Emilia Soppa365 on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 211 keittokirjaan.
Emilia Kolari

Sipulipiirakka on takuuvarma glögikemujen hitti. Tee kerralla kunnon pellillinen. Jos haluat, voit leikata piirakan pieniksi näppipaloiksi, joita on helppo syödä sormin. Tämän piirakan makujuju on omenasiiderissä, jossa sipulit hautuvat makeiksi ja pehmeiksi. Katso ohjeen lopusta vinkki gluteenittomaan pohjaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 40 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sipulipiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
2-3
rkl
kylmää vettä
Sipulitäyte
1
kg
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
kuivaa omenasiideriä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2-3/4
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
Muna-kermaseos
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
1/4
tl
suolaa
1
ps (150 g)
goudajuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista sipuleita kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen pari minuuttia, alenna sitten lämpöä ja anna sipulien kypsyä rauhassa noin 10 minuuttia. Lisää siideri, kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua ilman kantta hiljaa poreillen noin 5 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Jäähdytä ilman kantta.
  3. Valmista pohja. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Mittaa päälle jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa tasaisena pallona. Jos et omista monitoimikonetta, voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen arkin kokoiseksi levyksi. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohja haarukalla.
  5. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  6. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma, suola sekä lähes kaikki juustoraaste. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipulitäyte. 
  7. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla vielä noin 25-30 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin.
  8. Anna sipulipiirakan jäähtyä hetken ennen paloittelua. Parhaimmillaan se on vastapaistettuna, jolloin pohja on murea ja täyte herkullisen pehmeä. 

Vinkki! Kostealle sipulitäytteelle sopiva gluteeniton pohja valmistuu näin: Sulata 200 g voita ja anna jäähtyä. Sekoita 2 dl (70 g) perunahiutaleita, 3 dl tattari + teff -jauhoseosta (Semperin), 2 tl leivinjauhetta ja 1/2 tl suolaa keskenään. Lisää jäähtynyt voisula ja 2 dl vettä. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle pellille. Esipaista ja täytä ohjeen mukaan.

 

Kommentit (13)

Vierailija

Voiko pakastaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut, mutta eiköhän. Pohja on tosin aika murenevaa ja täyte kosteaa, mihin tämän piirakan herkullisuus osittain perustuukin. Parhaiten onnistuisi varmaankin arkkupakastimessa, jonne voisi nostaa jääkaappikylmän pellillisen vaikka sellaisenaan kelmuun käärittynä. Sieltä samainen pelti sitten kevyen uunikierroksen kautta pöytään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Ulkomailla

Hei! Mita voisi kayttaa kuivan siidern sijasta? 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Omenamehu toimii myös hyvin, saat saman makeuden ja hieman hapokkuutta.

Vierailija

Hei! Mahtaako tämä säilyä herkullisena valmistuksesta seuraavaan päivään jääkaapissa, ja mikron kautta tarjolle? :-)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Mikrossa piirakka pehmenee, suosittelisin sen sijaan lämmittämään piirakan uunissa. Niin se toimii mainiosti! Jääkaappikylmä piirakka leivinpaperin päälle pellille ja kylmään uuniin, uuni päälle 200 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, piirakka on samalla sopivan lämmintä tarjottavaksi.

Vierailija

Hei, voiko tästä tehdä gluteenittoman korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Olen kokeillut, mutta lopputulos on todella pehmeä. Tämän pohjan ihanuus on ohuus ja rapeus, mikä ei toteudu pelkällä gluteenittomalla jauhoseoksella. Gluteenittomana olen saanut paremmin onnistumaan pohjan, jossa on perunahiutaleita ja teff-tattari-jauhoseosta. Sitä voisi soveltaa tähänkin, seuraavaksi kokeiluun! Valitettavasti määriä ei ole vielä testattuna.

Anuvills

Ohje vaikuttaa hyvältä! Teen itse myös gluteenittomana ja olen monesti korvannut suolaisissa piirakoisss osan jauhoista gluteenittomia kaurahiutaleilla. Pidän siitä että pohjaan tulee vähän tuntumaa, kun ei ole pelkkiä jauhoja. Uskoisin että auttaisi pitämään pohjan kasassa tässäkin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ohjeen lopusta löytyy nyt vinkki gluteenittomaan pohjaan, joka toimii myös tämänkaltaisen kostean täytteen kanssa. Tässä jujuna on perunahiutaleet, jotka tekevät pohjasta tiiviin mutta murean. Tattari + teff -jauhoseoksessa on mieto tattarin maku, joka ei lyö läpi täytteen alta. Toimii sekä lämpimänä että kylmänä!

Vierailija

Voiko tuoreen timjamin korvata esim kuivatulla? Tai jollakin muulla?

HilleviK

Todella herkullista kiitos !

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oton leipomukset on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

Tämä laskiaispullaresepti on perinteinen ja nämä pullat ovat aivan uskomattoman herkullisia. Tänään on laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai on tiistaina 25.2 ;mahtava syy leipoa pullaa! Ainut hankaluus tässä reseptissä on se, että laittaako pullan sisään vadelmahilloa, mantelimassaa vai kenties...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 muhkeaa pullaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 75 min + paistaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parhaat laskiaispullat

Ainekset

Taikina:
2,5
dl
täysmaitoa
25
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
kardemummaa
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
8
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää voita
Voiteluun:
1
kpl
keltuainen
1
rkl
vettä
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Täytteet
3
dl
vispikermaa
2
tl
vaniljasokeria
2
rkl
tomusokeria
200
g
vadelmahilloa
200
g
mantelimassaa

Työvaiheet

Taikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada isoon leivontakulhoon.
Liota joukkoon hiiva vispilää apuna käyttäen.
Sekoita joukkoon suola, kardemumma ja sokerit.

Alusta taikinaan vehnäjauhot 1dl kerrallaan.
Jauhojen alustamisen puolivälissä lisää joukkoon pehmeä voi.
Alusta loput jauhot taikinaan ja vaivaa muutama minuutti käsin tai yleiskoneessa.
Anna kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. (n. 1 h)

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle tai leivonta-alustalle.
Jaa teräväreunaisen nuolijan avulla n. 12 yhtä suureen osaan.
Pyöritä pullat pöytää vasten pyörittäen tasaiseksi.
Nosta pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Kohota leivinliinalla peitettynä vielä 15 - 20 minuuttia.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Vatkaa keltuaisen rakenne rikki pienessä kulhossa ja sekoita joukkoon vesi.
Voitele kohonneet pullat pullasutia apuna käyttäen.
Ripottele pintaan mantelilastuja.
Paista 15 minuuttia.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon sokerit vatkaamisen puolivälissä.
Laita kermavaahto pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.

Anna pullien jäähtyä vähintään 20 minuuttia ennen täyttämistä.
Leikkaa "lakit" pois.
Pursota pullan väliin kermaa ja asettele keskelle nokare hilloa ja / tai viipale mantelimassaa.
Halutessasi sihtaa pinnalle tomusokeria. Nauti!

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2140 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Palsternakkakeitto saa syvän maun, kun juurekset paahtaa ensin. Kauniin keltainen väri on peräisin kurkumasta. Tarjoa lempeä keitto paistettujen sienten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Palsternakka-kurkumakeitto

Ainekset

3
(noin 400 g)
palsternakkaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
tl
kurkumajauhetta
1
l
kasvislientä
2
dl
kermaa
1–2
tl
suolaa
1
sitruuna
¼
tl
mustapippuria myllystä
Paistetut sienet
100
g
siitakesieniä
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese palsternakat hyvin, halkaise ne ja laita vuokaan. Pane vuoka uuniin 20 minuutiksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää kurkuma ja paista noin minuutti. Lisää kasviliemi, kerma ja suola ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Valmistele sienet. Puolita isoimmat sienet. Kuumenna öljy ja voi pannussa. Kun voi lakkaa kuohumasta, lisää sienet pannuun. Anna niiden tiristä rasvassa noin kolme minuuttia. Käännä ja paista vielä kaksi minuuttia. Mausta suolalla.
  4. Lisää palsternakat liemeen ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Purista sitruunan mehu erilliseen astiaan. Kiehauta keitto ja lisää puolet sitruunanmehusta. Maista ja lisää mehua tarvittaessa. Mausta keitto pippurilla.

Kommentit (0)

Tämä marenkikakku on näyttävä kolmikerroksinen herkku. Makea marenki ja mantelimassa ovat täydellinen makupari raikkaalle vadelmalle ja granaattiomenalle. Kakusta löytyy myös täyteläisen herkullista tuorejuustolla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Tätä kakkua ei voi vastustaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1,5 h + paistaminen 1,5 h + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava vadelma-marenkikakku

Ainekset

Marenkipohjat
4
kpl
valkuaisia
2
dl
taloussokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
sitruunamehua
Täytteet
1
kpl
granaattiomena
3
dl
kuohukermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
vaniljatahnaa (tai 3 tl vaniljasokeria)
200
g
mantelimassaa
300
g
tuoreita vadelmia
Koristelu
tuoreita vadelmia
granaattiomenan siemeniä
marenkeja
pakastekuivattua vadelmarouhetta
koristehelmiä
tuoretta minttua

Työvaiheet

Marenkipohjat:
Laita valkuaiset ja puolet sokerista yleiskoneen kulhoon.
Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada loput sokerista joukkoon samalla koko ajan vatkaten.
Lisää joukkoon vielä suola ja sitruunamehu ja vatkaa vielä vähintään 5 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.
Nostele marenkimassasta toisella pellille kaksi ja toiselle yksi eli yhteensä kolme saman kokoista kekoa.
Levitä marenkia ruokalusikan tai nuolijan avulla siten, että saat kolme ympyrän muotoista pari senttiä paksua ja n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa marenkipohjaa.
Paista 120-asteisessa uunissa 1,5 h.
Ota pellit uunista ja jätä pohjat jäähtymään vähintään tunniksi.

Täyttäminen:
Halkaise granaattiomena ja lohko puolikkaat vielä pariin osaan.
Laita isoon kulhoon reilusti vettä ja irrota granaattiomenan siemenet lohkoistaan veden pinnan alla, jolloin säästyt sotkulta. Lopuksi kuivaa granaattiomenan siemenet talouspaperilla.
Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljatahna. Vatkaa seos jämäkäksi vaahdoksi.
Laita kermaseos pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.
Viipaloi mantelimassa ohuiksi viipaleiksi.

Nosta ensimmäinen marenkipohja tarjoiluastialle.
Pursota päälle puolet kermavaahdosta.
Asettele kermavaahdon päälle puolet mantelimassaviipaleista, vadelmista ja granaattiomenan siemenistä.
Nosta täytteiden päälle toinen marenkipohja ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinen.
Päällimmäiseksi laita kolmas marenkilevy ja koristele haluamallasi tavalla.
Nauti heti!

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 10 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Tämä on ihanan raikas salaatti ja tervellinen, sopii hyvin vaikka kinkkukiusauksen kanssa tarjolle iltapalaksi vieraille.
Eikä ole liian raskas syötävä muun tarjottavan lisäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
n. 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Raikas jääsalaatti

Ainekset

1
pss
Järvikylän jääsalaattia 100 g/tai vastaavaa
n. 1,5
dl
vihreitä viinirypäleitä, siemenettömiä/mielen mukaan
n. 1,5
dl
punaisia kirsikkatomaatteja/luumutomaatteja/sopivasti
n. 1,5
dl
keltaisia kirsikkatomaatteja/luumutomaatteja/sopivasti
n. 1,5
dl
kurkkua kuutioina/sopivasti

Työvaiheet

Järvikylän jääsalaattia ei tarvitse välttämättä pestä, mutta jos haluat huuhtele kylmällä vedellä salaatin lehdet.
Huuhtele myös viinirypäleet, minitomaatit ja kurkku, puolita viinirypäleet ja minitomaatit, sekä tee sopivia kuutioita kurkusta.

Revi jääsalaatti, jätä pois kovempi osa ja laita salaattiastian pohjalle ja muut sitten päälle ja voit mielen
mukaan sekoitella niitä.

Salaatti on raikas ja mehustuu, kun viinirypäleet ja minitomaatit on puolitettu, eikä vaadi mitään salaattikastikkeita.

Kommentit (2)

Palloilija

Välttämäti! :D

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kiva huomio : D