Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 273 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Joskus on vaikeaa päättää, tekisikö kauratoskaomenoita vai omenapiirakan. Ongelma ratkeaa yhdistämällä herkut. Superhelppo kaurainen omenapiirakka valmistuu aineksista, jotka todennäköisesti löytyvät jo keittiöstäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kauratoska-omenapiirakka

Ainekset

100
g
voita tai leivontamargariinia
3/4
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
Päälle
500
g
hapokkaita omenoita (noin 300 g omenaviipaleita)
Kauratoska
50
g
voita tai margariinia
2
dl
kaurahiutaleita
1/2
dl
sokeria
1
tl
kanelia
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Mittaa ainesten päälle jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Pyöräytä jauhot ensin kevyesti keskenään, jotta leivinjauhe sekoittuu jauhoihin. Sekoita sitten ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  2. Voitele halkaisijaltaan 28-senttinen piirakkavuoka kevyesti. Kumoa taikina vuokaan ja taputtele se jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Pese omenat ja lohko ne kuorineen niin, että siemenkota jää jäljelle. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne taikinan päälle vuokaan.
  4. Valmista kauratoska. Pehmitä siihen tuleva voi mikroaaltouunissa. (Voit käyttää samaa kulhoa kuin taikinaankin.) Sekoita joukkoon sokeri, kaurahiutaleet, kaneli ja vaniljasokeri. Ripottele seos omenoiden päälle vuokaan.
  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta on rapeutunut ja saanut kauniin värin. Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

 

Kommentit (8)

Vierailija

Siis mitä tarkoittaa pehmennä voi mikrossa, ei siis sulatetaan? Ja mitä sekoita joukkoon muna ja sokeri, ei siis vatkata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista! Tarkoituksena on saada voi vain notkistettua helposti sekoittuvaksi. Muut ainekset voi lisätä joukkoon vaikka puuhaarukalla tai käsivispilällä sekoittaen. Vatkainta ei tarvita, ellei sitä sitten juuri halua käyttää.

Sulatettaessa voi jää helposti kuumenemaan liian pitkäksi aikaa, jolloin se on liian kuumaa taikinan tekoon, voin sisältämää nestettä pääsee haihtumaan ja seurauksena pohjan rakenteesta tulee kova. Siksi tämä pehmennysvinkki sekoittumalla valmistuvaan piirakkaan :)

Maija-Leena
Seuraa 
Liittynyt31.8.2017

Onnistuu varmaan tehdä suoraan pellillinenkin? :) Ainekset kolminkertaisena?

Vierailija

Helppo ohje, nopea. Hyvää tuli ja maistui vaniljakastikkeen kanssa.
Kiitos

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiva kuulla, kiitos kommentista!

Maija-Leena: varmaankin voisi toimia, ehkä voisi olla hyvä 2½-kertaisena, niin pohjasta ei tule liian paksu? Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Maippuli

Hei! Voisiko ohjetta muokata jotenkin että siitä saisi gluteenittoman? Riittääkö jos vehnäjauhot vaihtaa gluteenittomaan, muut aineet käyvät kyllä tuollaisenaan syöjille, vehnä vain ei. :)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi! Jos vaihtaa vehnäjauhot gluteenittomaan vaaleaan jauhoseokseen, pohjasta saattaa tulla murenevampi mutta muuten toimii varmasti ihan hyvin! Innostuin itse uudesta kauraisesta gluteenittomasta jauhoseoksesta (Myllärin), joka antaa leivonnaiseen hieman rakennetta, sitäkin voi kokeilla vehnäjauhojen tilalle.

Gluteenittomasti tuotetuista kaurahiutaleista kannattaa ainakin pohjaan käyttää peruskokoisia: jauhohyllyltä löytyy useimmiten gluteenittomia kaurahiutaleita isokokoisina. Niistä saa toisaalta herkullisen toskan piirakan pinnalle!

Oliver

Oli tosi hyvää kannattaa kokeilla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pariisilaiskahviloissa sitruunatortut tehdään nyt huikean korkeiksi. Sitruunan tilalla täytteessä toimii myös kotimainen kirpakka tyrni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrni-marenkitorttu

Ainekset

100
g
voita huoneenlämpöisenä
½
dl
sokeria
2
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
3
keltuaista
2
dl
sokeroimatonta tyrnimehua
1
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
½
dl
sitruunamehua
25
g
voita
MARENKI
5
valkuaista
2
dl
tomusokeria
LISÄKSI
voita vuokaan

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Erottele keltuaiset kattilaan (säästä valkuaiset marenkia varten). Lisää kattilaan tyrnimehu, sokeri ja perunajauhot. Purista joukkoon sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Anna jäähtyä taikinan valmistuksen ajan.

  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen koko ajan vatkaten. Laita valkuaiset muiden valkuaisten joukkoon. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

  3. Voitele piirasvuoka (Ø noin 22–25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja levitä täyte pohjalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lusikoi marenki korkeaksi pyramidiksi piirakan päälle. Ruskista marengin pinta kauttaaltaan joko keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella eli tohottimella tai käyttämällä piirakkaa noin minuutin ajan uunin grillivastusten alla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ruskistettu voi ja manteli ovat financierin tärkeimmät ainek­set. Vadelman raikkaus sopii ranskalaisleivokseen ja värjää sen kauniin roosan väriseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 20 kpl
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmafinancier

Ainekset

150
g
voita
3
dl
sokeria
5
valkuaista
2
dl
mantelijauhoja
3
dl
vehnäjauhoja
dl
vadelmasosetta (n. 2 dl pakastevadelmia sulatettuna)
LISÄKSI
2
rkl
tomusokeria
1
rkl
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Vuoraa noin 30 cm x 20 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla.

  2. Sulata voi pannulla ja jatka kuumentamista keskilämmöllä, kunnes voi ruskistuu ja tuoksuu pähkinäisen paahteiselta. Tähän menee noin 8–10 minuuttia. Anna ruskistetun voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten.

  4. Yhdistä mantelijauhe ja vehnäjauhot. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella (siemeniä ei tarvitse poistaa). Kääntele ruskistettu voi, jauhoseos ja vadelmasose valkuais-sokerivaahtoon. Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita pinta veitsellä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  5. Leikkaa jäähtynyt financier pieniksi harkoiksi ja siivilöi tomusokeria päälle. Ripottele koristeeksi kuivattua vadelmaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3189 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Raikkaimmat leivontarendit tulevat nyt Japanista ja Pariisista. Suolainen ja uma­minen miso on loistava pari makealle banaanille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Miso-banaanileipä

Ainekset

3
kypsää banaania
1
dl
cashewpähkinöitä
75
g
voita
50
g (3 rkl)
misotahnaa
1
dl
siirappia
2
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kanelia
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
PINNALLE
2
pientä banaania
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
tl
misoa
2
rkl
tummaa siirappia
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (Ø noin 24 cm).

  2. Muussaa banaanit haarukalla. Rouhi pähkinät muutamaan osaan veitsellä. Sulata voi ja sekoita joukkoon miso, siirappi ja munat. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan pähkinöiden ja banaanisoseen kanssa. Kaada taikina vuokaan.

  3. Leikkaa pinnalle tulevat banaanit pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne taikinan pinnalle kehän muotoon. Ripottele siemenet päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 t. Anna jäähtyä hetki ennen irrottamista.

  4. Sekoita miso ja siirappi pienessä kulhossa. Irrota miso-banaanileipä tarjoiluvadille ja lusikoi misosiirappi pinnalle.

Kommentit (0)