (13)

Vierailija

Voiko pakastaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut, mutta eiköhän. Pohja on tosin aika murenevaa ja täyte kosteaa, mihin tämän piirakan herkullisuus osittain perustuukin. Parhaiten onnistuisi varmaankin arkkupakastimessa, jonne voisi nostaa jääkaappikylmän pellillisen vaikka sellaisenaan kelmuun käärittynä. Sieltä samainen pelti sitten kevyen uunikierroksen kautta pöytään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Ulkomailla

Hei! Mita voisi kayttaa kuivan siidern sijasta? 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Omenamehu toimii myös hyvin, saat saman makeuden ja hieman hapokkuutta.

Vierailija

Hei! Mahtaako tämä säilyä herkullisena valmistuksesta seuraavaan päivään jääkaapissa, ja mikron kautta tarjolle? :-)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Mikrossa piirakka pehmenee, suosittelisin sen sijaan lämmittämään piirakan uunissa. Niin se toimii mainiosti! Jääkaappikylmä piirakka leivinpaperin päälle pellille ja kylmään uuniin, uuni päälle 200 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, piirakka on samalla sopivan lämmintä tarjottavaksi.

Vierailija

Hei, voiko tästä tehdä gluteenittoman korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Olen kokeillut, mutta lopputulos on todella pehmeä. Tämän pohjan ihanuus on ohuus ja rapeus, mikä ei toteudu pelkällä gluteenittomalla jauhoseoksella. Gluteenittomana olen saanut paremmin onnistumaan pohjan, jossa on perunahiutaleita ja teff-tattari-jauhoseosta. Sitä voisi soveltaa tähänkin, seuraavaksi kokeiluun! Valitettavasti määriä ei ole vielä testattuna.

Anuvills

Ohje vaikuttaa hyvältä! Teen itse myös gluteenittomana ja olen monesti korvannut suolaisissa piirakoisss osan jauhoista gluteenittomia kaurahiutaleilla. Pidän siitä että pohjaan tulee vähän tuntumaa, kun ei ole pelkkiä jauhoja. Uskoisin että auttaisi pitämään pohjan kasassa tässäkin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ohjeen lopusta löytyy nyt vinkki gluteenittomaan pohjaan, joka toimii myös tämänkaltaisen kostean täytteen kanssa. Tässä jujuna on perunahiutaleet, jotka tekevät pohjasta tiiviin mutta murean. Tattari + teff -jauhoseoksessa on mieto tattarin maku, joka ei lyö läpi täytteen alta. Toimii sekä lämpimänä että kylmänä!

Vierailija

Voiko tuoreen timjamin korvata esim kuivatulla? Tai jollakin muulla?

HilleviK

Todella herkullista kiitos !

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Helpolla hyvää
Helpolla hyvää

Nimensä mukainen kuivakakku.

Tämän reseptin ole perinyt tädiltäni ja on nimensä mukainen: helppo ja hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min valmistus + 50 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Helpolla hyvää

Ainekset

3
kpl
munia
3
dl
sokeria
1
prk
kermaviiliä
4,5
dl
jauhoja
1
tl
leivinjauhetta
6
rkl
voisulaa

Työvaiheet

Lämmitä uuni 175 asteeseen

1. Vatkaa munat ja sokeri sekaisin
2. Vatkaa joukkoon muut aineet

Paista 175 asteessa 50 minuuttia

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Herkkusienileivät
Herkkusienileivät

Iltapalaksi, illalliseksi salaatinkera, herkutteluun... toimii monessa yhteydessä ja on jumalaisen herkullista syötävää.

Olen perinyt tämän reseptin äidiltäni. Resepti on vuosia vanha ja aina maistuva ikisuosikki. Erityisesti pellillinen herkkusienileipiä sopii mielestäni viikonloppuun, iltapalaksi. Varoitus: näitä on pakko santsata lisää. Erittäin helppo ja nopea valmistaa, eikä raaka-aineiden hintakaan huimaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
15 min valistus + 15 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Herkkusienileivät

Ainekset

1
pkt
paahtoleipää
1
pss
herkkusienikeittoa
1
kpl
paprika
1
tlk
herkkusieniä
2
dl
kermaa
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

Lämmitä uuni 250 asteeseen

1. Silppua paprika pieniksi kuutioiksi
2. Levitä paahtoleivät leivinpaperilla vuoratulle pellille niin, että koko uuni pelti täyttyy niistä
3. Keitä herkkusienikeitto 5 desilitraan vettä
4. Kun keitto on paksua, lisää joukkoon kerma, paprika herkkusienet ja juustoraaste
5. Levitä seos paahtoleipien päälle

Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2186 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ilman uunia valmistuvassa kakussa kaakao sävyttää pohjan tumman suklaiseksi, täytteessä maistuu valkosuklaa ja pinnalla pinkki rubiinisuklaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14–16 palaa
Valmistusaika
45 min + jääkaapissa 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kolmen suklaan vadelma-juustokakku

Ainekset

POHJA
200
g
tummia täytekeksejä
75
g
voita
1
rkl
kaakaojauhetta
TÄYTE
5
dl
vadelmia (kotimaisia)
4
liivatelehteä
½
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
100
g
valkosuklaata
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
kiehuvaa vettä
KUORRUTUS
1
dl
kuohukermaa
150
g
rubiinisuklaata
KORISTELU
1
dl
pakastekuivattuja vadelmia (esim. Kaskein)
1
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Ota pakastevadelmat sulamaan noin puoli tuntia ennen leipomista.

  2. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai vahvassa muovipussissa kaulimella painellen. Sulata voi. Sekoita voisula ja kaakaojauhe keksimurskaan. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (22 x 32 cm tai Ø noin 28 cm) pohjalle. Painele keksimurska tiiviisti vuoan pohjalle ja anna kovettua kylmässä sillä aikaa, kun teet täytteen.

  3. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 15 minuutiksi. Soseuta sulaneet vadelmat ja sokeri sauvasekoittimella sileäksi. Halutessasi voit painella soseen siemenettömäksi tiheän siivilän läpi. Sekoita vadelmasose ja mascarpone kulhossa. Sulata valkosuklaa vesihauteessa liedellä tai mikroaaltouunissa. Vaahdota kerma. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi. Puristele liivatteet kylmästä vedestä ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita suklaa vadelma-mascarponeseokseen. Sekoita sitten liivate ohuena nauha seokseen ja kääntele lopuksi kermavaahto varovasti joukkoon. Kaada täyte vuokaan keksipohjalle ja anna jähmettyä kylmässä noin 2 tuntia.

  4. Kuumenna kuorrutuksen kerma kattilassa kiehuvan kuumaksi. Siirrä kattila pois liedeltä ja paloittele rubiinisuklaa kermaan. Sekoita kunnes kuorrute on tasaista. Levitä sileäksi ohueksi kerrokseksi kakun päälle. Anna kovettua kylmässä noin 10 minuuttia.

  5. Irrota kakku vuoasta terävän veitsen avulla. Leikkaa annospaloiksi. Murskaa kuivattuja vadelmia niin, että osasta tulee jauhemaista ja ripottele kakkupaloille. Viimeistele tuoreilla vadelmilla.

Vinkki! Käytä keksejä, joissa on tumma täyte.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2186 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kansainväliseksi hitiksi noussut poltettu juustokakku on kotoisin Espanjan San Sebastianista. Poikkeuksellista kakussa on sen mustaksi poltettu pinta ja lähes valuvaksi jätetty sisus, ja se että siinä ei ole lainkaan pohjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h 10 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Baskimaan juustokakku

Ainekset

400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1 ½
dl
sokeria
6
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa
½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljauutetta
½
tl
hienoa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø noin 24 cm) leivinpaperilla. Paperiin saa jäädä taitoksia, sillä kakkuun syntyvät rypyt kuuluvat asiaan.

  2. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri sähkövatkaimella sileäksi, pari minuuttia. Sekoita munat yksitellen koko ajan vatkaten joukkoon. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.

  3. Kaada kakkutaikina vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 1 tunti. Pinta saa tummua kunnolla.

  4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan puolisen tuntia. Irrota kakku vuoasta ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti tai jopa yön yli.

Kommentit (1)

Donostiarra

Terveiset Donostiasta eli San Sebastianista. Tämä juustokakku on legenda La Viña nimisessä perinteisessä tavernassa. Olemme itseasissa juuri paikan vieressä vanhassa kaupungissa. Tapana on käydä täällä pintxo-kierroksen jälkeen nauttimassa makeana jälkiruokana. Sopii hyvin punaviinin kanssa. Kiitos tästä resptistä ja Baskimaan mainitsemisesta. Eskerrik asko - kiitos!