Joskus on vaikeaa päättää, tekisikö kauratoskaomenoita vai omenapiirakan. Ongelma ratkeaa yhdistämällä herkut. Superhelppo kaurainen omenapiirakka valmistuu aineksista, jotka todennäköisesti löytyvät jo keittiöstäsi.
Kauratoska-omenapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Pehmitä voi mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Mittaa ainesten päälle jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Pyöräytä jauhot ensin kevyesti keskenään, jotta leivinjauhe sekoittuu jauhoihin. Sekoita sitten ainekset tasaiseksi taikinaksi.
- Voitele halkaisijaltaan 28-senttinen piirakkavuoka kevyesti. Kumoa taikina vuokaan ja taputtele se jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
- Pese omenat ja lohko ne kuorineen niin, että siemenkota jää jäljelle. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne taikinan päälle vuokaan.
- Valmista kauratoska. Pehmitä siihen tuleva voi mikroaaltouunissa. (Voit käyttää samaa kulhoa kuin taikinaankin.) Sekoita joukkoon sokeri, kaurahiutaleet, kaneli ja vaniljasokeri. Ripottele seos omenoiden päälle vuokaan.
- Paista piirakkaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta on rapeutunut ja saanut kauniin värin. Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.
Siis mitä tarkoittaa pehmennä voi mikrossa, ei siis sulatetaan? Ja mitä sekoita joukkoon muna ja sokeri, ei siis vatkata?
Kiitos kommentista! Tarkoituksena on saada voi vain notkistettua helposti sekoittuvaksi. Muut ainekset voi lisätä joukkoon vaikka puuhaarukalla tai käsivispilällä sekoittaen. Vatkainta ei tarvita, ellei sitä sitten juuri halua käyttää.
Sulatettaessa voi jää helposti kuumenemaan liian pitkäksi aikaa, jolloin se on liian kuumaa taikinan tekoon, voin sisältämää nestettä pääsee haihtumaan ja seurauksena pohjan rakenteesta tulee kova. Siksi tämä pehmennysvinkki sekoittumalla valmistuvaan piirakkaan :)
Onnistuu varmaan tehdä suoraan pellillinenkin? :) Ainekset kolminkertaisena?
Helppo ohje, nopea. Hyvää tuli ja maistui vaniljakastikkeen kanssa.
Kiitos
Kiva kuulla, kiitos kommentista!
Maija-Leena: varmaankin voisi toimia, ehkä voisi olla hyvä 2½-kertaisena, niin pohjasta ei tule liian paksu? Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!
Hei! Voisiko ohjetta muokata jotenkin että siitä saisi gluteenittoman? Riittääkö jos vehnäjauhot vaihtaa gluteenittomaan, muut aineet käyvät kyllä tuollaisenaan syöjille, vehnä vain ei. :)
Kiitos kysymyksestäsi! Jos vaihtaa vehnäjauhot gluteenittomaan vaaleaan jauhoseokseen, pohjasta saattaa tulla murenevampi mutta muuten toimii varmasti ihan hyvin! Innostuin itse uudesta kauraisesta gluteenittomasta jauhoseoksesta (Myllärin), joka antaa leivonnaiseen hieman rakennetta, sitäkin voi kokeilla vehnäjauhojen tilalle.
Gluteenittomasti tuotetuista kaurahiutaleista kannattaa ainakin pohjaan käyttää peruskokoisia: jauhohyllyltä löytyy useimmiten gluteenittomia kaurahiutaleita isokokoisina. Niistä saa toisaalta herkullisen toskan piirakan pinnalle!
Oli tosi hyvää kannattaa kokeilla