Emilia Soppa365 on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 209 keittokirjaan.
Emilia Kolari

Sipulipiirakka on takuuvarma glögikemujen hitti. Tee kerralla kunnon pellillinen. Jos haluat, voit leikata piirakan pieniksi näppipaloiksi, joita on helppo syödä sormin. Tämän piirakan makujuju on omenasiiderissä, jossa sipulit hautuvat makeiksi ja pehmeiksi. Katso ohjeen lopusta vinkki gluteenittomaan pohjaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 40 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sipulipiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
2-3
rkl
kylmää vettä
Sipulitäyte
1
kg
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
kuivaa omenasiideriä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2-3/4
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
Muna-kermaseos
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
1/4
tl
suolaa
1
ps (150 g)
goudajuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista sipuleita kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen pari minuuttia, alenna sitten lämpöä ja anna sipulien kypsyä rauhassa noin 10 minuuttia. Lisää siideri, kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua ilman kantta hiljaa poreillen noin 5 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Jäähdytä ilman kantta.
  3. Valmista pohja. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Mittaa päälle jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa tasaisena pallona. Jos et omista monitoimikonetta, voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen arkin kokoiseksi levyksi. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohja haarukalla.
  5. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  6. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma, suola sekä lähes kaikki juustoraaste. Sekoita joukkoon jäähtynyt sipulitäyte. 
  7. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla vielä noin 25-30 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin.
  8. Anna sipulipiirakan jäähtyä hetken ennen paloittelua. Parhaimmillaan se on vastapaistettuna, jolloin pohja on murea ja täyte herkullisen pehmeä. 

Vinkki! Kostealle sipulitäytteelle sopiva gluteeniton pohja valmistuu näin: Sulata 200 g voita ja anna jäähtyä. Sekoita 2 dl (70 g) perunahiutaleita, 3 dl tattari + teff -jauhoseosta (Semperin), 2 tl leivinjauhetta ja 1/2 tl suolaa keskenään. Lisää jäähtynyt voisula ja 2 dl vettä. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle pellille. Esipaista ja täytä ohjeen mukaan.

 

Kommentit (11)

Vierailija

Voiko pakastaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! En ole kokeillut, mutta eiköhän. Pohja on tosin aika murenevaa ja täyte kosteaa, mihin tämän piirakan herkullisuus osittain perustuukin. Parhaiten onnistuisi varmaankin arkkupakastimessa, jonne voisi nostaa jääkaappikylmän pellillisen vaikka sellaisenaan kelmuun käärittynä. Sieltä samainen pelti sitten kevyen uunikierroksen kautta pöytään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Ulkomailla

Hei! Mita voisi kayttaa kuivan siidern sijasta? 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Omenamehu toimii myös hyvin, saat saman makeuden ja hieman hapokkuutta.

Vierailija

Hei! Mahtaako tämä säilyä herkullisena valmistuksesta seuraavaan päivään jääkaapissa, ja mikron kautta tarjolle? :-)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Mikrossa piirakka pehmenee, suosittelisin sen sijaan lämmittämään piirakan uunissa. Niin se toimii mainiosti! Jääkaappikylmä piirakka leivinpaperin päälle pellille ja kylmään uuniin, uuni päälle 200 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, piirakka on samalla sopivan lämmintä tarjottavaksi.

Vierailija

Hei, voiko tästä tehdä gluteenittoman korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Olen kokeillut, mutta lopputulos on todella pehmeä. Tämän pohjan ihanuus on ohuus ja rapeus, mikä ei toteudu pelkällä gluteenittomalla jauhoseoksella. Gluteenittomana olen saanut paremmin onnistumaan pohjan, jossa on perunahiutaleita ja teff-tattari-jauhoseosta. Sitä voisi soveltaa tähänkin, seuraavaksi kokeiluun! Valitettavasti määriä ei ole vielä testattuna.

Anuvills

Ohje vaikuttaa hyvältä! Teen itse myös gluteenittomana ja olen monesti korvannut suolaisissa piirakoisss osan jauhoista gluteenittomia kaurahiutaleilla. Pidän siitä että pohjaan tulee vähän tuntumaa, kun ei ole pelkkiä jauhoja. Uskoisin että auttaisi pitämään pohjan kasassa tässäkin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ohjeen lopusta löytyy nyt vinkki gluteenittomaan pohjaan, joka toimii myös tämänkaltaisen kostean täytteen kanssa. Tässä jujuna on perunahiutaleet, jotka tekevät pohjasta tiiviin mutta murean. Tattari + teff -jauhoseoksessa on mieto tattarin maku, joka ei lyö läpi täytteen alta. Toimii sekä lämpimänä että kylmänä!

Vierailija

Voiko tuoreen timjamin korvata esim kuivatulla? Tai jollakin muulla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 678 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Riisipuurokakku yhdistää joulun rakkaimmat maut – piparkakut, luumuhillon, riisipuuron ja mantelit – samaan vuokaan.

Vinkki! Kakun teossa voi oikaista käyttämällä leivontaan valmiina ostettua puuroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 minuuttia + 1½ tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuurokakku

Ainekset

Riisipuuro
1
dl
vettä
1
dl
puuroriisiä
½
l
maitoa
½
tl
suolaa
Pohja
175
g
piparkakkuja
75
g
voita
Täyte
3–4
dl
riisipuuroa
2
dl
kuohukermaa
1
rs (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
dl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
3
rkl
raastettua inkivääriä
ripaus
suolaa
4
munaa
1
prk (200 g)
luumuhilloa
Kuorrutus
1
dl
kuohukermaa
2
dl
maitorahkaa
1
rkl
sokeria
Koristeluun
tomusokeri-suklaamanteleita, nonparelleja

Työvaiheet

  1. Valmista ensin riisipuuro. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisi hautumaan viideksi minuutiksi. Lisää maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi pohjaa myöten sekoittaen ja hauduta alhaisella lämmöllä välillä sekoitellen noin 40 minuuttia. Lisää lopuksi suola.
  2. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi pienen irtopohjaisen kakkuvuoan (ø n. 20 cm) pohjalle.
  3. Murskaa piparkakut muruiksi monitoimikoneessa tai tukevassa muovipussissa kaulimella painellen. Sulata rasva ja sekoita piparimurun joukkoon. Painele seos kakkuvuoan pohjalle tasaiseksi pohjaksi. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  4. Tee täyte. Sekoita riisipuuron joukkoon kerma, tuorejuusto ja rahka. Siivilöi joukkoon tomu- ja vaniljasokeri. Raasta inkivääri ja sekoita munien ja suolaripauksen kanssa täytteeseen.
  5. Levitä luumuhillo pohjan päälle. Kumoa riisipuurotäyte päälle.
  6. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Katkaise uunin virta ja jatka kypsennystä jälkilämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua.
  7. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sokeri. Levitä kuorrutus kakun päälle.
  8. Koristele pinta tomusokeri-suklaamanteleilla ja nonparelleilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2118 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panu Pälviä

Bar Cónissa kokkaava Janne Ahola rakastaa Pohjois-Afrikan makuja. Jannen keittiössä porisee usein sunnuntaisin kalatagine, jota lapsetkin fanittavat. Ihanan mausteinen tagine valmistuu yhdessä padassa, jonka voi melkein unohtaa liedelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen kalatagine

Ainekset

1
fenkoli
1
sipuli
1
sipuli
1
tl
oliiviöljyä
3
valkosipulinkynttä
2
tähtianista
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1/2
tl
juustokuminaa
1/2
g
sahramia
1
tlk (240 g)
säilyketomaatteja
3
dl
kalalientä fondista
300
g
kalafileitä (esim. kuha tai siika)
1
pkt (450 g)
kuorellisia sinisimpukoita (Pirkka, pakaste)
1
tl
suolaa
1
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Paloittele porkkanat ja fenkoli noin 3 cm:n paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä padassa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja mausteet ja jatka kuullottamista 5 minuuttia.
  3. Lisää kasvikset, tomaatit ja kalaliemi pataan. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 30 minuuttia.
  4. Paloittele kala 3 cm:n paloiksi. Lisää kalat ja simpukat pataan. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  5. Mausta tagine suolalla ja sitruunamehulla.

Vinkki Tee taginelle kastike turkkilaisesta jogurtista, hienonnetusta korianterista ja raastetusta limetinkuoresta.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 678 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Lasse Lecklin

Kokeile joululaatikkoa tänä vuonna maa-artisokkasoseesta. Ihanan pähkinäinen maku sopii yhteen muiden jouluruokien kanssa. Mikä parasta, tämä vuoka on sekä vegaaninen että gluteeniton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 40 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokka-mantelivuoka

Ainekset

1
pkt (400 g)
maa-artisokkasosetta (esim. Suvituore)
1
pkt (150 g)
vegaanista kaurapohjaista tuorejuustoa
½
dl
mantelijauhetta
1
rkl
siirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
Pinnalle
¾
dl
kuorittuja manteleita

Työvaiheet

  1. Sekoita maa-artisokkasose, tuorejuusto, mantelijauhe, siirappi ja mausteet kulhossa.
  2. Voitele pieni uunivuoka maidottomalla margariinilla ja kaada sose vuokaan. Tasoita pinta.
  3. Rouhi mantelit veitsellä karkeasti ja ripottele vuoan pinnalle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä tunti ennen tarjoamista, jolloin vuoan rakenne hieman kiinteytyy.

Vinkki! Voit tehdä samalla ohjeella vuoan myös 400 grammasta palsternakka- tai bataattisosetta.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.

Puoloffee on syntisen hyvä jälkiruokaherkku! Makean toffeen ja raikkaan puolukan liitto on täydellinen. Tämä herkku on erittäin helppo valmistaa ja onnistuu mökkiolosuhteissakin :) Puoloffee on tuunattu jouluiseksi piparipohjalla ja täytteessä on tujaus sitruunaa taittamassa makeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Puoloffee

Ainekset

Pohja:
260
g
pipareita
125
g
ruusunmarjapilttiä
Täyte:
1
prk
karamellisoitua kondensoitua maitoa
2
dl
puolukoita
2
rkl
tomusokeria
2
rkl
sitruunanmehua
3
dl
vispikermaa
200
g
vaniljarahkaa
2
rkl
sokeria
5
dl
puolukoita
marenkeja

Työvaiheet

Pohja:
Murskaa piparit.
Sekoita ruusunmarjasose piparimruskan joukkoon.
Taputtele pohja vuoan pohjalle ja noin 2 cm reunoille.
Puoloffeen voi tehdä halkaisijaltaan n. 26 cm irtopohja- tai piirasvuokaan.

Täyte:
Kaada kondensoitu maito kulhoon.
Lisää joukkoon puolukat, tomusokeri ja sitruunanmehu.
Sekoita tasaiseksi, tarkista maku ja kaada piparipohjan päälle.

Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää joukkoon vaniljarahka ja sokeri.
Nostele toffeen päälle. Ripottele päälle puolukat.
Koristele halutessasi marengeilla ja piparkakuilla.

Kommentit (0)