Emilia Soppa365 on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 208 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Joskus on vaikeaa päättää, tekisikö kauratoskaomenoita vai omenapiirakan. Ongelma ratkeaa yhdistämällä herkut. Superhelppo kaurainen omenapiirakka valmistuu aineksista, jotka todennäköisesti löytyvät jo keittiöstäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kauratoska-omenapiirakka

Ainekset

100
g
voita tai leivontamargariinia
3/4
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
Päälle
500
g
hapokkaita omenoita (noin 300 g omenaviipaleita)
Kauratoska
50
g
voita tai margariinia
2
dl
kaurahiutaleita
1/2
dl
sokeria
1
tl
kanelia
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Mittaa ainesten päälle jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Pyöräytä jauhot ensin kevyesti keskenään, jotta leivinjauhe sekoittuu jauhoihin. Sekoita sitten ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  2. Voitele halkaisijaltaan 28-senttinen piirakkavuoka kevyesti. Kumoa taikina vuokaan ja taputtele se jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Pese omenat ja lohko ne kuorineen niin, että siemenkota jää jäljelle. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne taikinan päälle vuokaan.
  4. Valmista kauratoska. Pehmitä siihen tuleva voi mikroaaltouunissa. (Voit käyttää samaa kulhoa kuin taikinaankin.) Sekoita joukkoon sokeri, kaurahiutaleet, kaneli ja vaniljasokeri. Ripottele seos omenoiden päälle vuokaan.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta on rapeutunut ja saanut kauniin värin. Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

 

Kommentit (7)

Vierailija

Siis mitä tarkoittaa pehmennä voi mikrossa, ei siis sulatetaan? Ja mitä sekoita joukkoon muna ja sokeri, ei siis vatkata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista! Tarkoituksena on saada voi vain notkistettua helposti sekoittuvaksi. Muut ainekset voi lisätä joukkoon vaikka puuhaarukalla tai käsivispilällä sekoittaen. Vatkainta ei tarvita, ellei sitä sitten juuri halua käyttää.

Sulatettaessa voi jää helposti kuumenemaan liian pitkäksi aikaa, jolloin se on liian kuumaa taikinan tekoon, voin sisältämää nestettä pääsee haihtumaan ja seurauksena pohjan rakenteesta tulee kova. Siksi tämä pehmennysvinkki sekoittumalla valmistuvaan piirakkaan :)

Maija-Leena
Seuraa 
Liittynyt31.8.2017

Onnistuu varmaan tehdä suoraan pellillinenkin? :) Ainekset kolminkertaisena?

Vierailija

Helppo ohje, nopea. Hyvää tuli ja maistui vaniljakastikkeen kanssa.
Kiitos

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiva kuulla, kiitos kommentista!

Maija-Leena: varmaankin voisi toimia, ehkä voisi olla hyvä 2½-kertaisena, niin pohjasta ei tule liian paksu? Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Maippuli

Hei! Voisiko ohjetta muokata jotenkin että siitä saisi gluteenittoman? Riittääkö jos vehnäjauhot vaihtaa gluteenittomaan, muut aineet käyvät kyllä tuollaisenaan syöjille, vehnä vain ei. :)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi! Jos vaihtaa vehnäjauhot gluteenittomaan vaaleaan jauhoseokseen, pohjasta saattaa tulla murenevampi mutta muuten toimii varmasti ihan hyvin! Innostuin itse uudesta kauraisesta gluteenittomasta jauhoseoksesta (Myllärin), joka antaa leivonnaiseen hieman rakennetta, sitäkin voi kokeilla vehnäjauhojen tilalle.

Gluteenittomasti tuotetuista kaurahiutaleista kannattaa ainakin pohjaan käyttää peruskokoisia: jauhohyllyltä löytyy useimmiten gluteenittomia kaurahiutaleita isokokoisina. Niistä saa toisaalta herkullisen toskan piirakan pinnalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 635 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Piia Arnould

Mutkat suoriksi! Tästä suklaahippukeksitaikinasta valmistuu yksi, pellin kokoinen jättikeksi, joka leikataan paistettuna pieniksi paloiksi. Pinnalta rapeat ja sisältä ihanan sitkaat keksit sopivat vaikka buffettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
64 kpl
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaahippu-peltikeksi

Ainekset

200
g
voita
2
dl
sokeria
2
dl
fariinisokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
munaa (M-koko)
6
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
ps (100 g)
suklaahippuja
Pinnalle
1
ps (100 g)
suklaahippuja

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten. Sekoita joukkoon suklaahiput. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää ne taikinaan.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Paistoaika riippuu siitä, kuinka pehmeistä tai rapeista kekseistä pidät: tarkkaile, ettei levy pääse kärähtämään. Leikkaa levy heti isolla veitsellä 64 tasakokoiseen palaan. Anna jäähtyä.

Vinkki! Näin saat tasapaloja: leikkaa pellillinen isolla veitsellä ensin puoliksi, sitten palat taas puoliksi ja niin edelleen. Saat pellillisestä 64 minikeksiä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2064 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tiramisulta ideansa lainaava kakku syntyy vikkelästi! Pinot noir -liemeen pulahtaneet keksit ja luumut peitellään mascarponevaahdolla ja vuoka laitetaan uunin sijaan jääkaappiin tekeytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
20 min + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Viileä luumumisu

Ainekset

1/2
vaniljatanko
2
dl
kuohukermaa
1
prk (250g)
mascarponea
1
dl
tomusokeria
2
tl
raastettua appelsiininkuorta
24
savoiardi-keksiä
PUNAVIINILUUMUT
8
luumua tai viikunaa
1
dl
punaviiniä (esim. pinot noir)
1
dl
hillosokeria
1/2
vaniljatanko
LISÄKSI
1
dl
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Tee ensin punaviiniluumut. Kuutioi hedelmät. Mittaa punaviini, sokeri ja halkaistu vaniljatanko kattilaan. Kiehauta seos. Lisää luumut ja anna porista miedolla lämmöllä noin minuutti. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Poista vaniljatanko. Nosta luumut reikäkauhalla toiseen astiaan. Säästä liemi keksien kostutukseen.
  2. Raaputa vaniljatangon toisesta puolikkaasta siemenet puhtaaseen kulhoon. Lisää kerma ja vaahdota se. Sekoita mascarpone, sokeri ja appelsiininkuori kermavaahtoon.
  3. Kasta keksit kevyesti punaviiniliemeen. Kokoa jälkiruoka vuokaan laittamalla pohjalle kerros keksejä, sitten luumuja ja päälle mascarponeseosta. Tee kaksi kerrosta. Peitä vuoka kelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi.
  4. Paahda pähkinöitä kuivassa pannussa sekoitellen pari minuuttia. Anna jäähtyä ja rouhi veitsellä. Koristele jälkiruoka pähkinärouheella.

Kommentit (1)

Kotimainen

Käyttäkää hyvät leipojat kotimaisia kaurakeksejä, ovat hyvän makuisia ja rasva on pehmeää, eli öljyllä leivottuja.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 635 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Korvapuustipäivää vietetään 4.10. Leivo puustien sijaan ihanat pitkot, joista riittää kaikille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
20 min + kohotus 1 t + 30 min + paisto 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Korvapuustipitko

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
noin 7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Täyte
50
g
voita huoneenlämpöisenä
¾
dl
sokeria
2–3
tl
kanelia
Pinnalle
1
muna
2
rkl
raesokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, muna, sokeri, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja pehmeä voi. Vaivaa yhä, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin tunti. Vaivaa ilmakuplat pois.
  2. Levitä leivinpaperiarkki työalustalle. Jauhota paperi ja kauli taikina sen päälle arkin kokoiseksi levyksi. Levitä pehmeä voi taikinalevylle nuolijalla. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri taikina leivinpaperin avulla tiiviiksi rullaksi.
  3. Leikkaa rulla kahtia ja nosta ne leivinpaperille niin, että väliin jää tilaa.
  4. Leikkaa rulliin veitsellä tai saksilla syvät viillot muutaman sentin välein. Vedä pitkoa kevyesti vähän pidemmäksi. Paina jokaiseen taikinapalaan kuoppa, kuin tekisit korvapuusteja. Anna pitkojen kohota liinan alla puoli tuntia.
  5. Sivele pitkot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia, kunnes pitkot ovat sisältä kypsiä ja saaneet kauniin paistopinnan.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.

Kun tekee mieli jotain hyvää nopeasti, niin tämä omenahyve on siihen tarkoitukseen juuri sopiva ja kun tekee kaksi annosta, niin riittää 4 henkilölle ja jos oikein hyvää haluaa tarjota, niin sitten vain lisäksi jäätelöä tai vaniljakastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 - 3
Valmistusaika
10 mim + n. 2 min mikrossa
Vaikeustaso
Helppo

Helppo omenahyve mikrossa

Ainekset

2 - 3
kpl
hapahkoja omenia, koosta riipuen
0,5
tl
kanelia
2
tl
sokeria
Kauramuru:
1
dl
kaurahiutaleita/neljän viljan hiutaleita
1,5
rkl
fariinisokeria/sokeria
2
rkl
Keiju juoksevaa rasvaa tai muuta
1/4
tl
Pan suolaa/ripaus

Työvaiheet

Kuori omenat ja viipaloi sopivalle lautaselle, laita päälle kanelia ja sokeria. Tee sitten kauramuru pienessä astiassa.
Laita kaurahiutaleiden sekaan fariinisokeri, hiven suolaa ja juokseva rasva ja sekoita ne muruksi ja lisää omenien päälle. Laita se sitten mikroon 1 min. täysillä ja kokeile ovatko omenan siivut pehmenneet ja anna sitten olla vielä 40 sekunttia ja kokeile välillä ovatko omenan siivut sopivan pehmeitä, voit vielä antaa olla vähän aikaa mikrossa jos haluat. Tämä on hyvää näinkin, mutta jos haluaa herkutella, niin syö jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Jos haluat isomman määrän, kannattaa tehdä saman tien kaksi lautasellista, sen takia erikseen että valmistuvat tasaisesti mikrossa, muuten kuumeneminen voi olla epätasaista, tai sitten sekoittele niitä välillä, jos teet kerralla isomman annoksen.

Kommentit (0)