
Monen täytyy vähintään juhlatarjoiluja miettiessään ottaa huomioon tarjottavien gluteenittomuus. Gluteenittomasta leivonnasta saattaa monella olla ennakkoluuloja kovista, kuivista ja murenevista leivonnaisista, mutta näillä resepteillä onnistut taatusti loihtimaan herkullisia makeita ja suolaisia tarjottavia niin juhliin kuin iltapäiväkahveillekin. Nykyään kaupoissa on monia erilaisia gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia eri tarkoituksiin. Niistä löytää kokeilemalla omat suosikkinsa.
Makeaa mahan täydeltä
Kääretorttu taipuu moneen! Gluteeniton kääretorttu onnistuu helposti käyttämällä perunajauhoja ja mantelijauhetta. Tässä ohjeessa maku tulee karamelliseksi paahdetusta sokerista, joka jauhetaan täytteeseen. Tiesithän myös, että kun uunista tulleen pohjan rullaa heti kuumana hetkeksi, se ei repeile yhtä herkästi. Älä kuitenkaan jätä pohjaa rullaksi pitkäksi aikaa ilman täytettä.
Mantelijauhe on myös tässä keikauksessa taikasana. Sen lisäksi pohjassa on gluteenittomia kaurajauhoja. Keikaus on näyttävä, mutta yllättävän helppo leivonnainen. Sen voi tehdän sesongin hedelmistä tai marjoista: alkukesästä kuvan mukaisesti raparperista, syksyllä marjoista tai ohuista omenalohkoista ja talvella vaikka sitrusviipaleista.
Joskus kannattaa tarjoilustressiä helpottaa valmistaikinalla. Hyviä gluteenittomia pakastepullataikinoita löytyy ja niihin voi tehdä esimerkiksi suklaisen ja tahinin paahteisen täytteen. Näiden pullien päälle tehdään kaiken kukkuraksi koukuttavan hyvä tahmaseos gluteenittomista jahuhoista, voista, sokerista, maidosta ja pähkinärouheesta.
Tämä italialainen kakun ja keksin välimuoto sisältää vain muutaman lusikallisen perunajauhoja. Muutoin se koostuu suklaasta ja pähkinöistä, sekä tietysti sokerista ja kananmunista. Aitoon Italialaiseen makuun pääsee lorauttamalla taikinaan makeaa jälkiruokaviiniä vin santoa.
Pannari on monen suosima herkku, jos vaikka keskellä viikkoa tarvitsee loihtia nopeasti jotain hyvää. Clafoutis on ranskalainen versio meille tutusta pannukakusta, jossa jauhojen määrää on vähennetty ja koostumuksesta tulee jopa hiukan vanukasmainen. Gluteenittoman jauhoseoksen sekä mantelijauheen yhdistelmä on mukavan pehmeä. Pannarin pinnalle voi lohkoa myös säilykehedelmiä paremman puutteessa.
Pieneen nälkään
Näissä sämpylöissä hyödynnetään gluteenittoman leivonnan peruspilaria psylliumia. Se tekee taikinasta helpommin käsiteltävää ja lopputuloksesta hieman mehevämmän ja vähemmän murenevan. Sämpylät saavat makua tattarijauhosta sekä juustoraasteesta, joka tuo taikinaan myös lisämehevyyttä.
Rieskat onnistuvat tähteeksi jääneestä muusista aivan samaan tapaan gluteenittomasti kuin tavallisilla jauhoilla. Rieskoja voi tehdä perunamuusin lisäksi myös muista kasvis- tai juuresmuuseista. Nämä rieskat paistetaan pannulla, joten kaiken lisäksi nämä valmistuvat nopeasti!
Mantelisämpylöihin tulee nimensä mukaisesti mantelit niin koristeeksi kuin mantelijauhetta myös itse taikinaan. Hieman rakennetta sämpylät saavat kauraleseistä. Nämä sämpylät ovat laiskan kokin lemppareita, sillä taikina vain sekoitetaan ja siitä nostetaan jauhotetuilla käsillä paistovuokaan sämpylän kokoisia kekoja, jotka kohoamisen jälkeen voidellaan, paistetaan ja nautitaan lämpimänä.
Pikablinit tehdään pelkistä tattarijauhoista ja ne maistuvat rouheilta. Nämä blinit kohotetaan leivinjauheella ja paistetaan uunissa. Jos et omista useaa pientä blinipannua, kannattaa tehdä yksi iso blini alumiiniseen tai muuhun ohueen uunivuokaan.
Tattarijauho voi maistua tottumattomalle hieman liian voimakkaalta, mutta se on erityisen hyvä vilja proteiinin lähteeksi. Lisäksi tattari on luontaisesti gluteeniton. Tattariohukaiset maistuvat hieman krantullekin, kun ne tekee tämän ohjeen mukaan täysmaitoon ja paistaa voissa. Maanläheisten lättyjen kanssa kannttaa tarjota raikasta lohta ja tuoretta piparjuurta.